Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) este o afecțiune endocrină (hormonală) care poate provoca multiple chisturi ovariene, o creștere anormală a părului de pe corp, inflamație și alte simptome.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
În afara tratamentelor speficice, femeile diagnosticate cu această afecțiune își pot îmbunătăți sănătatea adoptând o dietă bazată pe o alimentație nutritivă.
Cât de importantă este alimentația în sindromul ovarelor polichistice
„Femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice au, în general, predispoziție către obezitate și inflamație sistemică, dar și pentru sindrom metabolic și rezistență la insulină sau, uneori, chiar o combinație a acestor afecțiuni cronice. În acest condiții, pacientelor le crește riscul de diabet, boli cardiovasculare și alte probleme de sănătate”, declară dr. Mihai Constantin Marinescu, medic specialist endocrinologie, cu competențe în ecografia glandelor endocrine, puncție tiroidiană cu ac subțire și ablație cu radiofrecventă noduli tiroidieni, director medical la M Hospital.
Potrivit statisticilor, 50-75% dintre femeile diagnosticate cu PCOS au și rezistență la insulină.
„Insulina este substanța care deschide celulele și permite glucozei să pătrundă în ele. Când cineva are rezistență la insulină înseamnă că insulina nu poate transporta, așa cum ar trebui, glucoza în celule. Astfel, glucoza se acumulează în celulele adipoase și în sânge, iar riscul de diabet crește.
Evident, nu toate femeile diagnosticate cu PCOS se confruntă cu aceste complicații, dar cele care le au trebuie să depună eforturi pentru a ajunge la o greutate corporală normală și a o menține în timp. Primul pas pentru îndeplinirea acestui obiectiv este adoptarea unei alimentații sănătoase și a unui program de exerciții fizice”, explică dr. Marinescu.
Ce dietă este mai potrivită pentru femeile diagnosticate cu sindromul ovarelor polichistice?
„Fiecare pacientă care suferă de sindromul ovarelor polichistice beneficiază de tratament personalizat și, evident, și recomandările alimentare pot fi ușor diferențiate, ținând cont analize, de afecțiunile adiacente și de starea generală de sănătate. Dar, în principiu, dieta mediteraneeană este eficientă, deoarece include alimente variate și pline de nutrienți. Practic, dieta recomandată de medic poate și trebuie să devină un stil de viață”, spune dr. Mihai Marinescu.
Ce alimente trebuie să evite pacientele care suferă de sindromul ovarelor polichistice
Cel mai mare pericol, în cazul femeilor care suferă de sindromul ovarelor polichistice, este inflamația generalizată, care este asociată cu boli de inimă și alte afecțiuni. “Poate de aceea s-a dovedit benefică dieta mediteraneeană, pentru că exclude mezelurile, produsele ultraprocesate și zahărul rafinat, astfel reducându-se inflamația din organism”, explică medicul.
Și alte tipuri de diete pot fi eficiente, dacă sunt axate pe legume și fructe, proteine, lactate sărace în grăsimi și carbohidrați sănătoși.
Ce alimente trebuie să eviți dacă suferi de sindromul ovarelor polichistice
- Alimente prăjite (cartofi prăjiți, pui sau pește prăjit)
- Grăsimi saturate (unt sau margarină)
- Carne roșie (hamburgeri, friptură, carne de vită la cuptor),
- Mezeluri procesate (salam, crenvurști, cârnați)
- Gustări procesate: prăjituri, fursecuri, bomboane, plăcinte
- Cereale procesate bogate în zahăr (inclusiv fulgii de ovăz instant sau granola)
- Băuturi zaharoase (sucuri, ceaiuri îndulcite, băuturi energizante sau pentru sportivi)
- Băuturi alcoolice
- Produse de patiserie din făină rafinată, pâine albă, chifle, blat de pizza și paste din făină albă
- Orez alb
Alimentația ideală în sindromul ovarelor polichistice
- Pește bogat în omega-3 (de exemplu somon preparat la cuptor sau grătar)
- Ulei de măsline
- Fasole și alte leguminoase bogate în proteine
- Legume fără amidon: spanac, kale, salată, roșii, ciuperci, ardei, broccoli, conopidă, mazăre păstăi, țelină și fenicul
- Cereale integrale: orez brun, orz. Pâinea și pastele din cereale integrale ajută la evitarea creșterilor bruște ale glicemiei
- Fructe întregi la desert – conținutul de fibre ajută la senzația de sațietate, digestie și încetinește absorbția zaharurilor în sânge
- Bea multă apă și băuturi cu un conținut redus de zahăr sau chiar fără
Hidratarea este esențială: bea multă apă, cafea sau ceai neîndulcite. În loc de sucuri carbogoazose încearcă apă minerală, eventual cu un strop de suc natural.
