Județul din România care este mai puțin afectat de criza cartofilor / „Putem spune că la unele culturi au fost înregistrate ușoare scăderi ale producțiilor medii”

riza cartofului scaderea productiei de cartof Sursa foto: Pixabay / Alexei_other

Producția de cartofi din România a atins în 2024 un record negativ, fiind cea mai mică din ultimul deceniu. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), recolta a fost de doar 1,58 milioane de tone, marcând o scădere accentuată față de 2017, când producția ajunsese la un maxim istoric de 2,8 milioane de tone. Randamentul mediu la nivel național a coborât la 14.164 kg/hectar, comparativ cu 16.219 kg/hectar în 2023, notează Bună Ziua Brașov.

Această tendință descendentă se explică prin reducerea suprafețelor cultivate și scăderea randamentelor, fenomen observat încă din 2015. În paralel, consumul intern de cartofi a continuat să crească, atingând 2,461 milioane de tone în 2023, cu 57.000 de tone mai mult decât în 2022. Din această cantitate, 79,4% a fost alocată consumului uman.

Brașovul, mai puțin afectat de criza cartofilor

În județul Brașov, situația este mai puțin îngrijorătoare comparativ cu alte zone ale țării. Claudia David, directorul Direcției Agricole Brașov, a declarat că, deși au existat scăderi ale producției medii, acestea nu sunt alarmante.

„În anul 2024, comparativ cu anul 2023, putem spune că la unele culturi au fost înregistrate ușoare scăderi ale producțiilor medii. De exemplu, la cultura de cartofi, în anul 2023, producția medie a fost de 29.000 de kg pe hectar; în anul 2024 am avut doar 23.000 de kg pe hectar. La cultura de porumb, de la 5.700 de kg pe hectar în anul 2023, la 5.000 de kg pe hectar în anul 2024. Scăderile sunt ușoare în comparație cu ce s-a întâmplat în țară. Județul Brașov a fost totuși un județ favorizat”, a explicat Claudia David.

Pe lângă cartofi, scăderi similare au fost înregistrate la floarea-soarelui și sfecla de zahăr, însă, conform reprezentantului Direcției Agricole Brașov, alte culturi au avut rezultate mai bune. „De exemplu, la culturile de grâu de toamnă, secară, orzoaică de primăvară, acestea au înregistrat, așa cum am spus, ușoare creșteri ale producțiilor medii. În ceea ce privește culturile de rapiță, ovăz, soia, s-au păstrat valorile producțiilor din anii 2023 și în anul 2024”, a adăugat aceasta.

Situația la nivel național subliniază un declin constant al producției de cartofi, accentuat după anul 2017. În timp ce recolta a scăzut dramatic, consumul continuă să crească, punând presiune pe producători și crescând necesitatea importurilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *