Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a demarat o campanie de prelevare de probe domestice pentru a colecta și testa brânza maturată din lapte crud în vederea identificării virusului gripei aviare înalt patogene (H5N1). Obiectivele acestui demers sunt determinarea prezenței virusului H5N1 viabil în brânză și adoptarea de măsuri ulterioare, dacă este necesar, pentru a aborda produsele contaminate și pentru a proteja consumatorii, arată Food safety news.
Această acțiune a fost declanșată de apariția unor focare de H5N1 în mai multe state americane. FDA colaborează cu Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA), Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și partenerii de la nivel statal pentru a investiga și răspunde la focar, care afectează păsările de curte, vacile de lapte și oamenii din Statele Unite. Activitatea de prelevare de probe a FDA completează eforturile de cercetare desfășurate împreună cu partenerii federali și statali, precum și cu universități de cercetare selectate. Spre deosebire de aceste eforturi de cercetare, activitatea FDA reprezintă o acțiune de reglementare.
Brânza din lapte crud și riscurile asociate
Brânza din lapte crud este produsă din lapte nepasteurizat. În Statele Unite, legislația permite ca brânza din lapte crud să fie fabricată doar dacă este maturată timp de minimum 60 de zile pentru a reduce riscul asociat agenților patogeni, dacă aceștia sunt prezenți.
FDA va colecta 300 de probe de brânză din lapte crud de vacă care a fost maturată timp de cel puțin 60 de zile, împreună cu informațiile de pe etichetele produselor. Fiecare probă va consta în două pachete de produs, cu o greutate totală de cel puțin 100 de grame.
Istoricul virusului H5N1
Din 1996, virusurile gripei aviare HPAI H5N1 au circulat în cel puțin 23 de țări. La sfârșitul anului 2021, HPAI H5N1 s-a răspândit din Europa în America de Nord, provocând infecții sporadice în rândul păsărilor sălbatice și al fermelor de păsări. În 2022, virusul s-a extins în America de Sud, unde a provocat devastări în rândul păsărilor și mamiferelor marine.
În martie 2024, oamenii de știință de la USDA au identificat HPAI H5N1 în vacile de lapte din Statele Unite, iar virusul s-a răspândit ulterior în turme din 16 state. Potrivit USDA, în decembrie 2024 virusul a fost detectat în ferme de lapte din alte trei state. În 2024, virusul a provocat 66 de cazuri confirmate și 7 cazuri probabile de gripă la oameni în SUA și un caz în Canada. Pacientul canadian și cel puțin doi pacienți din Statele Unite nu au avut contact cu păsări infectate sau vaci de lapte.