Horchata de chufa, una dintre cele mai cunoscute băuturi non-alcoolice din Spania, provine din regiunea sud-vestică a Valenciei. Este făcută din nuci de tigru măcinate, care de fapt nu sunt nuci deloc – sunt rădăcinile unei plante de mlaștină numită rogoz. Rogozul/ chufa a ajuns în Spania în timpul Califatului Andalus, când arabii stăpâneau cea mai mare parte a Peninsulei Iberice.
Puțină istorie
Istoria acestei plantei datează din Egiptul și Sudanul Antic și este menționată în vechile texte arabe și persane ca ingredient central pentru o băutură sănătoasă și digestivă. Este cultivată în și în jurul Valenciei de aproape un mileniu și este considerată atât de importantă pentru gastronomia regiunii încât a obținut statutul de DOP – denumire de origine protejată.
Există o poveste grozavă – deși probabil apocrifă – despre originea numelui acestei băuturi, susține Little Spain. O tânără valenciană i-a oferit lui Jaume I, regele Aragonului, în secolul al XIII-lea, o băutură albă și dulce în timpul unei vizite în regiunea ei. Regelui i=a plăcut foarte mult și a întrebat-o pe tânără în catalană „¿Qué es això?” („Ce este aceasta?”). Ea a răspuns, „Es llet de xufa” („Este lapte de chufa”), la care regele a răspuns, „¡Això no es llet, això és or, xata!” („Acesta nu este lapte, acesta este aur, draga mea!”) și, se spune, de aceea se numește horchata.
Alte surse oferă o explicație mai simplă și mai puțin colorată – cuvântul ar deriva din latinescul „hordeata”, adică băutură pe bază de orz. Prima poveste e însă mai frumoasă.
Ce este horchata și cum se fabrică
Așadar deși are „nume de orz”, horchata este o băutură făcută din tuberculi de chufă (numiți și nuci de tigru).
Horchata este dulce și răcoritoare și, de obicei, consumată în lunile de vară, când temperaturile în Valencia și în restul Spaniei cresc. Este sănătoasă – plină de fier, potasiu și antioxidanți – și oferă o alternativă excelentă la lapte pentru persoanele care nu îl pot consumă. În Valencia, horchata este adesea servită alături de fartons, chifle lungi și dulci, perfecte în sunt mai răcoritoare, delicioase și valenciene decât horchata.
Această băutură gustoasă se prepară din ingrediente naturale, principalul fiind chufa, așa cum am povestit, dar se poate face și cu alte ingrediente, cum ar fi orezul sau migdalele.