Cea de-a opta ediție a Festivalului Păturatei de la Ciacova (județul Timiș) va avea loc pe 14 iunie. Este un eveniment organizat de Primăria orașului Ciacova, în colaborare cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș, menit să pună în lumină potențialul turistic al orașului aflat la 35 de kilometri de Timișoara, mizând pe componenta gastronomică.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Păturata pe crumpi este un preparat tradițional, pe care fiecare familie din zonă l-a interpretat în timp, după gusturi și posibilități financiare. Deși, la origine, era o rețetă simplă — doar aluat și cartofi —, multe familii au reinventat-o, adăugând carne sau cârnați.
Festivalul oferă și prilejul de a descoperi alte atracții ale Ciacovei. Printre obiectivele turistice importante se numără Cula turcească, Muzeul Ciacova, Casa Dositej Obradović sau Biserica din Cebza.
„Anul acesta, împreună cu Primăria Ciacova, voi rescrie povestea acestui fel de mâncare din Banatul de pustă — pe cât de simplu, pe atât de sofisticat — despre care, din păcate, nu se aude prea mult nici măcar în Banat, darămite în restul țării. Nici în restaurante nu-l găsești. Poate că acest moment este bine-venit. Să vorbim despre papricașul de cartofi peste care se pune sucitura de aluat din apă, făină și sare — acest ștrudel sărat, cu o sorginte otomano-vieneză, gătit împreună, sub capac, la aburi. E complicat și de povestit ce e păturata, așa că mai bine veniți să o degustați”, a transmis diplomata culinară Romana Rista.

La festivalul de la Ciacova au fost invitate și maestrele bucătărese din Banatul sârbesc, care vor aduce propriile versiuni ale preparatului.
Păturata pe crumpi se prepară în multe localități din Banat: Ciacova, Cebza, Remetea Mare, Variaș, Utvin, Deta, Toager, Giera, Ferendia, Comloș, Jebel, dar și în Banatul sârbesc — la Uzdin și Vladimirovac.
„Pe vremuri, era considerată o mâncare de sărăcie și se gătea de post. Pătura de aluat era fără umplutură, simplă. În cei zece ani de cercetare, am întâlnit păturata deasupra zamei de cartofi, alteori peste papricaș. Tot în Banatul de pustă se mai fac și găluște pe varză, din același aluat, porționat și învârtit ca niște pâinici-floare, care fierb în aburii de la mâncarea de varză acră. Uica Mihai, mentorul meu în bucătăria bănățeană, a promovat ani de zile păturata și papricașul”, a mai spus Romana Rista.
Cum se prepară păturata
Pătura de aluat:
-
350 grame de făină
-
225 mililitri de apă călduță
-
o linguriță de sare
-
două linguri de ulei
-
opțional: o linguriță de oțet și ulei pentru uns
Umplutură (opțională):
-
o prăjeală de ceapă, pătrunjel verde sau 75 grame de brânză sărată
Papricaș pe crumpi:
-
700 grame de cartofi roșii, tăiați cuburi
-
300 grame de cârnați, feliați
-
150 grame de kaizer, tăiat cubulețe
-
250 grame de ceapă, tocată
-
trei rondele de ardei iute
-
două linguri de untură
-
o lingură de boia iute
-
o linguriță de chimen
-
sare, după gust
Aveți nevoie și de o oală de 3–4 litri cu capac — de preferat transparent —, o masă și o față de masă pe care să rulați ștrudelul.
Pregătiți mai întâi aluatul, frământând timp de 15 minute o cocă elastică și netedă. Acoperiți-o și lăsați-o să se odihnească 20 de minute. Între timp, preparați papricașul: căliți în untură ceapa, adăugați kaizerul, chimenul și ardeiul iute. Puneți și cârnații la prăjit, apoi adăugați cartofii, boiaua și sarea. Amestecați și turnați apă cât să acopere cartofii. Lăsați la fiert, la foc mic.
Dacă sunteți la început, e bine să trageți oala de pe foc în timp ce întindeți pătura. Aluatul, aplatizat și uns cu ulei, se întinde foarte subțire — cât e masa de mare. Presărați, dacă doriți, ceapă călită sau brânză, sau lăsați-l simplu. Rulați aluatul trăgând de fața de masă, formați o spirală și așezați-o peste papricașul care a dat deja al doilea clocot. Acoperiți și lăsați să fiarbă 40 de minute, la foc mic. Ștrudelul se va găti la aburi.