Noile reguli comerciale cu Uniunea Europeană ar putea interzice folosirea termenilor „burger” sau „cârnați” pentru alimentele vegetariene și în Marea Britanie, potrivit unor surse citate de The Guardian.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Guvernul laburist a semnat anul acesta un acord sanitar și fitosanitar (SPS) cu UE, care permite firmelor britanice să exporte produse, inclusiv unele tipuri de burgeri și cârnați, pe piața europeană pentru prima dată după Brexit. Totuși, acordul leagă Regatul Unit de anumite legi europene privind etichetarea alimentelor. Uniunea Europeană urmează să voteze săptămâna aceasta interzicerea folosirii termenilor care se referă la carne (cârnați, burger etc) pentru produsele vegetale, ca urmare a presiunilor exercitate de industria cărnii.
Parlamentul European a votat deja pentru această interdicție luna trecută, iar săptămâna aceasta Comisia Europeană și cele 27 de state membre vor decide dacă devine lege. Guvernul britanic consideră că, dacă legea va fi adoptată, aceasta se va aplica automat și companiilor din Marea Britanie, iar eventualele excepții ar putea fi negociate ulterior, dacă respectă acordul.
Noi reguli privind etichetarea produselor
Agenția pentru Standarde Alimentare (Food Standards Agency) a informat actorii din industrie că firmele britanice vor fi supuse noilor reguli europene privind etichetarea produselor vegetale, dacă acestea vor fi adoptate. Acordul între UK și UE stipulează că excepțiile pot fi acceptate doar dacă nu duc la standarde mai scăzute față de regulile UE și nu afectează negativ bunurile europene pe piața britanică.
„Singura confuzie în privința etichetării produselor vegetale în Europa provine din lobby-ul ascuns al industriei cărnii. Nu există o cerere reală din partea cetățenilor pentru interzicerea burgerilor sau cârnaților vegetali – este doar o strategie a industriei cărnii pentru a-și proteja profiturile într-un context de schimbare a dietei populației”, a declarat Oel Scott-Halkes, șef de campanii la WePlanet.
Propunerea a stârnit controverse în Europa. Lanțurile de supermarketuri Aldi și Lidl, Burger King și producătorul de cârnați Rügenwalder Mühle au declarat într-o scrisoare comună că interzicerea „denumirilor familiare” ar îngreuna luarea unor decizii informate de către consumatori.
Păreri pro și contra
Interdicția a fost susținută de industria cărnii din Franța, iar o propunere similară este discutată și în Italia. Cancelarul german Friedrich Merz a afirmat: „Un cârnat este un cârnat. Cârnatul nu este vegetal.” Amendamentul a fost redactat de europarlamentarul de centru-dreapta Céline Imart pentru a întări poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente. „Un steak, un escalop sau un cârnat sunt produse din animale, nu experimente de laborator sau produse vegetale. Este nevoie de transparență pentru consumatori și recunoaștere pentru munca fermierilor noștri”, a declarat Imart, care este și fermier în nord-vestul Franței.
„Consumatorii sunt informați și capabili să facă alegeri conștiente. Burgerii din fasole neagră și cârnații vegetali există pe rafturi de decenii – formate pe care oamenii le cunosc și știu cum să le gătească. Într-o perioadă în care comunitățile agricole se află sub presiune – 51% dintre fermierii britanici se gândesc să părăsească industria – ar trebui să susținem soluții care cresc veniturile fermierilor, nu să le blocăm cu birocrație inutilă”, a precizat Riley Jackson, director asociat la compania de carne cultivată Ivy Farm Technologies.
Un purtător de cuvânt al guvernului a spus că în acest moment, concentrarea esre pe implementarea unui acord SPS care ar putea adăuga până la 5,1 miliarde de lire anual economiei, prin reducerea costurilor și birocrației pentru cultivatori, producători și retaileri britanici.

FOTO: Dreamstime/Igor Dutina





