VIDEO | Un cuplu de români care s-a cunoscut în L.A. produce ulei de măsline în nordul Italiei, după ce a cumpărat o casă în zonă, sub brandul „100 ulivi”. „Cum să lași abandonați niște arbori care duc în spate atâta istorie nerostită?”

Alina și Eugen sunt probabil primii români care produc ulei de măsline în Italia colaj foto g4food.ro

„Când ne-am întâlnit acum 4 ani în Los Angeles, nimeni nu ar fi anticipat că vom da viața metropolitană pe liniștea unui sat cochet din nordul Italiei și nici experiențele noastre profesionale pe prospețimea gustului de ulei de măsline”, spune Alina, una dintre jumătățile cuplului care a creat brandul de ulei de măsline 100 ulivi, din regiunea Veneto, într-o discuție cu G4Food.

Povestea nașterii lui este una pe cât de fascinantă, pe atât de neobișnuită. Alina și Eugen, ambii români, s-au întâlnit la capătul pământului, în Statele Unite: el era activ în domeniul real estate, ea, psiholog. Niciunul dintre ei nu-și imagina că o vacanță aparent banală și întâmplătoare în Italia avea să le schimbe cursul vieții și, evident, preocupările.

Impresionați de frumusețea și bogăția naturală a Italiei

„Totul începe, în viață, cu un vis și, uneori, se termină cu un altul. Ideea de a avea o casă de vacanță în Italia a fost ușor de materializat, însă casa a venit la pachet cu o plantație de măslini seculari, unii și de 500 de de ani, care fuseseră lăsați în paragină. Cum să lași abandonați niște arbori care duc în spate atâta istorie nerostită, atâta vitalitate și să rămâi indiferent?”,  povestește Alina primele impresii și primii pași în direcția în care se află astăzi.

Povel de Grappa. Foto: cittadellolio.it

Pove del Grappa este o localitate cu o istorie milenară, un microclimat unic în Nordul Italiei, în Veneto, unde, printre mii de hectare de viță de vie, o „scoică” naturală între dealuri (conca, în limbaj local) permite ca un număr de peste 20 de mii de măslini să trăiască și să rodească. Iar asta din urmă, grație polenizării pe care o stimulează curenți de aer din valea râului Brenta, la ieșirea lui din defileul Munților Dolomiți.

Nimeni nu le spusese celor doi că acea așezare produce unul dintre cele mai bune uleiuri de măsline din lume. Mai ales că, aparent, mediul e ostil și, totuși, definește cel mai nordic punct din Europa unde măslinii încă mai cresc. „Iar 100 de măslini lângă casă nu sunt puțin lucru, mai ales dacă începi să-i privești ca pe 100 de membri ai familiei tale”, spune Alina.

„Uneori înclinăm să credem că noi alegem locul, casa, dar în cazul acesta ne place să credem că măslinii ne-au ales pe noi. Aveau nevoie de cineva care să le redea prospețimea și bucuria de a fi cine au fost ei odinioară, adică niște pomi roditori, sănătoși și darnici.”

Ce presupune îngrijirea unei plantații de măslini

„Munca e considerabilă. Doar curățarea măslinilor, tăierea și reconversia trunchiurilor din materie uscată în vlăstare roditoare a durat două luni de zile și a rezultat în peste 3 metri cubi de lemn de măslin, tocmai bun pentru a face mici piese artizanale. Iar o mare binecuvântare au fost vecinii, oamenii locului, care ne-au îndrumat, ne-au ajutat să înțelegem ce avem de făcut în așa fel încât să avem rod bun calitativ, să ne aliniem și noi calității lor și să nu dăm, cumva, un nume prost uleiului produs în Pove”, explică Alina.

Imagine din centrul localității Pove del Grapa. Foto: cittadellolio.it

„Învățăm constant de la ei, muncim singuri. Măslinii sunt foarte pretențioși, ca niște copii. Au ritmul lor de creștere și trebuie să fie supravegheați permanent pentru a nu-și dezvolta ramurile în direcția nefirescă spre soare, ceea ce le-ar scădea productivitatea. Le place apa atunci când ea lipsește și o detestă când e prea multă. Iar aici în nord plouă mult, mai ales unde suntem noi, la baza munților. Apa trebuie drenată, fiecare pom e supravegheat să nu aibă exces de apă, dar nici lipsă.

