Festin al tradiției și inovației artizanale: Ce am văzut interesant la „Târgul Pâinii”, organizat în weekend la Muzeul Satului din Capitală / „Vedetele” evenimentului au fost pâinea cu maia și preparatele din grâu străvechi „einkorn”

„Târgul Pâinii”, la Muzeul Satului / Sursa foto: G4Food Sursa foto: G4Food

În weekendul 5-6 octombrie, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București a fost gazda unui eveniment cu aromă de tradiție – „Târgul Pâinii”. Evenimentul a reunit brutari artizanali, producători locali și iubitori de pâine, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a descoperi și savura preparate tradiționale și inovative.

„Vedetele” târgului: Preparatele din grâu străvechi „einkorn”

Una dintre atracțiile principale a fost prezența celor de la Einkorn Artisan, care au impresionat cu o pâine deosebită, preparată din grâul străvechi einkorn, cunoscut pentru beneficiile sale nutriționale și pentru că ajută la digestie. Pâinea cu maia, făcută exclusiv din acest tip de grâu, oferă o adevărată lecție despre întoarcerea la rădăcini și respectul pentru metodele tradiționale de panificație.

Cei de la Einkorn Artisan au explicat vizitatorilor că einkornul este o specie de grâu antică, nedescendentă din soiurile moderne, ceea ce îi conferă o valoare unică. Aluatul lor este fermentat timp de 48 de ore folosind drojdii sălbatice din maia, un proces care nu doar că face pâinea mai ușor de digerat, dar îmbunătățește și absorbția vitaminelor și mineralelor esențiale.

Paine cu maia „einkorn”/ sursa foto: G4Food
Paine cu maia „einkorn”/ sursa foto: G4Food

Brutăria artizanală „PLAI” și arta pâinii cu maia

La eveniment a participat și brutăria artizanală PLAI, care are preparate tradiționale, bazate pe fermentație naturală. Pâinea lor cu maia este preparată cu răbdare și atenție, iar gustul bogat și textura specifică sunt rezultatul unui proces meticulos.

Vizitatorii au putut degusta diverse sortimente, alături de explicații despre beneficiile acestui tip de pâine, care are un indice glicemic scăzut și sprijină sănătatea digestivă.

Brutăria artizanală „PLAI” / Sursa foto: G4Food
Brutăria artizanală „PLAI” / Sursa foto: G4Food

Arome de orient: Pâini cu șofran și dulciuri tradiționale

O notă exotică a fost adusă de preparatele iraniene, care au atras atenția prin combinațiile inedite de arome și culori. Pâinicile cu șofran și brioșele delicate, alături de orezul cu apă de trandafir, au adăugat o savoare aparte târgului.

Pâinici persane cu șofran / Sursa foto: G4Food
Pâinici persane cu șofran / Sursa foto: G4Food

De asemenea, nu au lipsit preparatele tradiționale românești, precum cozonacii, produsele apicole și dulciurile de casă, printre care s-au numărat salamul de biscuiți și napolitanele cu nucă, amintind de gusturile autentice din copilărie.

Dulciuri tradiționale la „Târgul Pâinii” / Sursa foto: G4Food
Dulciuri tradiționale la „Târgul Pâinii” / Sursa foto: G4Food

Pâinea, adevărată sărbătoare a diversității culinare

„Târgul Pâinii” de la Muzeul Satului a fost o adevărată sărbătoare a diversității culinare, aducând laolaltă brutari pasionați și produse care îmbină trecutul și prezentul. De la grâul einkorn până la pâinicile cu șofran și cozonacii tradiționali, fiecare colț al târgului a oferit vizitatorilor o bucățică din istoria și inovația panificației.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *