Ceapa șalotă este un membru al familiei Allium, apropiată de ceapă și usturoi. În bucătărie, se folosește într-un mod asemănător cu ceapa, având un gust similar, dar mai delicat. Ceapa șalotă crudă are acea înțepătură caracteristică cepei, dar gustul se îndulcește la gătit. O șalotă gătită are o aromă dulce.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Când alegi șalote, urmează aceiași pași ca și în cazul cepei: caută o șalotă fermă, grea, cu coajă subțire și uscată, fără pete moi sau închise la culoare, potrivit delish.com.
Cum să toci ceapa șalotă
Ca în cazul oricărei tăieturi cu cuțitul, primul pas este să te asiguri că folosești un cuțit bine ascuțit. Cuțitele mai ascuțite sunt, de fapt, mai sigure, pentru că necesită mai puțină presiune la tăiere, reducând riscul de alunecare a lamei.
Instrucțiuni:
- Îndepărtează stratul exterior, uscat, al șalotei și separă lobiile.
- Taie vârful (care este adesea uscat sau cauciucat), dar lasă intact capătul cu rădăcină — acesta acționează ca un punct de sprijin și menține șalota unită în timpul tocării. Poți tăia firele murdare sau uscate din partea rădăcinii.
- Taie șalota pe lungime, în jumătate, și așază fiecare jumătate cu partea tăiată în jos pe tocător.
- Fă o serie de tăieturi verticale, perpendiculare pe tocător, oprindu-te chiar înainte de a ajunge la rădăcină. Aceste tăieturi vor influența dimensiunea tocăturii finale, așa că menține spațierea cât mai uniformă.
- Rotește șalota la 90 de grade și, de la capătul superior, fă câteva tăieturi verticale subțiri, paralele cu tocătorul. Ai grijă să nu tai complet șalota, astfel încât să rămână unită la baza rădăcinii.
- Rotește din nou șalota la 90 de grade și, cu un balans al cuțitului înainte și înapoi, fă tăieturi orizontale, perpendiculare pe primele, pentru a obține tocătura. Încearcă să menții aceași distanță între tăieturi pentru un rezultat uniform.
Cum să folosești ceapa șalotă tocată
Ceapa șalotă tocată este excelentă în multe feluri de mâncare. Este perfectă pentru a adăuga un strop de intensitate unui dressing de salată, fără gustul agresiv al cepei crude. Șalota tocată și murată rapid este o garnitură ideală pentru stridii (grătinate sau crude). Iar dacă vrei să o sotezi sau să o coci pentru un gust mai dulce, merge de minune într-un sos cremos de tip Caesar cu usturoi copt.
Cum se păstrează ceapa șalotă
Ceapa șalotă întreagă se păstrează ca orice alte legumă din familia Allium. Ține-le într-un loc răcoros, întunecat și uscat, cu circulație bună a aerului. Le poți chiar agăța, asemenea cepei sau usturoiului. În condiții optime, rezistă până la două luni. Poți congela și șalota tocată crudă până la trei luni, însă își va pierde textura crocantă și o parte din intensitate.