Foametea își arată colții: 200 de elefanți vor fi sacrificați in Zimbabwe, pentru carne, nu pentru fildeș!

elefant african in mediul lui natural Sursa foto: Wikimedia Commons / Bernard DUPONT

Zimbabwe recunoaște oficial că intenționează să sacrifice 200 de elefanți pentru a hrăni comunitățile care se confruntă cu foamete acută, după cea mai gravă secetă din ultimele patru decenii, au declarat, pentru Reuters, autoritățile locale care administrează fauna.

Precizăm că, în momentul de față, atât comerțul cât și consumul de carne de elefant sunt strict interzise, conform Convenției privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție de flora și fauna sălbatică (CITES). În momentul de față, niciun restaurant din lume nu are voie să comercializeze carne de elefant, aceasta fiind o practică ilegală.

De data aceasta, decizia de a sacrifica 200 de elefanți este una oficială și asumată ca atare. Sacrificarea, prima în țară din 1988 încoace, vizează districtele Hwange, Mbire, Tsholotsho și Chiredzi. De altfel, Zimbabwe este țara care are una dintre cele mai mari populații de elefanți.

Decizia luată de oficialii Zimbabwe a fost luată după ce Namibia a procedat la fel luna trecută, când a sacrificat 83 de elefanți și a distribuit carne persoanelor afectate de secetă.

Seceta a afectat 68 milioane de africani!

Seceta indusă de fenomenul El Niño a distrus culturile din sudul Africii, afectând 68 de milioane de oameni și provocând penurie de alimente în regiune. „Putem confirma că intenționăm să sacrificăm aproximativ 200 de elefanți în toată țara. Lucrăm la modalități despre cum o vom face”, a declarat pentru Reuters Tinashe Farawo, purtătorul de cuvânt al Zimbabwe Parks and Wildlife Authority (Zimparks).

Potrivit purtătorului de cuvânt, carnea de elefant va fi distribuită comunităților din Zimbabwe afectate de secetă.

Se estimează că peste 200.000 de elefanți trăiesc într-o zonă de conservare răspândită în cinci țări din sudul Africii – Zimbabwe, Zambia, Botswana, Angola și Namibia – făcând din regiune una dintre cele mai mari deținătoare de populații de elefanți din întreaga lume.

Farawo a spus că sacrificarea face parte, de asemenea, din eforturile țării de a-și decongestiona parcurile, care pot întreține doar 55.000 de elefanți, în Zimbabwe trăind peste 84.000 de elefanți. „Este un efort de a decongestiona parcurile în fața secetei. Cifrele sunt doar o picătură în ocean pentru că vorbim de 200 (elefanți) și avem peste 84.000, ceea ce este un număr mare”, a spus acesta. Cu o secetă atât de gravă, conflictele dintre om și viața sălbatică pot escalada pe măsură ce resursele devin mai rare.

Anul trecut, Zimbabwe a pierdut 50 de oameni din cauza atacurilor elefanților. Țara, care este lăudată pentru eforturile sale de conservare și pentru creșterea populației proprii de elefanți, a făcut lobby la Convenția ONU privind comerțul internațional cu specii pe cale de dispariție (CITES) pentru a redeschide comerțul cu fildeș și elefanți vii.

Africa mai are doar 400.000 de elefanți

Până acum, elefanții africani erau vânați în principal, pentru fildeșul lor, care este foarte valoros pe piața neagră.

Pe piața neagră, prețul fildeșului brut poate varia între 500 și 3.000 de dolari pe kilogram, în funcție de calitatea fildeșului și locul unde este vândut.

În unele cazuri, fildeșul de înaltă calitate, provenit din colți mari și bine conservați, poate atinge prețuri de până la 3.000-4.000 de dolari per kilogram.

Însă, după interzicerea comerțului intern cu fildeș în China, prețurile au scăzut semnificativ, pe piața internațională. Raportări din 2018 au indicat că prețul fildeșului brut în China a scăzut de la aproximativ 2.100 de dolari pe kilogram în 2014 la sub 1.000 de dolari pe kilogram. Totuși, cererea continuă să existe, mai ales în rândul colecționarilor și traficanților care operează pe piața neagră.

Populația de elefanți din Africa a scăzut dramatic în ultimele decenii din cauza braconajului. Conform unor estimări, peste 100.000 de elefanți au fost uciși între 2010 și 2012. În prezent, numărul elefanților africani este estimat la aproximativ 400.000, în scădere față de milioane în urmă cu câteva decenii.

În schimb, elefanții asiatici sunt deja mai puțini decât cei africani, cu o populație estimată la 40.000 – 50.000. Braconajul afectează și acești elefanți, deși într-o măsură mai mică decât în Africa. În Asia, elefanții masculi sunt vizați mai des din cauza fildeșului lor, ceea În concluzie, braconajul elefanților rămâne o amenințare semnificativă în Africa și Asia, dar există eforturi continue pentru a proteja aceste specii vulnerabile și pentru a preveni extincția lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *