Horchata de chufa, băutura cu „nume de orz”. Răcorește perfect în timpul zilele de vară toride din Spania

horchata, bautura racoritoare, Spania, calatorii culinare, nutritie, retete Sursa foto: finedininglovers.com

Horchata de chufa, una dintre cele mai cunoscute băuturi non-alcoolice din Spania, provine din regiunea sud-vestică a Valenciei. Este făcută din nuci de tigru măcinate, care de fapt nu sunt nuci deloc – sunt rădăcinile unei plante de mlaștină numită rogoz. Rogozul/ chufa a ajuns în Spania în timpul Califatului Andalus, când arabii stăpâneau cea mai mare parte a Peninsulei Iberice.

Puțină istorie

Istoria acestei plantei datează din Egiptul și Sudanul Antic și este menționată în vechile texte arabe și persane ca ingredient central pentru o băutură sănătoasă și digestivă. Este cultivată în și în jurul Valenciei de aproape un mileniu și este considerată atât de importantă pentru gastronomia regiunii încât a obținut statutul de DOP – denumire de origine protejată.

Există o poveste grozavă – deși probabil apocrifă – despre originea numelui acestei băuturi, susține Little Spain. O tânără valenciană i-a oferit lui Jaume I, regele Aragonului, în secolul al XIII-lea, o băutură albă și dulce în timpul unei vizite în regiunea ei. Regelui i=a plăcut foarte mult și a întrebat-o pe tânără în catalană „¿Qué es això?” („Ce este aceasta?”). Ea a răspuns, „Es llet de xufa” („Este lapte de chufa”), la care regele a răspuns, „¡Això no es llet, això és or, xata!” („Acesta nu este lapte, acesta este aur, draga mea!”) și, se spune, de aceea se numește horchata.

Alte surse oferă o explicație mai simplă și mai puțin colorată – cuvântul ar deriva  din latinescul „hordeata”, adică băutură pe bază de orz. Prima poveste e însă mai frumoasă.

Ce este horchata și cum se fabrică

Așadar deși are „nume de orz”, horchata este o băutură făcută din tuberculi de chufă (numiți și nuci de tigru).

Horchata este dulce și răcoritoare și, de obicei, consumată în lunile de vară, când temperaturile în Valencia și în restul Spaniei cresc. Este sănătoasă – plină de fier, potasiu și antioxidanți – și oferă o alternativă excelentă la lapte pentru persoanele care nu îl pot consumă. În Valencia, horchata este adesea servită alături de fartons, chifle lungi și dulci, perfecte în sunt mai răcoritoare, delicioase și valenciene decât horchata.

Această băutură gustoasă se prepară din ingrediente naturale, principalul fiind chufa, așa cum am povestit, dar se poate face și cu alte ingrediente, cum ar fi orezul sau migdalele.

Chufele se lasă la înmuiat câteva ore. Apoi, se macină până se obține o pastă cremoroasă. Această pastă se amestecă cu apă și se trece printr-un filtru pentru a separa pulpa de chufa și a obține lichidul, care este horchata propriu-zisă. Procedeul este cumva asemănător celui de preparare a laptelui de migdale. I se mai adaugă și coajă de lămâie sau scorțișoară.

Beneficiile consumului de horchata în fiecare zi

Horchata este o băutură nutritivă și sănătoasă. Iată câteva beneficii ale consumului său zilnic, conform nutriționiștilor spanioli:

  • Hidratare. Horchata este o opțiune excelentă pentru menținerea hidratării, mai ales în zilele călduroase. Conținutul său de apă ajută la refacerea lichidelor pierdute de organism.
  • Surse de nutrienți. Horchata conține vitamine, minerale și antioxidanți benefici pentru sănătate. Chufa, în special, este bogată în fibre, acizi grași omega-3 și omega-6, și vitaminele C și E.
  • Digestie sănătoasă. Fibra prezentă în horchata favorizează tranzitul intestinal și promovează o digestie sănătoasă. De asemenea, poate ajuta la ameliorarea constipației și la reducerea riscului de afecțiuni ale sistemului digestiv.
  • Proprietăți antiinflamatorii. Unele studii sugerează că horchata poate avea proprietăți antiinflamatorii datorită compușilor prezenți în chufa. Acest lucru poate fi benefic pentru persoanele care suferă de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi artrita.

Contraindicații ale consumului de horchata în fiecare zi

Cu toate că horchata are multe beneficii pentru sănătate, există și câteva contraindicatii atunci când este consumată în exces sau în anumite cazuri particulare:

  • Conținut caloric. Horchata, în special cea preparată din chufa, poate fi bogată în calorii din cauza conținutului de zaharuri și grăsimi. Persoanele care urmează o dietă săracă în calorii sau care au diabet ar trebui să o consume cu moderație.
  • Alergii. Unele persoane pot fi alergice la ingredientele utilizate în horchata, cum ar fi chufa, orezul sau migdalele. Dacă ai vreo alergie alimentară, este important să verifici ingredientele înainte de a o consuma.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: finedininglovers.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *