Foi cu lapte, pituşti şi cârnaţi de pleşcoi alături de o colecţie de vinuri propusă de 12 crame din Buzău şi Prahova se vor regăsi în cadrul primei ediţii a evenimentului Dealul Mare Wine & Food Festival, organizatorii atrăgând atenţia că în ultima perioadă producătorii de vinuri s-au confruntat cu dificultăţi ce au condus inevitabil şi la creşterea preţurilor, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Prima ediţie a Dealul Mare Wine & Food Festival va avea loc în perioada 19-21 septembrie 2025, în Parcul Centrului Muzeal I.C. Brătianu din municipiul Buzău.
Potrivit Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, evenimentul aduce împreună vinuri de excepţie, gastronomie şi muzică live, într-un cadru cultural spectaculos. Pe parcursul celor trei zile, vizitatorii se vor bucura de experienţe culinare alături de chefi invitaţi, crame reprezentative, conferinţe tematice şi activităţi culturale. Festivalul reuneşte unele dintre cele mai apreciate crame din România, reprezentative pentru regiunea viticolă Dealul Mare precum Budureasca, Crama DeMatei, Lacerta, Metamorfosis, Domeniile Franco-Române, Staţiunea de Cercetare Pietroasa, Mierla Albă, Aurelia Vişinescu, 1000 de Chipuri, Crama Trei Conace, Casa Rotărescu şi Bauer.
“CJ este partener în organizarea acestui festival care este la prima ediţie şi sperăm să crească de la an la an, pentru că avem invitaţi cu crame, cu diverse lucruri şi sperăm ca acest festival să devină unul de tradiţie”, a declarat miercuri, vicepreşedintele CJ Buzău, Cosmin Stanciu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit organizatorilor, în ultimii ani viticultorii s-au confruntat cu situaţii neprevăzute care au condus la creşterea preţului vinurilor. Printre dificultăţile întâmpinate, condiţiile meteo nefavorabile, lipsa forţei de muncă sau taxarea.
“Vinurile vor fi atât din Buzău cât şi din Prahova. Anul trecut a fost unul dintre cei mai proşti ani din punct de vedere al cantităţii, sunt crame care deja au terminat vinurile din anul 2024, mai ales cele albe şi roze. Anul acesta a fost ceva mai bun, situaţia nu este roz pentru că se confruntă cu probleme în vânzare. Vinurile româneşti nu sunt ieftine dar nu neapărat din dorinţa proprietarilor de a câştig, pentru că este un context destul de dificil pentru ei, cu vremea, forţa de muncă şi suprataxarea. Atunci preţurile ajuns la un nivel destul de sus. Nivelul de preţ al unei sticle va fi între 40 şi 100 şi ceva de lei, cu o medie de 60 de lei. Mulţi au început să apeleze la mecanizare, pentru că ai nevoie de forţă de muncă doar în anumite perioade, este nevoie de mulţi oameni, trebuie aduşi, cazaţi”, a precizat unul dintre organizatorii festivalului, Valentin Ichim.
Totodată, vizitatorii se vor putea bucura de produse alimentare şi mâncăruri tradiţionale, specifice unor zone ale judeţului Buzău.
“Pornind de la vinuri, am ajuns şi la partea gastronomică unde din fericire avem un patrimoniu foarte bogat care este promovat şi cunoscut în cam toate regiunile ţării. Eu sper să faciliteze accesul oamenilor către o mâncare autentică cu gust. Cele mai cunoscute produse, cârnaţii de Pleşcoi, pastrama, pituşca, foi cu lapte, o ciorbă specifică zonei noastre, rar întâlnită dacă nu chiar inexistentă în alte zone, zacuscă, o reţetă arhicunoscută, dar fiecare zonă are specificul ei. Ionuţ Arsene o să vină să facă ‘puricei’. El vine cu o astfel de reţetă, va mai fi partea de tocătură, vor fi şi mititei”, a subliniat Valentin Ichim.
Un punct central al evenimentului îl reprezintă atelierul “Obiectiv: ghid de acţiune pentru Buzău ca destinaţie de gastroturism”, care se va desfăşura în dat de 20 septembrie ora 15:00, moderat de Adriana Sohodoleanu, teoretician al gastronomiei, cercetătoare în studiile alimentare, autoare şi voce activă la Radio România Cultural. Intrarea se va face pe bază de bilet.