Adoptarea dietei mediteraneene este asociată cu un risc mai scăzut de cancere legate de obezitate, în special cancer hepatic, renal și colorectal, conform unei analize recente. Cercetarea a arătat că această legătură este independentă de indicele de masă corporală (IMC) și raportul talie-șold, conform publicației Medscape.
Dieta mediteraneeană este recunoscută pentru beneficiile sale asupra sănătății, inclusiv reducerea riscului unor tipuri de cancer. Cu toate acestea, există puține dovezi privind impactul său asupra cancerelor asociate obezității și mecanismele prin care excesul de grăsime corporală ar putea influența acest risc.
Studiul a analizat datele a 450.111 participanți (vârsta medie de 51,1 ani, 70,8% femei) din cadrul studiului EPIC, desfășurat în 23 de centre din 10 țări. Cercetătorii au evaluat dieta participanților prin chestionare specifice fiecărei țări, analizând 14 grupuri alimentare și nutrienți, inclusiv legume, leguminoase, fructe, nuci și semințe, produse lactate, cereale, carne și produse din carne, pește și fructe de mare, dar și diferite tipuri de grăsimi.
Nivelul de respectare a dietei mediteraneene a fost notat pe o scară de 9 puncte și împărțit în trei categorii: scăzut (0-3 puncte), mediu (4-6 puncte) și ridicat (7-9 puncte). Perioada medie de urmărire a participanților a fost de 14,9 ani.
Participanții care au urmat cu strictețe dieta mediteraneană au avut un risc mai mic de cancere asociate obezității
În total, 4,9% dintre participanți au dezvoltat cancere asociate obezității. Rata incidenței a fost de 0,053 cazuri pe an-persoana în grupul cu aderență scăzută la dieta mediteraneană, 0,049 în grupul cu aderență medie și 0,043 în cel cu aderență ridicată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Participanții care au urmat cu strictețe dieta mediteraneană au avut un risc mai mic de cancere asociate obezității comparativ cu cei care au avut o aderență scăzută (raport de risc – HR 0,94; interval de încredere – IC 95%, 0,90-0,98). Un trend similar a fost observat și la participanții cu aderență medie comparativ cu cei cu aderență scăzută (HR 0,96; IC 95%, 0,94-1,00).
Analiza specifică fiecărui tip de cancer a arătat că o aderență ridicată la dieta mediteraneană a fost asociată cu un risc mai mic de cancer colorectal (HR 0,92), hepatocelular (HR 0,52) și renal (HR 0,67). De asemenea, o aderență medie la dietă a fost corelată cu un risc mai mic de cancer esofagian (HR 0,66).
Un aspect important al studiului este că efectul protector al dietei mediteraneene nu a fost influențat de IMC sau de raportul talie-șold, sugerând că mecanismele prin care dieta poate reduce riscul de cancer nu sunt strict legate de greutatea corporală.
„Rezultatele acestui studiu de cohortă indică faptul că o aderență mai mare la [dieta mediteraneană] poate reduce ușor riscul de [cancere asociate obezității]”, au scris autorii studiului, adăugând că „chiar și o aderență medie a fost asociată cu o mică reducere a riscului acestor tipuri specifice de cancer.”
„Deși rezultatele noastre nu au sugerat o legătură prin intermediul excesului ponderal și al obezității, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine mecanismele prin care o aderență mai mare la [dieta mediteraneană] ar putea reduce riscul de cancer”, au mai precizat cercetătorii.