Am exagerat un pic când am spus „fără să bei apă”, înțelegeți voi. După ce temperaturile de afară au început să scadă destul de brusc, ne trezim că dintr-o dată nu mai simțim sete și abia dacă reușim să bem câteva pahare de apă zilnic.
Treaba asta nu e deloc bună pentru sănătatea noastră, întrucât organismul, chiar dacă nu mai pierde apă prin transpirație, are nevoie de ea pentru restul proceselor fiziologice. Ne trezim astfel, odată cu orele tot mai puține de soare, tot mai obosiți și cu digestia mai lentă.
Uite cum să redresezi situația:
Ceaiuri. Har Domnului, avem zeci de variante de ceaiuri din care să alegem. Amestecuri minunate ce ne iau gândul de la celebra vorbă că „ceaiul e băutura oamenilor bolnavi”. Sunt surse excelente pentru a te încălzi când vii de afară și ești înghețat, când ai mai mânca ceva, dar parcă nu îți este poftă chiar de o masă în sine, când ieși în oraș și e prea târziu pentru o cafea, sau când lângă o tartină cu unt și gem ai mai pune un ceai cald, ca în copilărie, când plecai la școală.
Supe/ciorbe. Variante delicioase de a ne sătura cu puține calorii. Foarte convenabile în ceea ce privește gătitul: stai o dată o oră în bucătărie și ai ce mânca trei zile. Este ușor de îndeplinit necesarul zilnic de porții de legume consumând o ciorbă în fiecare zi.
Alege mai des la micul dejun, tot în ideea de alimente calde, porridge-ul sau variantele de lapte sau iaurt cu cereale. Tot o cană de lapte este o alegere bună, alături de un sandviș, ca variantă foarte rapidă de cină.
Dacă atunci când mănânci îți vine să bei câteva guri de apă, nu te abține. Te vei sătura mâncând mai puțin, bolul alimentar se va digera mai bine și vei reface necesarul de apă al corpului mai ușor.
La gustări, în locul celebrelor nuci, semințe sau batoane proteice, alege să bei o sticluță de iaurt de băut, kefir sau ayran. Conțin un procent mare de apă, iar pe lângă asta, surplusul de bacterii benefice din tubul digestiv va ajuta sistemul tău imunitar să lupte cu răcelile inerente sezonului rece.
Nu crea în propria locuință un mediu uscat cu temperatură ridicată. Folosește umidificatoarele de cameră acolo unde este cazul și nu seta termostatul mai sus de 22 de grade.
Nu exagera cu cafeaua. Are efect diuretic și scoate multă apă din organism dacă o bei în cantități industriale.
Dacă nu îți aduci aminte să bei apă pe cont propriu, instalează-ți o aplicație care să-ți amintească.
Nu ocoli apele cu conținut ridicat de electroliți. Te hidratează mai bine decât o „apă simplă”. Poți folosi variantele existente în comerț sau poți adăuga tu plicuri cu electroliți în apă.
Băutul unui pahar mare de apă dimineața pe stomacul gol te ajută în lupta cu constipația. Este o soluție atât de la îndemână încât, în planurile noastre complicate, uităm de soluțiile care stau fix sub nasul nostru.
Alege o vestimentație în straturi. În felul acesta, poți să reglezi temperatura corporală în funcție de încăperea în care intri. Vei transpira mai puțin și astfel vei pierde mai puțină apă.
Dacă ai de lucru mai mult la calculator și știi că vei sta lipit de scaun câteva ore, pune-ți alături o sticlă de apă de 1 litru. Fără să-ți dai seama, o să bei din sticlă, în căutarea inspirației mult dorite.
A avea grijă de corpul nostru este un proces ce nu ar trebui să se oprească niciodată. Indiferent de anotimp, rămâne una dintre cele mai importante sarcini de pe lista noastră de zi cu zi. De starea noastră de sănătate și de bine depinde calitatea relațiilor pe care le avem cu cei din jurul nostru. Cred că e un deziderat pentru care chiar merită să luptăm.
Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.