În fiecare an, în luna octombrie, oraşul Băileşti, care este situat în sud-vestul judeţului Dolj, prinde viaţă în cadrul unui eveniment special – Festivalul Prazului şi al Zaibărului, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ediţia din acest an a evenimentului, desfăşurată sâmbătă şi duminică în centrul oraşului, a adunat mii de oameni din Oltenia şi nu numai pentru a celebra două dintre cele mai importante tradiţii locale: cultura agricolă şi meşteşugurile viticole.
Evenimentul a adus în prim-plan bogăţia patrimoniului cultural şi gastronomic oltenesc, reunind comunităţi, artişti, producători locali şi iubitori ai tradiţiilor populare din întreaga Oltenie.
Pentru băileşteni, festivalul nu este doar o sărbătoare anuală, ci şi un mijloc de a-şi promova oraşul şi de a aduna comunitatea. De-a lungul ediţiilor, evenimentul a crescut din punctul de vedere al participării şi al impactului economic asupra regiunii. Multe familii de localnici au învăţat să transforme acest festival într-o oportunitate de afaceri, vânzând produse tradiţionale şi lucruri făcute manual.
“Este o ocazie de a ne aduna, dar şi de a ne promova produsele, atât zaibărul şi prazul, cât şi multe alte produse agricole, legumicole, reţete. Cine doreşte să se aprovizioneze cu legume şi fructe româneşti, gustoase, să ştie că poate veni în mega piaţa din Băileşti, unde toată toamna găseşte producătorii din Valea Dunării, una din cele mai mari zone legumicole ale României. Pe de altă parte, acest festival este şi un prilej de ne promova obiceiurile şi tradiţiile, care sunt foarte bogate în această zonă”, a declarat, pentru AGERPRES, un locuitor al Băileştiului.
Prazul, o plantă cultivată cu mare drag în zonă datorită solului bogat şi climatului favorabil, a devenit reprezentativă nu doar pentru Băileşti, ci pentru întreaga Oltenie, iar festivalul a devenit o “vitrină”” pentru acest ingredient, care se regăseşte în numeroase preparate tradiţionale.
Zaibărul, licoarea magică a Băileştiului, are o istorie veche în zonă şi este ingredientul care completează perfect acest festival. Fabricat din struguri locali, zaibărul are un gust unic, ce îi conferă un loc special în tradiţiile viticole ale regiunii.
În cadrul festivalului, vinurile au fost prezentate în diverse feluri – de la degustări libere până la demonstraţii de vinificaţie, iar fiecare pahar de zaibăr spune o poveste despre munca de o vară întreagă a viticultorilor.
Timp de două zile, vizitatorii festivalului au putut degusta o varietate de preparate pe bază de praz, fiecare reţetă fiind o invitaţie la o incursiune în gastronomia regiunii, iar localnicii au fost dornici să-şi împărtăşească tradiţiile culinare cu cei veniţi să se bucure de acest festin.
“Prazul nostru este diferit. E mai dulce, mai fraged, iar gustul nu seamănă cu cel al altor soiuri din ţară. De prazul de import nici nu mai vorbim. Cine vrea să mănânce praz adevărat vine la Băileşti. Cine nu a venit anul ăsta la festival, anul viitor e musai să vină, să savureze prazul şi zaibărul de Băileşti şi să se bucure de autenticitatea acestui festival extraordinar”, spune unul dintre agricultorii locali.
Acesta subliniază că, datorită solului şi condiţiilor climatice specifice regiunii, Băileştiul este locul ideal pentru cultivarea prazului.
Festivalul nu este doar o sărbătoare a tradiţiei, ci şi o oportunitate economică pentru localnici. Multe dintre micile afaceri din Băileşti – de la producători de hrană tradiţională, până la meşteşugari – îşi găsesc un loc la standurile festivalului, iar acest lucru contribuie la dezvoltarea comunităţii.
Dar Festivalul Prazului şi Zaibărului nu este doar despre mâncare, ci este un eveniment devenit simbol al identităţii şi al spiritului autentic al oamenilor locului, care s-a bucurat de un program cultural diversificat.
Şi anul acesta pe scenă au urcat ansambluri folclorice din întreaga Oltenie, cu dansuri şi cântece care păstrează vii tradiţiile populare. Pentru iubitorii de artizanat, tarabele din centrul Băileştiului au oferit o gamă largă de produse realizate de meşteşugari locali: olărit, ţesături, obiecte din lemn etc.
Un alt obiectiv al festivalului este încurajează tinerilor să continue tradiţiile agricole, având în vedere că în ultimele decenii agricultura, în general, a cunoscut multe schimbări.
Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Băileşti, prin Compartimentul Casa de Cultură “Amza Pellea”, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Cultură şi Artă Dolj şi Direcţia Pentru Agricultură Judeţeană Dolj, în Piaţa Civică din Băileşti.