Cum se congelează mâncarea gătită, pentru a economisi timp și a evita risipa. Mici secrete și recomandări ca să poți poți găti mai mult odată și conserva pentru mai mult timp

cum se congelează mâncarea gătită foto: freepik.com

Pentru cine nu a adoptat încă metoda poate părea curios, dar tot mai mulți oameni folosesc congelatorul nu doar pentru a congela alimente în stare naturală. Se poate conserva la fel de bine și mâncarea gata făcută, cu unele mici condiții. În acest fel, putem reduce mult timpul petrecut în bucătărie, pentru că a găti porții duble nu presupune un consum dublu de timp. Dar presupune o economie de timp ulterioară mult superioară celui investit în a găti la dublu. Este unul dintre capitolele conceptului de batch cooking.

Dincolo de factorul timp, congelarea ajută la reducerea risipei alimentare și facilitează organizarea bucătăriei și a meniului săptămânal. Se întâmplă să gătim prea mult și nu știm ce să facem cu o oală prea mare cu ciorbă sau cu un sos delicios. Sau vrem să avem mereu la îndemână o porție de legume sotate sau de năut sau fasole deja prefiartă pentru vineri seara.

Respectând câteva reguli simple putem congela și conserva cu ușurință o parte din preparate. Plecând de la această premiză, e nevoie să cunoaștem care tip de preparat merge mai bine la congelator și care nu și cum putem optimiza această metodă de conservare. Iată mai jos o serie de reguli elaborate de publicația gastronomică italiană cookist.it pentru a avea preparate care să își păstreze calitățile după congelare și decongelare.

1.Alimentele trebuie gătite mai puțin

Fie că este vorba de legume sotate sau umplute, cum ar fi ardeii sau dovleceii, chiftele sau cartofi gratinați, este esențial să reducem timpul de gătire înainte de congelare. În timpul decongelării și cu atât mai mult dacă după decongelare sunt reîncălzite, carnea, peștele și legumele își continuă procesul de gătire. Astfel, gătindu-le mai puțin înainte de congelare, evităm să avem preparate prea moi sau supra-gătite după decongelare.

2.Mai puține condimente și sare

Este indicat să folosim foarte puțină sare în timpul gătirii, pentru că în timpul congelării aceasta poate deshidrata alimentele, afectându-le gustul și textura. Cel mai bine este, în acest caz, să adăugăm sarea după decongelare. Același principiu se aplică și la usturoi, ceapă, piper sau alte condimente puternice – este recomandat fi fi adăugate în cantități reduse pentru a evita ca acestea să acopere gustul natural al preparatelor.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


3.Mâncarea se congelează porționată

După gătire, este indicat să împărțim alimentele în porții individuale înainte de congelare. Acest lucru previne risipa alimentară și permite să avem întotdeauna o porție gata de consum. Utilizarea recipientelor mici este o metodă eficientă pentru a consuma în manieră optimă produsul după decongelare. Însă, totodată, congelarea mai rapidă a unor cantități mici ajută mai bine și la prezervarea calităților organoleptice și nutriționale ale mâncării.

4.Regula pentru sosuri, supe și mâncăruri cu lichid

Dacă intenționăm să congelăm orez, paste în supă sau supe groase, este recomandat să separăm lichidul de ingredientele solide. De exemplu, supa se păstrează mai bine într-un borcan de sticlă, în timp ce legumele sau pastele pot fi depozitate într-o pungă de plastic pentru alimente. Această metodă ajută la menținerea texturii și aromei preparatelor.

5.Amidon de cartofi în loc de făină

Dacă pregătim supe, ciorbe sau sosuri ce conțin făină, este recomandat să o înlocuim cu amidon de cartofi. Este mult mai potrivit pentru că previne modificarea texturii preparatelor după decongelare.

6.Mâncarea trebuie răcită rapid după gătire

Pentru a congela corect alimentele gătite, procesul de răcire este esențial. Mâncarea trebuie să se răcească cât mai repede posibil după gătire. O metodă eficientă este transferarea alimentelor într-un recipient și scufundarea acestuia într-un alt recipient mai mare, plin cu apă și gheață. Mâncarea se congelează doar după ce s-a răcit complet, deoarece introducerea alimentelor fierbinți în congelator poate afecta eficiența acestuia.

7.Recipiente potrivite

Alegerea recipientului este foarte importantă atunci când congelăm alimente gătite. Dacă nu avem pungi speciale pentru congelare, puteți folosi recipiente din sticlă sau plastic rigid, închise ermetic. Dacă folosim pungi de plastic, trebuie să ne asigurăm că eliminăm cât mai mult aer posibil înainte de a le sigila. O alternativă și mai bună este să congelăm în pungi vidate, folosind un aparat de vidat.

8.Unele alimente gătite nu ar trebui congelate

Deși congelarea este o metodă de conservare foarte bună, anumite alimente nu se pretează bine acestui proces. Printre acestea se numără cele care conțin legume cu frunze verzi, ouă, cartofi, castraveți, roșii și ceapă. În măsura posibilului, este de evita să congelăm aceste alimente, deoarece își pierd textura și gustul după decongelare.

9.Alimentele decongelate nu se recongelează

Regula de aur: odată ce un aliment a fost decongelat, trebuie consumat și nu trebuie recongelat. Motivul este că alimentele își pierd mare parte din gust, textură și valoare nutritivă după o a doua congelare. Respectând sfaturile de porționare, putem evita situația în care suntem nevoiți să aruncăm sau să recongela mâncarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *