Descoperă modul în care curmalele îți pot “îndulci” sarcina, pot ușura travaliul și pot oferi o mulțime de nutrienți atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău.
Fiecare femeie care parcurge sarcina are nenumărate întrebări care o frământă, dar una este, în mod cert, cea mai discutată: „Există vreo modalitate de a ușura travaliul?”. Gândul de a intra în travaliu poate fi înfricoșător și creează un sentiment de neliniște, dar există o rază de speranță. Cercetările sugerează, potrivit onlymyhealth.com, că un consum de curmale în timpul sarcinii poate ușura travaliul.
„Sarcina este o perioadă minunată în viața unei femei în care corpul ei trece prin schimbări fizice și emoționale. În acest moment crucial al vieții, este esențial să ai o dietă sănătoasă pe tot parcursul celor nouă luni. Dieta pe care o urmează femeile însărcinate influențează sănătatea atât a mamei, cât și a fătului”, spune dr. Archana Dhawan Bajaj, ginecolog, obstetrician și expert IVF, de la Clinica Nurture IVF din New Delhi.
Poate consumul de curmale să ușureze travaliul?
„În timpul sarcinii, femeilor li se recomandă, de obicei, să urmeze o dietă specific, pentru a se asigura că bebelușul primește toți nutrienții necesari pentru o creștere optimă. Curmalele sunt unul dintre alimentele specializate care nu doar că sunt sigure de consumat în timpul sarcinii, dar sunt, de fapt, o sursă de nutrienți puternică”, spune dr. Bajaj. Ea enumeră câteva dovezi concrete care susțin legătura dintre cele două.
Cercetările ce au implicat aproape 200 de femei însărcinate au descoperit că un consum de curmale poate ajuta la “înmuierea” colului uterin, fenomen cunoscut și sub denumirea de „maturarea colului uterin” pentru naștere.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Un alt studiu a descoperit că femeile însărcinate care consumau șase curmale pe zi timp de patru săptămâni, înainte de termenul lor de naștere, aveau o primă etapă de travaliu mai scurtă și un col uterin mai moale, înainte de naștere.
De asemenea, consumul de curmale în perioada finală a sarcinii s-a demonstrat că reduce necesitatea de oxitocină, un medicament folosit pentru a induce sau accelera nașterea.
Se crede că un consum de curmale poate reduce necesitatea de inducere a travaliului. Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă acest lucru ar ajuta toate femeile gravide, nu ar strica să consumi câteva curmale, în zilele care preced termenul tău de naștere!
Curmalele, o gustare dulce, fără vinovăție, pentru mamele însărcinate
Dr. Bajaj spune: „Poți să te simți energizată într-o zi și apoi obosită și incapabilă să gândești corect în următoarea. Asta datorită ceței mentale din timpul sarcinii. Cu cât mai multe minerale și vitamine primește corpul tău, cu atât te vei simți mai bine atât fizic, cât și emoțional.”
Curmalele sunt fructele palmierului de curmale, o plantă înfloritoare. Acestea sunt considerate unul dintre cele mai dulci fructe. Dar nu te teme, acest zahăr este natural. Dr. Bajal afirmă că a consuma acest fruct uscat este o modalitate mai bună de a-ți satisface pofta de dulciuri, decât, de exemplu, înghețata. Curmalele, care sunt bogate în fructoză naturală, pot oferi și energie pentru a combate oboseala din timpul sarcinii, fiind astfel o alegere câștigătoare.
Beneficiile consumului de curmale în timpul sarcinii
Un studiu a raportat că un consum de curmale în perioada finală a sarcinii a demonstrat un impact pozitiv asupra procesului de naștere, reducând efectele negative asupra mamei și bebelușului. Dr. Bajaj enumără următoarele avantaje nutriționale ale consumului de curmale în timpul sarcinii:
- Curmalele sunt bogate în fibre, ceea ce ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos. Astfel, vei fi mai puțin predispusă la constipație pe parcursul sarcinii.
- Curmalele conțin și folat, fier și vitamina K, care ajută la reducerea riscului de anomalii congenitale. De asemenea, creșterea consumului de fier poate spori energia și poate ajuta la combaterea anemiei prin deficit de fier.
- Mai mult, vitamina K ajută la dezvoltarea oaselor puternice ale bebelușului, aflat în plină dezvoltare, și poate îmbunătăți funcția musculară și nervoasă.
- Curmalele sunt, de asemenea, bogate în potasiu, un component al electroliților care ajută la menținerea vaselor de sânge flexibile și a unei tensiuni arteriale scăzute.
- În cele din urmă, curmalele pot acționa ca alternative pentru înlocuitorii de zahăr. Dacă vrei să reduci zahărul procesat și îndulcitorii artificiali, poți încorpora curmalele în dieta ta. Acestea sunt o sursă naturală de dulceață și te pot ajuta să-ți satisfaci poftele culinare.
- Curmalele îți ușurează travaliul, în mod natural. De la ușurarea travaliului până la o sarcină sănătoasă, acest fruct îți poate fi un aliat. Include-l în dieta ta și profită la maximum de beneficiile sale.