Ferma din Suceava care a ars din temelii era cea mai mare maternitate pentru porci din județ: Cele 500 de scroafe produceau aproximativ 15.000 de purcei anual / Peste 5.000 de porci – scroafe și purcei – au pierit în incendiu

Sursa foto: Monitorul de Suceava Sursa foto: Monitorul de Suceava

Ferma Biosuin SRL din Vornicenii Mici, cea mai mare maternitate pentru porci din județul Suceava, a fost distrusă complet luni seară de un incendiu violent. Aceasta era o unitate de referință, cu o capacitate de 500 de scroafe pe serie și producând aproximativ 15.000 de purcei anual, fiind crucială pentru sectorul de carne de porc din România, scrie Monitorul de Suceava.

Ferma, înființată în 2019 cu fonduri europene de familia Șcheuleac, producea purcei pentru ferme de îngrășare, aceștia fiind vânduți la greutăți de aproximativ 30 de kilograme, după un ciclu de creștere de 12 săptămâni.

Cauzele dezastrului: biogazul și un scurtcircuit fatal

Conform unui comunicat oficial al ISU Suceava, incendiul a fost declanșat de o explozie, cauzată de acumularea de biogaz din deșeurile de la porci. Biogazul, combinat cu un scurtcircuit la un conductor electric defect, a provocat o ardere rapidă și generalizată a materialelor combustibile din fermă, precum furajele și materialele plastice.

Efectul de tunel creat de explozie a propagat flăcările pe toată suprafața halei, iar pagubele au fost colosale: peste 5.000 de porci – scroafe și purcei – au pierit în incendiu.

Implicații economice și sanitare majore

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat gravitatea pierderii. „Ferma de la Vorniceni era cea mai mare maternitate de porci din județ, iar România se confruntă deja cu un deficit major de carne de porc autohtonă”, a declarat acesta. Celelalte două maternități din județ, aflate la Bălăceana și Hârtop, au capacități semnificativ mai mici.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Pagubele materiale sunt completate de riscul apariției unor focare de infecție, din cauza cadavrelor de animale în descompunere.

Măsuri de urgență pentru gestionarea dezastrului

În urma unei ședințe convocate de Comitetul Local pentru Situații de Urgență, s-a decis dezafectarea părții superioare a halei cu risc de prăbușire și îngroparea porcilor morți pe un teren pus la dispoziție de Primăria comunei Moara. S-a săpat un șanț de până la șase metri adâncime, iar cadavrele sunt împachetate în folii înainte de îngropare, pentru a reduce riscul unui focar de infecție.

Neutralizarea porcilor la un incinerator autorizat era imposibilă într-un timp rezonabil, având în vedere capacitatea redusă de incinerare”, a explicat Sorin Mihai Voloșeniuc.

Operațiunea, supravegheată de inspectori DSVSA și comisari ai Gărzii de Mediu, este contracronometru și se speră să fie finalizată până duminică. Temperaturile scăzute contribuie la reducerea riscului sanitar, însă un astfel de dezastru ar fi avut implicații și mai grave dacă s-ar fi produs în sezonul cald.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *