Taiwan continuă să câștige notorietate pe harta destinațiilor de fine dining, iar cea mai recentă ediție a Ghidului Michelin 2024 aduce vești spectaculoase. Unul dintre cele 10 noi localuri premiate cu stele Michelin este „Minimal”, un loc ce îmbină arta înghețatei cu tehnici culinare inovatoare. De fapt, „Minimal” este singura gelaterie din lume care deține o stea Michelin, notează CNN.
Există un meniu pentru degustare care conține șapte feluri
Situat în Taichung, pe o alee de lângă celebra Calligraphy Greenway, „Minimal” se remarcă printr-o fațadă modernistă, de un gri minimalist, care amintește mai degrabă de birourile de arhitectură nordică decât de o simplă gelaterie.
Localul dispune de două etaje, având atât un spațiu pentru servire a produselor, cât și un colț de take-away, iar meniul oferă o experiență culinară unică, inclusiv un meniu degustare de șapte feluri.
„Mâncam cuburi de gheață în fiecare zi”
„Concentrându-se pe gheață și înghețată, restaurantul îmbină cu măiestrie arome și texturi prin variații de temperatură și combinații creative, folosind ingrediente locale unice din Taiwan”, se menționează în descrierea Michelin.
Arvin Wan, fondatorul „Minimal”, a dezvăluit că pasiunea sa pentru gheață a început încă din copilărie, când obișnuia să mănânce cuburi de gheață din frigiderul familiei. „Familia mea avea un frigider cu două uși, dotat cu un aparat de făcut gheață. Mâncam cuburi de gheață în fiecare zi”, povestește Wan despre începuturile sale, care au transformat o simplă pasiune pentru gheață într-o adevărată carieră culinară.
„Îmi place doar gheața. Nu simt același lucru față de alte deserturi”
„În copilărie, îmi plăcea senzația de a pune un cub de gheață pe limbă, simțind dulcețea apei filtrate pe măsură ce se topea”, își amintește fondatorul „Minimal”. După ce a lucrat ca bucătar și patiser în diverse restaurante, Wan a decis să se concentreze exclusiv pe gheață, iar în 2021 a deschis „Minimal”. „Îmi place doar gheața. Nu simt același lucru față de alte deserturi”, explică Wan despre alegerea sa de a trata gheața ca o artă culinară completă.
Meniul pentru degustare de șapte feluri al restaurantului se joacă cu temperaturi extreme, începând de la un starter la 0°C, continuând cu un fel la 180°C și culminând cu un desert la 40°C, iar fiecare preparat este atent calculat pentru a surprinde simțurile.
„Majoritatea oamenilor nu sunt familiarizați cu temperaturile sub zero și cred că sunt toate la fel. Sper să găsesc o modalitate de a înțelege diferențele”, spune Wan despre provocările întâmpinate în crearea preparatelor cu temperaturi extrem de scăzute, precum lollipop-ul la -40°C sau gelato-ul cu azot lichid la -196°C.