După ce și-a pierdut vederea într-un accident rutier, un sommelier italian organizează degustări pe întuneric, cu clienții legați la ochi. „Se intră într-o relație mai profundă cu vinul”

degustari-de-vin-pe-intuneric-organizate-de-un-sommelier-italian-nevazator-o-relatie-mai-intima-cu-produsul foto: pixabay.com

Degustarea vinului „în orb” te ajută să intri într-o intimitate mai profundă cu produsul, dar totodată și într-o relație de mai mult respect față de cine l-a produs. Este convins de asta sommelier-ul italian Luca Boccoli, care a rămas fără vedere în floarea vârstei dar și-a continuat activitatea profesională. După un accident de motocicletă care l-a lăsat fără vedere la vârsta de 48 de ani, el a ales să promoveze un nou format de degustare, cu participanții legați la ochi, relatează agenția Ansa.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„În formatul meu îi invit pe participanți să poarte o mască și să se concentreze pentru a căuta intimitatea cu vinul. Astfel apare timpul necesar pentru a construi o relație profundă, care este o formă de respect față de vin, de producător și față de noi înșine. O formă de cunoaștere care se poate transforma în recunoștință, în care nu mai contează culoarea vinului, ci stimulul afectiv născut din această explorare pe întuneric”, explică Boccoli.

„În degustările clasice, 91% din percepțiile noastre țin de vedere”

Boccoli este un sommelier de vinuri obișnuite și spumante. „M-am inspirat din munca lui Hilde Soliani, o creatoare de parfumuri din Parma și artistă a mirosului și gustului, care colaborează cu mari chefi stropind preparatele cu esențe și arome care evocă amintiri. În degustările clasice, 91% din percepțiile noastre țin de vedere. Prin această metodă de degustare intrăm în contact cu senzații adesea neexplorate, respirând vinul în loc să-l învârtim în pahar și să-l înghițim pentru a ajunge în stomac – al doilea nostru creier”.

Este, de asemenea, „un moment de empatie intimă, de relaxare, dar în același timp de concentrare care stimulează memoria. Gustăm, așadar, puțin din trecut, dar în același timp simțul olfactiv ne poartă și spre viitor, spre fantezie și imaginație”, mai spune el.

„După accident am ales să continui să fac ceea ce făceam de 35 de ani: am deschis enoteca Triodinamico, sunt consultant pentru alte localuri în calitate de expert în Champagne și vinuri de Burgundia, și promovez degustările pe întuneric atât în crame individuale, cât și în cadrul unor cursuri universitare, cum sunt cele ale Bologna Business School, dar și în activități de team building pentru diverse companii, chiar și în peșteri. Nu este adevărat, așa cum mulți mă întreabă, că mi s-au ascuțit mirosul, gustul sau sensibilitatea tactilă de când am rămas fără vedere. Doar că le acord mai multă atenție”, mai povestește el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *