În cel de-al doilea episod al seriei „Ladies&Business”, o cunoaștem pe Elena Neagoe, fondatoarea brandului LegumeCo Stolnici, desemnată de G4Food „Femeia lunii aprilie”. La 58 de ani, Elena muncește de dimineață până seara și vede agricultura nu doar ca pe un mijloc de trai, ci ca pe o responsabilitate profundă: aceea de a oferi hrană curată, sănătoasă și onestă.
https://www.youtube.com/watch?v=2BHm18UCzEc
„Cel mai mare respect față de semenii noștri este să le dăm mâncare curată. Dacă punem chimicale sau forțăm plantele, pentru câțiva bani în plus, ne omorâm semenii cu mâna noastră”, spune Elena cu o sinceritate dezarmantă.
De la „sclavi români” în Cipru la antreprenori locali
Totul a început în 2005, după o experiență umilitoare în Cipru, unde Elena și soțul ei au lucrat în agricultură și au fost numiți de angajator „sclavi români”. Revenirea în țară a fost, de fapt, începutul unei renașteri. Au pornit de la 1.000 mp moșteniți, fără experiență, dar cu determinare. Au construit primul solar, apoi al doilea, iar astăzi exploatează 4.500 mp cultivați cu legume diversificate – de la ceapă, salată și ridichi, până la vinete și dovlecei.
„Soțul meu a fost impresionat că, în pământul lor argilos, ciprioții reușeau să cultive legume bune. A zis: dacă ei pot, putem și noi! Așa am început – fără cunoștințe, dar cu multă voință.”
„Ești ceea ce mănânci” – o deviză de viață
Brandul LegumeCo Stolnici este prezent în piețele din Pitești și în magazinele de cartier. Elena refuză să alerge după profit cu orice preț și nu face compromisuri în fața sănătății consumatorilor.
„Eu nu am pretenția că fac agricultură ecologică, dar nu folosesc produse chimice inutil și respect dozele și pauzele de carență. Dacă dăm oamenilor legume coapte forțat sau tratate incorect, nu e de mirare că apar boli grave.”
Pentru ea, calitatea hranei este o chestiune de moralitate. Nu de puține ori își amintește, cu durere, cazurile de cancer din jurul ei și le pune, cel puțin parțial, pe seama alimentației.
„Eu am o deviză: ești ceea ce mănânci. Și cred că trebuie să plecăm din lumea asta împăcați, știind că n-am făcut rău nimănui. Nu putem să vindem moarte pe pâine oamenilor.”
„Avem salată și ceapă verde când alții abia seamănă”
Munca este epuizantă, dar Elena spune că atunci când lucrezi pentru tine, nu mai simți greul. Familia Neagoe a reușit să-și crească copilul – astăzi absolvent de Medicină –, să modernizeze locuința, să investească în utilaje și în solarii încălzite cu centrale pe cocs, care le permit să producă legume timpurii.
„Încălzirea ne costă, dar merită. Am investit 12.000 lei în cocs doar pentru solarul mic, din ianuarie până în aprilie. Dar avem salată și ceapă verde când alții abia seamănă”.
„Fiecare palmă de pământ aduce venit dacă știi s-o folosești”
Deși provocările sunt mari, Elena rămâne optimistă și își dorește să-i încurajeze și pe alții să nu renunțe la agricultură. Ea sfătuiește fermierii începători să învețe din cărți, să ceară sfaturi de la specialiști și, mai ales, să nu vândă pământul.
„Fiecare palmă de pământ aduce venit dacă știi s-o folosești. E păcat să vinzi ceva ce poate hrăni oameni. Într-o multinațională, poate aveam salariu mai mare, dar nu ne vedeam copilul crescând”.