Psoriazisul este o boală dermatologică în care apar pete roșii iar pielea se usucă, se cojește și te mănâncă pielea. Persoanele care suferă de această afecțiune trebuie, potrivit healthline.com, să evite alimentele care pot provoca inflamație, deoarece inflamația și răspunsul sistemului imunitar pot duce la o exacerbarea a simptomelor.
Există varietate de factori declanșatori ce pot provoca aceste exacerbări ale simptomelor psoriazisului, inclusiv vremea nefavorabilă, stresul excesiv și anumite alimente.
Alimente de evitat dacă ai psoriazis
- Carne roșie și lactate – Carnea roșie, lactatele și ouăle conțin un acid gras polinesaturat numit acid arahidonic. Cercetările au arătat că acidul arahidonic poate produce substanțe chimice care cauzează inflamație, ceea ce poate agrava petele roșii și solzoase specifice psoriazisului. Așadar, nu consuma: carne roșie (în special vită), cârnați, bacon și alte tipuri de carne roșie procesată, ouă și preparate din ouă
- Gluten – Boala celiacă este o afecțiune caracterizată printr-un răspuns autoimun la proteina gluten. Persoanele cu psoriazis au fost găsite cu markeri crescuți de sensibilitate la gluten. Dacă ai psoriazis și sensibilitate la gluten, este important să elimini alimentele care conțin gluten. Alimentele de evitat dacă ești sensibil la gluten: grâu și derivatele sale, secară, orz și malt, paste, tăiței și produse de panificație care conțin grâu, secară, orz și malt, anumite alimente procesate și anumite sosuri și condiment, bere și băuturi pe bază de malt.
- Alimente procesate – Deși cercetările arată că alimentele procesate nu sunt unul dintre cei mai comuni factori declanșatori pentru exacerbările psoriazisului, consumul în exces al alimentelor procesate și cu un conținut ridicat de calorii poate duce la obezitate, sindrom metabolic și o varietate de afecțiuni cronice de sănătate. Aceste afecțiuni pot provoca inflamație cronică în organism, ceea ce poate fi legat de exacerbările psoriazisului. Alimentele de evitat: carne procesată, produse alimentare preambalate și orice alimente procesate bogate în zahăr, sare și grăsimi
- Vegetale Nightshades (întunecate) – Unul dintre cei mai frecvenți factori declanșatori pentru exacerbările psoriazisului este consumul de plante din familia Nightshades. Aceste plante conțin solanină, o substanță cunoscută pentru efectele sale asupra digestiei și posibila cauzare a inflamației. Alimentele de evitat: roșii, cartofi, vinete, ardei și alcool.
Exacerbările autoimune sunt legate de sănătatea sistemului imunitar. Se crede că alcoolul este un factor declanșator al psoriazisului datorită efectelor sale distructive asupra diferitelor căi ale sistemului imunitar. Dacă ai psoriazis, poate fi mai bine să consumi alcool în cantități foarte moderate.
Alimente de consumat dacă ai psoriazis
În cazul psoriazisului, o dietă bogată în alimente antiinflamatorii poate ajuta la reducerea severității unei exacerbări.
- Fructe și legume – Majoritatea dietelor antiinflamatorii includ fructe și legume. Acestea sunt bogate în antioxidanți, compuși care reduc stresul oxidativ și inflamația. O dietă bogată în fructe și legume este recomandată pentru afecțiuni inflamatorii precum psoriazisul. Alimente de consumat: broccoli, conopidă și varză de Bruxelles, legume cu frunze verzi, cum ar fi varza kale, spanacul și rucola, fructe de pădure, inclusiv afine, căpșuni și zmeură, cireșe, struguri și alte fructe închise la culoare.
- Pește gras – O dietă bogată în pește gras poate oferi organismului acizi grași omega-3, fiind cunoscut faptul că aceștia au efect antiinflamator. Consumul de omega-3 a fost asociat cu o scădere a substanțelor inflamatorii și a inflamației generale. Pește de consumat: somon, proaspăt și conservat, sardine, păstrăv și cod.
- Uleiuri benefice pentru inimă – La fel ca peștele gras, anumite uleiuri conțin acizi grași antiinflamatorii. Este important să te concentrezi pe uleiuri cu un raport mai mare de omega-3 față de omega-6. Uleiuri de consumat: ulei de măsline, ulei de semințe de in și ulei de șofrănel.
Diete care pot fi ajutor în gestionarea psoriazisului
Dieta Dr. Pagano poate remedia psoriazisul în mod natural
Dr. John O. A. Pagano este cunoscut în lumea medicală pentru abordarea sa de a trata psoriazisul prin dietă. În cartea sa „Healing Psoriasis: The Natural Alternative”, el descrie cum o dietă sănătoasă și un stil de viață echilibrat pot îmbunătăți psoriazisul în mod natural.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Abordarea dietetică a Dr. Pagano include:
- consumul unui număr mare de fructe și legume
- limitarea cerealelor, cărnii, fructelor de mare, lactatelor și ouălor
- evitarea completă a cărnii roșii, noapteașelor, fructelor citrice, alimentelor ultra-procesate și altele
Un sondaj din 2017, realizat pe mai mult de 1.200 de persoane cu psoriazis, a indicat că dieta Dr. Pagano este una dintre cele mai eficiente diete pentru îmbunătățirea stării persoanelor cu psoriazis.
Dieta fără gluten, eficientă în psoriasis
La persoanele care au atât psoriazis cât și sensibilitate la gluten, o dietă fără gluten poate aduce unele îmbunătățiri. Un mic studiu a arătat că până și persoanele cu sensibilitate ușoară la gluten pot avea beneficii dacă urmează o dietă fără gluten.
Dieta vegană, benefică în psoriazis
O dietă vegană poate fi benefică și pentru persoanele cu psoriazis. Această dietă este, în mod natural, săracă în alimente inflamatorii, precum carnea roșie și procesată, și bogată în alimente antiinflamatorii, cum ar fi fructele, legumele și uleiurile sănătoase.
Dieta mediteraneană reduce riscul de boli cornice, inclusiv psoriazis
Dieta mediteraneană este cunoscută pentru numeroasele sale beneficii asupra sănătății, inclusiv reducerea riscului de anumite boli cronice. Această dietă se concentrează pe alimente bogate în antioxidanți și grăsimi sănătoase.
Efectul antiinflamator al dietei paleo, de ajutor în psoriazis
Dieta paleo pune accentul pe consumul de alimente integrale și evitarea alimentelor procesate. Deoarece multe dintre alimentele integrale conțin compuși antiinflamatorii, această dietă poate fi benefică pentru persoanele cu psoriazis.
Protocolul autoimun, indicat în psoriazis
Dieta de protocol autoimun (AIP) se concentrează pe eliminarea alimentelor care ar putea cauza inflamație.
Dieta keto ajută la slăbit
Dieta keto, o dietă low-carb populară, are numeroase beneficii promovate, cum ar fi pierderea în greutate și îmbunătățirea markerilor nutriționali.
Dietele, benefice n multe afecțiuni autoimune
Multe afecțiuni autoimune, cum ar fi psoriazisul, pot beneficia de modificări ale dietei. Dacă ai psoriazis, poate fi util să incluzi alimente antiinflamatorii, precum fructe, legume și uleiuri sănătoase.
De asemenea, poate fi bine să eviți alimentele pro-inflamatorii, precum carnea și alimentele procesate. Aceste schimbări dietetice pot ajuta la reducerea frecvenței și severității exacerbărilor.
Este întotdeauna recomandat să consulți un medic sau un dietetician pentru mai multe informații despre cum dieta ta poate ajuta la controlul afecțiunii tale.