Ploile torențiale din ultimele zile au provocat viituri devastatoare în județele Suceava și Neamț, afectând grav terenuri agricole, ferme și gospodării. Zeci de localități se confruntă cu pagube majore, iar autoritățile din cele două județe au cerut sprijinul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), care a mobilizat resurse suplimentare din alte șase județe.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
UPDATE ora 18.10: În urma monitorizărilor zonelor afectate de inundații de pe raza localității Neagra (UAT Broșteni), a fost identificată o a treia victimă decedată – o femeie în vârstă de 83 de ani. Trupul acesteia va fi recuperat și preluat de organele abilitate.
UPDATE ora 17.20: Din nefericire, pe timpul monitorizării aeriene, efectuate de elicopterele IGAV în zonele afectate de fenomenele meteo periculoase, în albia râului Bistrița, pe raza localității Neagra (UAT Broșteni), a mai fost identificată o victimă decedată, respectiv, o femeie, cu vârsta de aproximativ 85 de ani.
Cu ajutorul unui buldoexcavator, pompierii militari și-au creat acces și au extras și evacuat victima decedată într-o zonă din care să poată fi preluată de instituțiile abilitate.
UPDATE ora 14:04: Neamţ: Inundaţiile au afectat 243 gospodării din Farcaşa şi Borca; aproape o mie de persoane au fost evacuate
Inundaţiile care s-au produs în noaptea de duminică spre luni au afectat 210 gospodării din comuna Farcaşa şi alte 33 de gospodării din comuna Borca, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, transmite Agerpres.
“Pompierii militari şi voluntari intervin în comunele Farcaşa şi Borca pentru evacuarea apei din curţile unor gospodării”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, căpitanul Irina Popa.
Potrivit sursei citate, nu au fost înregistrate victime omeneşti.
Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au întrunit, luni, într-o şedinţă la faţa locului şi au stabilit, între altele, realizarea unei comisii pentru evaluarea pagubelor.
Aproape o mie de oameni din Farcaşa, Poiana Teiului şi Borca s-au autoevacuat sau au fost evacuaţi de pompieri, în noaptea de duminică spre luni, din cauza viiturii care s-a creat pe râul Bistriţa.
UPDATE ora 13:07: Patru elicoptere, în judeţul Suceava pentru a ajuta la salvarea persoanelor surprinse în case de apele revărsate / Aeronavele intervin şi preiau oamenii, prin troliere, acolo unde echipajele terestre nu pot ajunge
Patru elicoptere au fost direcţionate către judeţul Suceava pentru a ajuta la salvarea persoanelor surprinse în case de apele revărsate. Aeronavele intervin şi preiau oamenii, prin troliere, acolo unde echipajele terestre nu pot ajunge, transmite News.ro.
”În contextul situaţiei critice generate de inundaţiile din judeţul Suceava, forţele de intervenţie îşi intensifică eforturile pentru salvarea persoanelor aflate în pericol. Un total de 4 elicoptere sunt mobilizate pentru a acţiona în zonele puternic lovite de viituri, demonstrând un efort conjugat şi o prioritate absolută pentru siguranţa cetăţenilor”, a transmis, luni, IGSU.
Sursa citată a precizat că 3 elicoptere de la Bucureşti, Braşov şi Târgu Mureş sunt deja la faţa locului şi intervin, iar un al 4-lea de la Bucureşti va fi trimis în zonele afectate.
”Echipele aeriene acţionează fără încetare pentru trolierea persoanelor surprinse în case de apele revărsate, acolo unde accesul terestru nu este posibil”, a mai transmis sursa citată.
Între timp continuă şi misiunile de evacuare a persoanelor izolate din zona Broşteni pe cale terestră.
”De asemenea, pompierii militari, cu sprijinul unui echipaj Salvamont, au creat accesul până la victima decedată (un bărbat în vârstă de 66 de ani) şi au evacuat-o din albia pârâului, fiind ulterior preluată de organele abilitate”, au mai transmis autorităţile.
Alte echipaje de pompieri militari, împreună cu autorităţile locale (Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă), intervin în zona comunei Stulpicani (sat Negrileasa), pentru evacuarea apei şi îndepărtarea efectelor negative produse de inundaţii.

UPDATE ora 12:15: ANAR:Utilajele Apelor Române Siret sunt mobilizate pentru deblocarea drumurilor de acces, în urma precipitaţiilor abundente
Utilajele Apelor Române Siret sunt mobilizate şi relocate pentru deblocarea drumurilor de acces, după ce în intervalul 27-28 iulie 2025, mai multe localităţi din judeţele Suceava şi Neamţ s-au confruntat cu precipitaţii abundente, a anunţat luni Administraţia Naţională “Apele Române” (ANAR).
„În intervalul 27-28 iulie 2025, mai multe localităţi din judeţele Suceava şi Neamţ s-au confruntat cu precipitaţii abundente. Astfel, într-un interval de 3 ore şi cu o intensitate foarte mare, s-au înregistrat precipitaţii au depăşit local 70 l/mp. Prin urmare, la staţiile hidrometrice din administrarea Apelor Române, s-au înregistrat precipitaţii însemnate cantitativ, după cum urmează: Staţia hidrometrică Gura Humorului (78,7 l/mp) pe râul Moldova; Staţia hidrometrică Stulpicani (66,8 l/mp) pe râul Suha; Staţia hidrometrică Parhăuţi (68,9 l/mp) pe râul Soloneţ; Staţia hidrometrică Dorna Arini (54,8 l/mp) şi Dorna Giumalău (53,l/mp), pe râul Bistriţa; Staţia hidrometrică Zvoriştea (59,3 l/mp), pe râul Siret”, se menţionează în comunicat, transmite Agerpres.
Ca urmare a acestor acumulări semnificative de apă şi a scurgerilor de pe versanţi, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis patru avertizări hidrologice pentru fenomene imediate, dintre care două avertizări Cod roşu – inclusiv pentru sectorul râului Bistriţa cuprins între S.H. Dorna Arini şi Acumularea Izvoru Muntelui.
„Pe râul Bistriţa, la staţia hidrometrică Frumosu (judeţul Neamţ), s-a depăşit cota de pericol, fiind înregistrat un debit istoric de 534 mc/s, iar pe râul Suha, la staţia hidrometrică Stulpicani (judeţul Suceava), s-a depăşit cota de inundaţie. În zonele cu lucrări hidrotehnice, acestea au funcţionat în parametri normali. Viitura formată pe râul Bistriţa a fost preluată integral în acumularea Izvorul Muntelui nefiind probleme în aval”, arată documentul.
Conform sursei citate, printre cele mai afectate localităţi se numără: Broşteni, Vadu Negrilesei, Stulpicani, Ostra (judeţul Suceava), unde s-au înregistrat inundaţii locale, eroziuni de mal, drumuri blocate şi poduri avariate şi Borca, Sabasa şi Fărcaşa (judeţul Neamţ), cu evacuarea preventivă a aproximativ 800 de persoane, în principal din zone expuse scurgerilor de pe versanţi.
„În continuare este în vigoare avertizarea hidrologică nr. 60, iar situaţia rămâne sub strictă supraveghere. Reamintim populaţiei din zonele vizate să urmeze recomandările autorităţilor şi să evite traversarea cursurilor de apă sau a zonelor inundate”, se arată în comunicat.
În prezent, tot personalul operativ SGA Suceava şi SGA Neamţ, în jur de 100 de oameni, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Siret (ABA Siret), împreună cu conducerea operativă ABA Siret, sunt la faţa locului, precizează sursa citată.
Astfel, au fost relocate mai multe utilaje pentru intervenţiile operative de la SGA Vrancea, SGA Bacău şi SH Paşcani în vederea deblocării drumurilor de acces spre localitatea Broşteni din judeţul Suceava care este în acest moment izolată. Utilajele Apelor Române Siret sunt mobilizate şi relocate pentru deblocarea drumurilor de acces.
De asemenea, în sprijinul echipelor noastre de la Siret, sunt relocate utilaje de la ABA Someş-Tisa şi ABA Mureş pentru acţiunile de refacere a zonelor afectate.
„Intervenţiile echipelor noastre din cadrul SGA Suceava şi SGA Neamţ continuă în teren, în cooperare cu autorităţile locale şi judeţene, precum şi împreună cu Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă. Monitorizarea cursurilor de apă este permanentă, în teren”, susţin reprezentanţii ANAR.
UPDATE ora 11:36: Apele Române anunţă debit istoric de 534 mc/s pe râul Bistriţa / Într-un interval de trei ore s-au înregistrat precipitaţii de aproape 80 de litri pe metru pătrat în unele locuri / Avertizări cod galben si cod portocaliu încă valabile
Staţiile Administraţiai Naţionale ”Apele Române” au înregistrat precipitaţii abundente, în judeţele Namţ şi Suceava, în unele locuri fiind vorba de aproape 80 de litri pe metru pătrat într-un interval de trei ore. În aceste condiţii, s-a ajuns la un debit istoric de 534 mc/s pe râul Bistriţa, la staţia hidrometrică Frumosu. Specialiştii Apele Române, alături de alte autorităţi, sunt n zonele afectate şi intervin în comntinuare, transmite News.ro.
”În intervalul 27–28 iulie 2025, mai multe localităţi din judeţele Suceava şi Neamţ s-au confruntat cu precipitaţii abundente. Astfel, într-un interval de 3 ore şi cu o intensitate foarte mare, s-au înregistrat precipitaţii au depăşit local 70 l/mp. Prin urmare, la staţiile hidrometrice din administrarea Apelor Române, s-au înregistrat precipitaţii însemnate cantitativ”, au transmis, luni, oficialii Apele Române.
Potrivit acestora, s-au înregistrat:
- Staţia hidrometrică Gura Humorului (78,7 l/mp) pe râul Moldova;
- Staţia hidrometrică Stulpicani (66,8 l/mp) pe râul Suha;
- Staţia hidrometrică Parhăuţi (68,9 l/mp) pe râul Soloneţ;
- Staţia hidrometrică Dorna Arini (54,8 l/mp) şi Dorna Giumalău (53,l/mp), pe râul Bistriţa;
- Staţia hidrometrică Zvoriştea (59,3 l/mp), pe râul Siret.
„Pe râul Bistriţa, la staţia hidrometrică Frumosu (judeţul Neamţ), s-a depăşit COTA DE PERICOL, fiind înregistrat un debit istoric de 534 mc/s, iar pe râul Suha, la staţia hidrometrică Stulpicani (judeţul Suceava), s-a depăşit COTA DE INUNDAŢIE. În zonele cu lucrări hidrotehnice, acestea au funcţionat în parametri normali. Viitura formată pe râul Bistriţa a fost preluată integral în acumularea Izvorul Muntelui nefiind probleme în aval”, au mai transmis reprezentanţii Administraţiei Naţionale ”Apele Române”.
Printre cele mai afectate localităţi se numără:
- Broşteni, Vadu Negrilesei, Stulpicani, Ostra (judeţul Suceava) – unde s-au înregistrat inundaţii locale, eroziuni de mal, drumuri blocate şi poduri avariate.
- Borca, Sabasa şi Fărcaşa (judeţul Neamţ) – cu evacuarea preventivă a aproximativ 800 de persoane, în principal din zone expuse scurgerilor de pe versanţi.
Specialiştii avertizează că în continuare este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 60, iar situaţia rămâne sub strictă supraveghere.
„În prezent, tot personalul operativ SGA Suceava şi SGA Neamţ (în jur de 100 de oameni), din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Siret (ABA Siret), împreună cu conducerea operativă ABA Siret, sunt la faţa locului. Au fost relocate mai multe utilaje pentru intervenţiile operative de la SGA Vrancea, SGA Bacău şi SH Paşcani în vederea deblocării drumurilor de acces spre localitatea Broşteni din judeţul Suceava care este în acest moment izolată. Utilajele Apelor Române Siret sunt mobilizate şi relocate pentru deblocarea drumurilor de acces. De asemenea, în sprijinul echipelor noastre de la Siret, sunt relocate de asemenea utilaje de la ABA Someş-Tisa şi ABA Mureş pentru acţiunile de refacere a zonelor afectate”, se mai arată în comunicatul de presă.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică seară, avertizare Cod roşu pentru râurile din bazinele hidrografice Moldova – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Moldoviţa – amonte confluenţă cu râul Râşca şi Bistriţa, vizate fiind zone din judeţele Suceava, Harghita şi Neamţ.

UPDATE ora 11:20: Raed Arafat: 22 de persoane izolate într-o pensiune din judeţul Suceava vor fi evacuate pe rând, cu elicopterul. Alţi aproximativ 20-30 de oameni blocaţi în case din cauza apelor vor fi ridicaţi cu troliul
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, afirmă că la acest moment 22 de persoane izolate într-o pensiune din localitatea Neagra, judeţul Suceava, vor fi evacuate pe rând, cu un elicopter trimis în zonă, iar alţi aproximativ 20-30 de oameni blocaţi în case din cauza apelor vor fi ridicaţi cu troliul, în funcţie de deciziile piloţilor şi echipajelor de salvatori de la faţa locului, transmite News.ro.
„La acest moment se lucrează şi în judeţul Neamţ şi în Suceava, mai ales în zona localităţii Neagra, din judeţul Suceava. Am mobilizat deja primul elicopter, va sosi în câteva minute acolo, din informaţiile mele, era la 10 minute distanţă. Şi mai sunt pregătite încă două elicoptere, sunt probleme cu condiţiile meteo de trecere în unele zone, dar va ajunge acolo cel puţin încă un elicopter care va asista la evacuare. Avem 22 de persoane izolate într-o pensiune, însă există loc de aterizare şi atunci vor fi evacuate pe rând cu elicopterul din zona respectivă”, a declarat, luni, la Digi 24, Raed Arafat, şeful DSU.
Potrivit acestuia, din informaţiile pe care le are de la inspectorul şef din judeţul Suceava, mai există câteva persoane, „poate chiar în jur de 20-30”, rămase în casele lor şi care nu se pot autoevacua din cauza apelor.
„Şi acolo s-ar putea, depinde cum vor decide piloţii şi echipele de acolo, să fie ridicaţi cu troliul şi evacuaţi din zonă. Mai ales, fiind sub cod, să nu ne trezim cu încă o situaţie şi oamenii să nu fie evacuaţi. În rest, în cursul nopţii, s-a lucrat permanent. Am fost în legătură directă cu echipele, pentru a ne asigura că intervenţiile se fac prompt şi acolo unde este nevoie”, a spus Arafat.
Şeful DSU a adăugat că au fost mobilizate multe forţe în zonă, iar în cursul zilei de luni se vor supliemnta forţele, aşa încât să se facă tot posibilul să fie evacuaţi toţi oamenii, iar apoi, în zonele unde nu mai sunt probleme, forţele de intervenţie să vină în sprijinul localnicilor pentru curăţarea locuinţelor şi a gospodăriilor, aşa încât „lumea să se poată întoarc”. ”Acolo unde ne aşteptăm la probleme, să evacuăm şi să fim siguri că oamenii nu sunt în calea pericolului”, a adăugat Arafat.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Cod roșu pe râul Bistrița și nivel istoric la stația Frumosu
În județul Neamț, situația este deosebit de gravă în zona montană, unde râul Bistrița a atins un nivel istoric: 390 cm la postul hidrometric Frumosu, cu 40 cm peste cota de pericol. Codul Roșu hidrologic a fost activ pe sectorul aval de Dorna Arini până luni la prânz.
În comunele Borca, Farcașa și Poiana Teiului, circa 890 de persoane s-au autoevacuat, iar aproximativ 250 de gospodării au fost inundate. Drumul național DN 17B a fost afectat pe mai multe tronsoane, fiind temporar inaccesibil.

O persoană decedată, zeci de salvări și sute de apeluri la 112 în Suceava
În județul Suceava, autoritățile intervin în continuare în zona Broșteni, unde o persoană a fost găsită decedată în albia pârâului Neagra. Viiturile au izolat mai multe gospodării, iar salvatorii au evacuat peste 30 de persoane, inclusiv copii, din zonele Broșteni și Ostra. Alte zeci de persoane s-au autoevacuat. În total, peste 120 de pompieri, sprijiniți de forțe din Neamț și Bistrița, acționează în teren cu 45 de mijloace tehnice.
Pe fondul riscurilor majore, două elicoptere SMURD au fost trimise în sprijinul salvatorilor pentru misiuni de evacuare sau intervenție medicală de urgență.

Ferme și terenuri agricole sub ape
În ambele județe, apele au inundat sute de hectare de teren agricol, distrugând culturi și afectând ferme zootehnice din zonele de munte.
Pentru a face față situației critice, IGSU a mobilizat forțe din Cluj, Iași, Mureș, Maramureș, Sălaj și Vrancea. Echipamente precum bărci pneumatice, motopompe, microbuze și macarale au fost trimise pentru evacuări și acces în zone izolate. ISU Vrancea a trimis inclusiv o dronă pentru monitorizarea aeriană a zonelor inundate.