Deși poate părea o opțiune cel puțin ciudat, în realitate friteuza cu aer cald este utilă pentru mai mult decât un șnițel, o friptură sau niște cartofi prăjiți. Și da, poate fi folosită inclusiv la prepararea ingredientelor pentru supă. Mai ales că legumele coapte vor da un gust special, mai aromat, mai intens, cremei pe care o prepari.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Crutoane simple pentru orice supă cremă
Taie cubulețe din orice fel de pâine ți-a rămas – deși în mod obișnuit se folosește pâine albă de grâu, poți folosi și pâine de porumb, integrală, de secară sau cu semințe – de aproximativ 1,5 cm dacă vrei să fie crocante pe dinafară și pe dinăuntru. Dacă vrei să rămână moi la interior, poți folosi bucăți mai mari, iar dacă dorești un prăjit neregulat, poți să le rupi cu mâinile.
Setează friteuza cu aer la 180°C. Pentru circa 200 grame de pâine, pregătește într-un bol un amestec din 2-3 linguri de ulei de măsline extra virgin sau unt topit, un praf de sare și orice condimente vrei să adaugi: ierburi uscate, pudră de usturoi (dacă vrei usturoi proaspăt, mai bine unge-l pe felii), piper, boia – adaptează-le după gust.
Amestecă bine cubulețele cu uleiul condimentat, mișcând rapid ca să se distribuie uniform. Pune-le în tava friteuzei și gătește-le cam 10 minute, deschizând și amestecând la fiecare 3 minute ca să vezi cum merg; timpul total depinde de cât de tare e pâinea, densitatea ei, cantitatea de grăsime și mărimea coșului.
Supă cremă de dovlecei și porumb, de servit caldă sau rece
Deși încă nu s-a instalat căldura sau alternează cu zile și nopți mai răcoroase, supele creme pot fi consumate și calde și reci sunt aliați buni și pe timp rece și pe timp cald.
Pentru această rețetă (pentru 4 persoane) ai nevoie de trei dovlecei medii, o ceapă și 200 grame de porumb fiert (dezghețat sau din conservă). Taie dovleceii și ceapa decojită în bucăți mari, unge-le cu puțin ulei și pune-le în friteuza cu aer, pe hârtie de copt, la 170°C, pentru 15 minute.
După acest timp, deschide friteuza, adaugă porumbul uscat pe hârtie, pune un strop de ulei și mai gătește încă 10 minute la 190°C. Când sunt ușor rumenite, mută-le într-o oală împreună cu 800 ml – 1 litru de supă de legume (în funcție de cât de groasă vrei crema sau cum o vei consuma) și 100 de ml de smântână pentru gătit. Condimentează după gust (curry merge foarte bine de ex.) și pasează până obții textura dorită.
Poți adăuga la final mai multă smântână, iaurt sau puțin porumb prăjit pentru un plus de crocant.
Supă de roșii coapte cu pâine, busuioc și șuncă
O supă cu puțin ulei și gust profund de roșii coapte: ia aproximativ 750 grame de roșii bine coapte – cinci sau șase medii, poți folosi acele roșii care nu mai sunt bune pentru salată – o jumătate de ceapă și patru căței de usturoi cu coajă. Pune roșiile, ceapa tăiată felii și usturoiul în coșul friteuzei și coace-le la 180°C timp de 20-25 de minute, până când roșiile se încrețesc, se rumenesc și au un miros minunat (verifică usturoiul după 10 minute, pentru că se va face mai repede).
Când s-au răcit puțin, curăță roșiile și usturoiul și pune-le într-un blender sau robot de bucătărie împreună cu ceapa, aproximativ 100 grame de pâine mai veche, de o zi (ideal fără coajă), sare, câteva frunze de busuioc, 600 ml de apă rece și, dacă dorești, puțin oțet. Pasează bine până obții o textură fină, apoi adaugă la final un fir de ulei bun de măsline pentru a emulsiona. Merge și puțină soia, dar atunci nu mai pune oțet și sare.
Servește supa caldă sau rece, cu cubulețe de șuncă și un strop din același ulei de măsline.