Iar măslinii sunt solitari, trăiesc în bună pace cu insectele din jurul lor, dar trebuie feriți de dăunători. Noi am ales să nu îi stropim, dar pentru asta trebuie să montăm capcane care să atragă dăunătorii și să-i protejăm. Orice abatere de la climatul propice dezvoltării fructului duce la o productivitate redusă și o creștere a acidității uleiului”, mai dezvăluie Alina câteva din secretele îngrijirii măslinilor seculari.

Ea ține să amintească și cât de activă este primăria localității în ceea ce privește informarea fermierilor – organizează colocvii pe teme de actualitate, informând despre legislație, aducând constant specialiști și realizând teste chimice pentru certificările necesare la fiecare recoltare.

De asemenea, mai spune ea, de mare ajutor este și moara locală. De generații, aceeași familie procesează măslinele culese de către locuitori, prin metode tradiționale, la rece, folosind procese moderne, sustenabile, controlând riguros fiecare etapă de producție. Iar totul se realizează cu trasabilitate 100% și verificare continuă a calității.

„Oamenii au conștiința lucrului bine făcut și, mai ales, sunt mândri de numelui locului, la care țin mult. Această colaborare ne-a permis, încă de la început, să realizăm primul nostru ulei organic”.

Cuplul de români a avut o contribuție importantă pe partea de marketing și comercializare

„Noi am adus însă și ceva din experiența noastră profesională. Dacă produsul e bun, controlabil și oficial acceptat ca fiind de înaltă calitate, alegerea firească a fost să îl marketăm și să îl exportăm.
Un astfel de ulei unic, obținut prin munca noastră grea și dedicată, nu poate fi irosit într-o prezentare care să nu îl diferențieze pe raft.

Până la urmă, el este parte din viața noastră, din timpul nostru, din bucuria noastră de a trăi și vrem să o împărtășim în mod elegant, să fie o bucurie și pentru alții, nu numai olfactiv, dar și vizual, extrasenzorial. În designul ambalajelor am fost inspirați de îmbinarea dintre vechi și contemporan, specifică satelor italienești: eleganță, simplitate, autenticitate”, a mai detaliat Alina.

Așa se face că au fost alese sticle de import din Germania, etichetele embosate, plăcute la pipăit, dopuri de plută care scot acel sunet caracteristic atunci când sticla este deschisă. Dar, înainte de toate, uleiul se prezintă de la sine prin culoare și gust.

Din câte le-au spus oamenii din domeniu cu care au avut contacte, pare că Alina și Eugen sunt primii români din Italia care produc ulei de măsline.

Brandul „100 ulivi” este disponibil online, în magazine gourmet și în distribuția HoReCa din România

Din 2025, 100 ULIVI este un brand boutique, dedicat industriei HoReCa și pasionaților de gastronomie, creat să spună o poveste prin gust, design și emoție. „Astăzi producem uleiul nostru și completăm oferta cu cel produs de vecinii noștri în același sol și condiții de prelucrare, sustenabilitate și excelență”, adaugă Alina.

foto: g4food.ro

„Produsele sunt disponibile online și pe piața din România, unde ne-am lansat oficial în cadrul festivalului RO-Wine București, mai 2025. Ne bucurăm și de expunere în magazine gourmet din București și Constanța, deocamdată. Lucrăm la colecția de produse premium din măsline, transformăm ferma într-un spațiu de experiențe: degustări, ateliere, agroturism; ne dezvoltăm în piața de HoReCa din România prin platforma Bocado”.

Recent, Alina și Eugen fost contactați de un important lanț de supermarketuri din Franța și sunt în discuții cu retaileri din Paris și din zona Provence.

Semnificația unei schimbări radicale de viață, cu măslinii în prim plan nu doar pentru că produc ulei

„Măslinii ne-au reamintit să apreciem mâncarea sănătoasă și să trăim în armonie cu natura. Printre ei am descoperit atmosfera calmă a unui început de lume, dar am trăit și tensiunea pe care ne-am imaginat-o prezentă în episodului biblic din Grădina Ghetsimani. Italia ne-a întărit valorile legate de tradiție, pasiune și conexiunea cu pământul”, mai spune Alina.

Astăzi, fiecare sticlă 100 ULIVI poartă în ea povestea cuplului care le-a creat: o simplă vacanță a adus după ea curajul de a începe de la zero ceva cu totul nou. „Fără frică, cu credință și generozitate, împărtășind ceva pur și bun altora”, după cum preferă Alina să interpreteze ceea ce pare, dintr-o anume perspectivă, ca un semn al destinului.

foto: g4food.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *