Condiment înseamnă orice produs cu puternic impact aromatic și de gust pe care îl adăugăm în preparatele de mâncat și de băut. Pot fi de origine vegetală dar nu numai, însă în marea majoritate sunt frunze, flori, fructe, semințe.
În bucătăria europeană, chiar dacă în modalități nu mereu la fel, se folosesc circa 30 de condimente: piper, ardei iute, dafin, boabe de ienupăr, ienibahar, scorțișoară, cuișoare, nucșoară, anason, chimen și chimion, pătrunjel, mărar, tarhon, țelină, leuștean, mărar, rozmarin, lavandă, trandafir, coriandru, șofran, fenicul, mentă, roiniță, cimbru, busuioc, origano, salvie, măghiran, leurdă etc. Lista nu este exhaustivă și nici nu cuprinde rădăcini, coajă de fructe și altele.
Însă dincolo de ele, numărul condimentelor folosite pe alte continente atinge cifre impresionante: cele mai multe se regăsesc în Orientul Mijlociu, Asia și Africa. Doar în curry-ul indian, de exemplu, pot exista peste 70 de condimente diferite, necunoscute în afara habitatului lor natural.
În Europa, utilizarea condimentelor a luat avânt în epoca medievală: și pentru a da gust și savoare și pentru proprietățile lor presupus curative; dar și pentru că sarea era foarte scumpă. Pe glob, primele urme ale utilizării condimentelor datează de acum 50 de mii de ani și au fost desco perite analizând dantura fosilelor umane.
În prezent, India este primul producător de condimente de pe planetă, cu o producție de circa 1 milion de tone anual. Este urmată de Bangladesh, cu circa 140 de mii de tone, Turcia, cu aproape 80 de mii, și China, cu 77 de mii.