Afectată puternic de Pesta Porcină Africană ( PPA ), prezentă în țara noastră din 2018, dar și de probleme structurale, industria porcului din România a înregistrat în ultimii ani un regres semnificativ în ce privește efectivul național și numărul de capete abatorizate.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Date statistice europene consultate de G4Food indică însă o ușoară relansare, atât în ce privește efectivul național, cât și numărul de capete sacrificate.
Numărul total de porci în România, în luna decembrie 2024, a fost de 3.268.000 capete, o creștere cu 3,6% față de anul 2023, când efectivul național a fost de 3.154.000 exemplare.
În 2022, efectivul național a fost de 3.329.000 capete.
O creștere a fost înregistrată anul trecut și la numărul de purcei sub 20 de kg: 637.000 față de 610.000 în 2023.
În ce privește sacrificarea, a fost înregistrată de asemenea o creștere procentuală de 13,9%, în martie 2025 față de martie 2024, locul doi în UE, după Bulgaria, care a avut o creștere procentuală de 17,3%.
La nivel european însă efectivul total este în scădere, cu -0,7% în 2024 față de 2023. Numărul total de porci prezenți în fermele europene anul trecut a fost de 131.985.000 capete.
Cele mai mai mari scăderi au fost înregistrate în Italia ( –14,7% ) și Polonia ( -7,1% ).