De ce crede liderul organizațiilor profesionale din agricultura europeană că UE ar trebui să impună pe principiul reciprocității taxe vamale la produsele americane, în replică la cele dorite de Trump

agricultura ue foto: agriculture.ec.europa.eu

Competitivitatea agriculturii a devenit tot mai mult o problemă globală, unde prețurile se stabilesc pe piețele internaționale, unde jucătorii emergenți reușesc tot mai mult să impună regulile. Motiv pentru care doar politicile care privesc strict agricultura europeană și reglarea dinamicilor de sector în interiorul blocului comunitar nu mai sunt suficiente, fiind nevoie de o abordare continentală unitară în raport cu coloșii mondiali.

Este viziunea președintelui COPA, care reunește principalele organizații profesionale europene din sectorul agricol, Massimiliano Giansanti. El a fost ales în această poziție în septembrie acest an, fiind, totodată, președinte Confagricoltura, asociația organizațiilor patronale italiene din agricultură. El a vorbit, într-un interviu acordat cotidianului economic italian Il Sole 24 Ore, despre ce măsuri se impun în domeniul agricol în Europa într-un moment caracterizat de transformări masive la nivel mondial datorat unui cumul de factori.

„Astăzi, cine deține materie primă agricolă este la fel de important ca cel care deține surse de energie”

”La tarifele impuse de Trump trebuie să răspundem cu alte tarife, nu există altă opțiune. Fermierii americani beneficiază deja de un avantaj competitiv prin intermediul Farm Bill, care le asigură un buget de două ori mai mare decât sprijinul financiar acordat fermierilor europeni. Este evident că, atunci când SUA și China vorbesc despre tarife, Europa riscă să fie strivită. De asemenea, mă îngrijorează politica agresivă a președintelui indian Modi, deoarece India este în prezent cel mai mare producător mondial de lapte de vacă”, spune reprezentantul agriculturii europene.

Vezi detalii

Îngrijorătoare, spune el, nu este pătrunderea produselor lactate indiene pe piața europeană, ci dinamica prețurilor pe care aceste produse le pot declanșa. Astăzi, piețele globale sunt cele care stabilesc prețurile, iar acestea tind să le niveleze în jos.

„În magazinele din Bruxelles, strugurii din Peru, în ciuda costurilor de transport, au un preț la jumătate față de cei produși în UE. Nu există niciun fermier, nici în Italia, nici în Europa, care să poată face față acestor prețuri. Competiția este acerbă și globală. Astăzi, cine deține materie primă agricolă este la fel de important ca cel care deține surse de energie.

China este principalul deținător de stocuri agricole la nivel mondial. Rusia este cel mai mare exportator de grâu, cu o cotă de piață de 25%. Brazilia este cel mai mare producător global de proteine, atât vegetale, cât și animale. În timp ce în Europă tot discutăm, alte țări și-au axat strategia pe creșterea productivității. Dacă nu vom ști să ne creștem productivitatea, va deveni imposibil pentru fermierii noștri să rămână pe piață la anumite prețuri”, afirmă Giansanti.

„Profund dezamagiți și furioși” în legătură cu acordul Mercosur

Liderul COPA spune, în esență, că acordul Mercosur de liber schimb între UE și țările din America Latină, ar face să intre în Europa produse agroalimentare la standarde mai slabe, într-un context în care producătorii UE sunt obligați să respecte niveluri de calitate mai înalte, ceeea ce face ca produsele să nu fie competitive ca preț.

„Așteptăm să cunoaștem termenii exacți ai acordului, dar dacă baza, așa cum pare, este cea din 2019, nu am fost de acord atunci și nu suntem nici acum. Consumatorii europeni ne cer să ridicăm nivelul standardelor la produse, în timp ce acest acord vizează doar creșterea producției, dar cu standarde mai slabe în ceea ce privește siguranța alimentară, de exemplu în privința nivelurilor de pesticide. Suntem profund dezamăgiți și furioși.

Acordul se suprapune peste crizele de piață pe care le traversăm. Din Ucraina deja importăm produse fără tarife vamale: carne de pasăre, carne de vită, zahăr. Și, ce concidență, sunt exact aceleași produse pe care le-am importa și din America de Sud. Am vorbit personal cu președintele crescătorilor europeni de bovine, cu reprezentanții sectorului de zahăr și orez, și toți sunt foarte îngrijorați. Prin acest acord, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a asumat un risc politic uriaș, punându-și în pericol popularitatea în rândul fermierilor”, afirmă liderul COPA.

Prioritatea trebuie să fie creșterea produtivității și competitivității UE

El mai amintește în interviu că în campania electorală actualul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că PPE vrea să fie partidul fermierilor. Dar, spune el, dacă începutul este acesta, direcția e una greșită.

„Mai în general, înainte de a vorbi despre buget, aș dori să discutăm despre linii politice și strategice. Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu comisarul pentru Agricultură, Christophe Hansen, care s-a concentrat pe conceptele de productivitate și competitivitate, și am apreciat asta. Creșterea productivității trebuie să fie prioritatea. De exemplu, balanța comercială a agriculturii italiene înregistrează un minus de 13 miliarde de euro: asta înseamnă că politica europeană face ca Italia să producă mai puțin decât are nevoie. Înseamnă că preferăm să importăm decât să producem. Dacă această nouă Comisie UE va continua cu aceeași filosofie ca cea precedentă, subvenționând fermierii în loc să îi stimuleze, atunci nu voi fi de acord”, concluzioneagă liderul agricultorilor italieni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *