Comisia Europeană a decis să penalizeze Finlanda pentru pescuitul excesiv de somon în Marea Baltică, desfășurat în vara anului 2024 sub pretextul unei expediții de cercetare științifică. Autoritățile de la Helsinki consideră sancțiunea „nejustificată” și iau în calcul să sesizeze Curtea de Justiție a Uniunii Europene, notează Euractiv.
Potrivit Comisiei, vasele comerciale de pescuit implicate în expediția de anul trecut nu au respectat criteriile unei misiuni științifice. De altfel, Comitetul Științific, Tehnic și Economic pentru Pescuit (STECF) a atras atenția că scopul real al operațiunii părea mai degrabă să răspundă intereselor industriei pescuitului decât celor de cercetare.
„Numărul de vase și efortul estimat de pescuit sunt aproape echivalente cu nivelurile înregistrate în pescuitul comercial din anii anteriori”, a transmis STECF.
Cotele permise pentru capturile accidentale de somon au fost diminuate de la 8.989 la 5.827
Pe baza acestor concluzii, Comisia Europeană a publicat un regulament de punere în aplicare prin care reduce cota Finlandei pentru capturile accidentale de somon în anumite zone din bazinul principal al Mării Baltice pentru anul 2025. În aceste regiuni, pescuitul direct al somonului este deja interzis, în urma avertismentelor științifice privind scăderea rapidă a stocurilor.
Cotele permise pentru capturile accidentale de somon au fost diminuate de la 8.989 la 5.827. Comisia susține că această măsură compensează cantitatea capturată ilegal în cadrul expediției de cercetare din 2024.
Guvernul finlandez a reacționat prompt, declarând că decizia este „nejustificată” și că analizează „serios” posibilitatea de a o contesta în fața celei mai înalte instanțe a UE.
Ministerul Agriculturii și Pescuitului din Finlanda a anunțat deja măsuri pentru a reduce impactul sancțiunii, printre care un schimb de cote între statele membre, menit să mențină nivelul cotelor de somon al Finlandei la același nivel în 2025. Totodată, autoritățile de la Helsinki au precizat că lucrează la un nou set de reguli pentru pescuitul de somon de coastă, cu scopul de a îmbunătăți rata de supraviețuire a peștilor în timpul migrației marine.
Organizațiile neguvernamentale au salutat decizia Comisiei.
„Această decizie vine într-un moment crucial, în care factorii de decizie evaluează Politica Comună în domeniul Pescuitului”, a declarat Odran Corcoran, reprezentant al ONG-ului WWF. „Comisia Europeană a transmis un semnal clar că regulile UE privind pescuitul nu trebuie tratate ca opționale”.