VIDEO | De la Sarmale la Tapas | În Pirineii spanioli se fac „sarmale” cu varză proaspătă și carne prăjită / Sunt o delicatesă transmisă din generație în generație / Au devenit cunoscute în special în zonele cu mulți imigranți de origine română

Sarmale din Pirineii spanioli Sursa foto: G4Food

 

În Valea Aranului, în Pirineii spanioli, tradiția culinară locală include un preparat foarte asemănător sarmalelor românești: „Caulets Farçits” se numește în catalană. Sunt foi de varză proaspătă, opărite, umplute cu carne, prăjite, apoi gătite în sos.

Ce sunt Caulets Farçits?

Denumirea în catalană este caulets farçits, care înseamnă „foi umplute”.

Foile folosite provin din varză obișnuită sau „rizada”, un soi cu foi mai puțin dure și mai crețe. Sunt opărite înainte de umplere, pentru maleabilitate și textură corespunzătoare. 

Ingrediente și proces de preparare

Chef Montse Solá Castell recomandă următoarea rețetă:

Ingrediente

  • Frunze de varză (10–12 bucăți)
  • 500 de  gr de carne amestec porc și vită
  • 1 ou în compoziția umpluturii; 2 ouă suplimentare pentru pane
  • 3 căței de usturoi, 
  • Pesmet sau făină
  • Pătrunjel
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Pentru sos: 250 ml supă de carne și legume și 100 g sos de roșii, opțional fructe uscate tocate mărunt.

Preparare

Se opăresc frunzele câteva minute în apă clocotită, se scurg și se lasă să se răcească

Carne tocată (porc + vită), se amestecă cu 1 ou, usturoi, pătrunjel, sare și piper; se modelează mici rulouri de varză umplută cu carne.

Rulourile se dau prin ou bătut și pesmet sau făină, apoi se prăjesc ușor în ulei pentru a sigila umplutura 

Într-o cratiță, separat, se pun supa și sosul de roșii, se adaugă rulourile și se fierb circa 20 minute. Se poate completa cu fructe uscate tocate mărunt (nuci/migdale) în ultimele 5 minute. 

Asemănări și deosebiri dacă le comparăm cu sarmalele românești

În esență sunt cam același tip de preparat: carne cu condimente înfășurate în foi de varză.

În Arán se folosesc frunze proaspete, nu fermentate, murate, ca în România, dar trebuie să știm că și la noi vara se prepară sarmalele și cu varză proaspătă opărită. Sarmalele araneze sunt prăjite în prealabil, într-un fel de pane și apoi gătite în sos (iar ale noastre sunt fierte direct în sos de roșii timp îndelungat).

Ambele sunt rețete tradiționale, laborioase, bogate în gust și pe care gastronomia locală le ține la loc de cinste.

Gastronomia din Valea Aranului

Vall d’Arán (Valea Aranului), o regiune din nordul Spaniei, la granița cu Franța, are o gastronomie robustă, specifică zonei alpine, cu preparate consistente precum supe consistente, cu carne sau de ceapă în stil franțuzesc, carne de vânat, oaie și vită de rasă locală, dar și aceste „sarmale” pe care le-am descoperit cu surprindere.

Olla aranesa (supa de carne) se pregătește din câteva oase (de jamon, porc, vită), carne de pui, câteva legume întregi și puțină fidea, peste care se pun un fel de perișoare/chiftele (pentru că se prăjesc înainte de a fi puse în supă). 

Să nu uităm nici pateul de casă, cu un look destul de neapetisant, dar extrem de gustos. Nu lipsește din niciun restaurant, fiecare local oferind propria sa rețetă de casă.

Caulets farçits, sarmalele araneze, sunt considerate o delicatesă locală, consumată în special la ocazii festive, iar rețeta este transmisă de la o generație la alta, similar cu sarmalele în familia românească. Le găsești în puține restaurante, nefiind ușor de preparat, dar acolo unde le-am găsit proprietara ne-a povestit cum le prepară. Știa de sarmalele românești, de la angajați români pe care i-a avut în restaurant de-a lungul timpului. Dar nu le testase, deoarece niciunul nu i-a pregătit o oală de sarmale de-ale noastre. 

Sarmalele sunt un preparat care, dincolo de astfel de particularități gastronomice ale Spaniei, au devenit cunoscute publicului local, în special în zonele cu mulți imigranți de origine română. Restaurantele românești le prepară, românii le gătesc încă în bucătăria de acasă și îi invită pe vecinii, prietenii sau colegii de birou spaniol să le guste. Și majoritatea le găsesc pe gustul lor.

Citește și

De la Sarmale la Tapas – Ep. 4 | Daniel Chereș, proprietar al unui restaurant din Aragon, cu patru nominalizări Michelin BIB Gourmand: „Ultima generație a familiei care a înființat acest local mi l-a oferit mie”/ Dacă ar fi să introducă în meniul restaurantului un preparat românesc, ar opta pentru ardei umpluți

De la Sarmale la Tapas – Ep. 3 | Anamaria Tifu, fermieră în Catalonia: Socrul meu are pătrunjel proaspăt în grădină și de câte ori îmi aduce mă întorc în copilărie, simt mirosul mâinilor mamei după ce făcea ciorbă sau tocăniță

De la Sarmale la Tapas – Episodul 2 | „Bucătăria m-a ales pe mine, încă de când aveam 8 ani”/ Dragoș Badea, chef bucătar în Catalonia, personalizează cu o notă românească toate preparatele locale: „În tot ce fac, transmit ceva ce am luat de la mama, de la bunica, de la toți mentorii mei în bucătărie”

De la Sarmale la Tapas | „Prăjituresele” românce din Spania / Amandina este desertul care amintește expaților de gustul dulce al copilăriei / Spaniolilor le plac cremeșul și sărățelele / Esența de rom pentru prăjituri se aduce din țară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *