Ardeii iuți sunt folosiți în lumea întreagă, apreciați pentru gustul lor picant și aromat. Aparțin grupei Capsicum, care include ardei gras, jalapenos și habaneros. Capsaicina este substanța care face ardeiul iute să dea senzația că ne pișcă de limbă atunci când îl consumăm.
Cercetările au arătat că această substanță, capsaicina, principalul compus bioactiv din ardeiul iute, are beneficii pentru sănătate, în special pentru sănătatea cardiometabolică. Dovezile sugerează că are potențialul de a ajuta la gestionarea obezității, diabetului și bolilor cardiovasculare.
Cu toate acestea, mai multe studii observaționale la scară largă arată exact contrariul. Un astfel de studiu a fost efectuat în China rurală, în urma căruia s-a constatat o asociere, de fapt, între consumul de ardei iute și obezitate. Acest lucru ridică întrebarea: consumul de ardei iute scade sau crește riscul de obezitate?
Pentru a analiza această dilemă, un studiu publicat în Frontiers in Nutrition a examinat asocierea dintre consumul de ardei iute și riscul de obezitate la americani.
Similar cu alte studii observaționale, noul studiu a constatat că consumul frecvent de ardei iute a fost legat de un indice de masă corporală (IMC) mai mare și de riscul de obezitate, în special la femei și adulți peste 60 de ani.
Până în prezent, rezultatele studiilor sunt contradictorii și inconsecvente.
Legătura dintre consumul de ardei iute și riscul de obezitate
Acest studiu a analizat date de la 6.138 de adulți americani cu vârsta de cel puțin 20 de ani, din Sondajul Național de Sănătate și Nutriție Examination Survey (NHANES) din 2003 până în 2006. Cercetătorii au exclus persoanele însărcinate și cele cu date lipsă sau nesigure cu privire la consumul de ardei iute, IMC și aportul total de calorii.
Participanții au raportat factori demografici și de stil de viață, cum ar fi vârsta, sexul, educația, venitul familiei, statutul de fumator, consumul de alcool, activitatea fizică și condițiile de sănătate precum diabetul și hipertensiunea arterială. Aproximativ 51% dintre participanți erau femei, iar peste 34% aveau obezitate pe baza statutului lor de IMC.
Folosind un chestionar privind frecvența alimentelor, sondajele NHANES au evaluat frecvența consumului de chili în ultimele 12 luni. Pe baza răspunsurilor lor, cercetătorii au împărțit participanții în 3 grupuri:
- fără consum de chili: zero ori pe lună (17%)
- consum ocazional de chili: mai puțin de o dată pe săptămână (74%)
- consum frecvent de chili: cel puțin o dată pe săptămână (9%)
NHANES a estimat, de asemenea, aportul obișnuit de nutrienți al participanților prin colectarea datelor dietetice pe parcursul a cel puțin 2 zile neconsecutive și calculând caloriile totale medii, proteine, carbohidrați, grăsimi, zaharuri și fibre, potrivit Medical News Today.
După colectarea datelor din sondaje, cercetătorii au efectuat o serie de analize statistice. Scopul lor a fost să investigheze relația dintre consumul de ardei iute și prevalența obezității în rândul populației adulte generale din Statele Unite.
Consumul frecvent de ardei iute este legat de rate mai mari de obezitate
Studiul a identificat diferențe semnificative în ceea ce privește factorii demografici și de stil de viață, precum și riscul de obezitate, între cele trei grupuri de consum de ardei iute.
Aproximativ 30% dintre persoanele care consumau rar ardei iute au avut obezitate, comparativ cu aproximativ 35% dintre cei care consumă ocazional chili și aproape 38% dintre consumatorii frecvenți de chili.
O analiză ulterioară a indicat că, în medie, consumatorii frecvenți de chili aveau un IMC cu 0,71 unități mai mare decât cei care nu consumă ardei iute.
Analiza complet ajustată a cercetătorilor a arătat, de asemenea, că grupul cu cel mai mare consum de chili a avut un risc cu 55% mai mare de obezitate decât cei care nu consumă acest aliment.