Gastronomie tradițională, dar fără mici, în județul Brașov/Un festival ”altfel” se desfășoară în acest weekend la Mândra

hai la mandra foto: primăria Mândra

Un festival “altfel” – “fără mici, dar cu porţii mari de cultură, natură, memorie şi spiritualitate locală” – va avea loc, în acest weekend, în satul braşovean Mândra, un eveniment prin care vizitatorii vor putea descoperi nu doar principalele obiective culturale şi turistice ale comunei, ci şi cum “fiecare uliţă, curte şi deal din sat se transformă în muzeu viu”, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Vizitatorii vor putea descoperi punctele-cheie ale satului Mândra – Muzeul de Pânze şi Poveşti, Valea Mândrei, Biblioteca, Biserica monument istoric “Sfânta Treime” Garajul cu Istorie recentă şi piaţa centrală – transformată, pe perioada festivalului, în scenă – împreună cu o serie de invitaţi, printre care artistul Grigore Leşe, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, IPS Serafim Joantă, chefii Cezar Munteanu şi Daniela Graură, Dr. Iulia Gorneanu, – curator, colecţionar şi reprezentantă a Institutului Naţional al Patrimoniului şi Ioana Haşu – cercetător al istoriei comunismului, precum şi artişti locali şi din Republica Moldova.

“Un sat întreg devine scenă şi spaţiu de explorare. În opt puncte-cheie, răspândite pe uliţe, dealuri şi prin curţi, veţi putea descoperi poveştile locului printr-o experienţă participativă care cuprinde: arhiva digitala ce conservă memoria comunităţii, elemente de patrimoniu UNESCO, biodiversitatea zonei, gastronomia identitară, istoria recentă – comunismul şi traumele transgeneraţionale, spiritualitatea locului, meşteşugul dantelăritului şi fineţurilor – pentru care comunitatea din Mândra este recunoscuta internaţional, şi folclorul – pe scenă şi dincolo de ea”, au transmis, joi, organizatorii.

Pe lângă tururi ghidate, ateliere unde se vor face demonstraţii de meşteşuguri, recitaluri de muzică religioasă şi populară şi proiecţii de filme, organizatorii au pregătit şi demonstraţii de gastronomie locală în piaţeta centrală, în meniu fiind tocana de ceapă, mămăligă şi pomana porcului; ciorba de fasole boabe cu ciolan, tarhon, ceapă roşie şi pită de casă; bulz cu pastramă de oaie sau slănină friptă; macaroane cu nucă şi pesmet; scoverzi cu gem; plăcinta cu orez şi griş, iar pentru sete: apă, siropuri, limonadă şi bere rece.

“Pe Urmele Tradiţiei – Traseul cultural Mândra” este o iniţiativă comună a Primăriei Mândra şi a Asociaţiei Mândra Project, evenimentul, care va avea loc sâmbătă şi duminică, beneficiind de cofinanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *