Iaurt grecesc degresat sau iaurt grecesc cu grăsime?/ Alegerea o faci în funcție de planul tău alimentar și de diferențele nutriționale dintre cele două tipuri de iaurt

Ce alegem iaurt grecesc cu grasimi sau degresat Sursa foto: Pexels

Imaginează-ți asta: după ce ai mers în sus și în jos pe culoarele supermarketului și ai bifat articolele de pe lista ta de cumpărături pentru pregătirea meselor, ajungi la secțiunea cu lactate pentru a lua niște iaurt. Dar, privind rafturile ticsite, te simți copleșit de prea multe opțiuni. Care este cel mai bun iaurt grecesc? Ar trebui să alegi iaurtul grecesc cu grăsime sau pe cel degresat?

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Diferența esențială dintre iaurtul grecesc cu grăsime și cel degresat: Totul ține de tipul de lapte folosit

Iaurtul grecesc cu grăsime este făcut din lapte integral, în timp ce cel degresat (sau fără grăsimi) este făcut, potrivit shape.com, din lapte degresat. Nutrițional, conținutul lor de grăsime face ca aceste două sortimente de iaurt grecesc  să fie foarte diferite, deși niciunul dintre ele nu este “rău” pentru tine, în unele situații unul poate fi o alegere mai potrivită.

Ce este iaurtul grecesc?

Iaurtul devine „grecesc” când este strecurat pentru a elimina zerul – lichidul rămas după procesul de coagulare, potrivit Școlii de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan. Acest proces reduce și conținutul de lactoză (zahăr). Fără zer și zahăr, produsul devine mai gros, mai cremos, iar conținutul său de proteine se concentrează. De asemenea, are mai mulți probiotici benefici pentru sistemul digestiv și, din păcate, o cantitate ușor mai mică de calciu.

Vestea bună? Unele branduri îmbogățesc iaurtul grecesc cu calciu, dar nu toate. Așa că, dacă vrei să-ți crești aportul de calciu, verifică etichetele nutriționale atât pentru iaurtul grecesc degresat, cât și pentru cel cu grăsime.

Beneficiile iaurtului: o sursă nutritivă puternică

Nutrienți pentru 170 g de iaurt grecesc cu 5% grăsime: calorii – 190,  grăsimi totale – 10 g, grăsimi saturate – 7 g, carbohidrați – 6 g, zaharuri – 6 g și proteine – 18 g.

Nutrienți pentru 170 g de iaurt grecesc degresat: calorii – 90, grăsimi tale – 0 g, grăsimi saturate – 0 g, carbohidrați – 5 g,  zaharuri – 5 g și proteine – 18 g.

După cum se vede, diferența de 7 grame de grăsime are un impact semnificativ asupra caloriilor. Dacă urmezi o dietă de aproximativ 1800 de calorii pe zi, un recipient de iaurt grecesc degresat este o gustare proteică și săracă în carbohidrați excelentă. Însă dacă ai un necesar caloric mai mare (2200–2400 calorii/zi), iaurtul grecesc cu grăsime ar putea fi o alegere mai potrivită.

Beneficiile pentru sănătate ale iaurtului grecesc cu și fără grăsime

Care e cel mai bun? Depinde. Unii preferă iaurtul grecesc cu grăsime ca gustare individuală, deoarece are o compoziție nutritivă echilibrată – grăsimi și proteine – care te ajută să te simți sătul. (Și textura cremoasă îl face să pară mai delicios decât cel degresat). Totuși, dacă încerci să creezi un deficit caloric pentru a slăbi, varianta cu grăsime s-ar putea să nu fie ideală.

Comparând caloriile, varianta degresată are mai puține, permițându-ți mai multă versatilitate în ceea ce privește toppingurile – poți adăuga semințe de in, chia, sau cânepă, împreună cu zmeură proaspătă, și tot vei avea o gustare sub 300 de calorii.

Dar, desigur, nu totul se rezumă la calorii. Trebuie menționate și vitaminele, mineralele și alți nutrienți din ambele variante. De exemplu: ambele conțin 18 grame de proteine per porție. Au și 5-6 grame de carbohidrați, oferind un raport excelent proteine-carbohidrați – ideal, de exemplu, pentru alimentarea pre-antrenament.

Mai mult, sunt surse bune de calciu – 240 mg în iartul grecesc cu grăsime și 200 mg în iaurtul grecesc degresat – și potasiu (benefic pentru tensiune arterială) – 300 mg în varianta cu grăsime, 260 mg în cea fără grăsime.

Este  dăunătoare grăsimea saturată din iaurtul grecesc cu grăsime?

Fiind făcut cu lapte integral, iaurtul grecesc cu grăsime are un conținut mai mare de grăsimi saturate. În exemplul de mai sus, 7 grame per porție nu ar trebui să-ți afecteze dieta în mod negativ, deoarece reprezintă doar 3-4% din caloriile zilnice. Chiar și dacă urmezi o dietă cu conținut redus de grăsimi saturate, tot îți rămâne loc pentru restul zilei.

Are iaurtul grecesc degresat mai mulți aditivi?

Când elimini grăsimea, textura are de suferit, iar consumatorii tind să nu o aprecieze. Soluția producătorilor este să adauge îndulcitori artificiali, arome și agenți de îngroșare.

Pe scurt: totul depinde de brand. Dacă vrei iaurt cu mai puțini aditivi, citește atent eticheta. Ideal este să alegi variante care conțin doar lapte și culturi vii. Evită produsele cu îndulcitori, arome și zaharuri adăugate.

Ce alegem? Varianta cea mai potrivit planului tău alimentar

Iaurtul grecesc este o modalitate ușoară de a adăuga mai multe proteine (și alți nutrienți esențiali) în dieta ta. Așadar, când vine vorba de iaurt grecesc cu grăsime vs. fără grăsime, alege varianta care se potrivește cel mai bine planului tău alimentar și gusturilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *