Ni se spune constant că trebuie să consumăm fructe și legume pentru o dietă sănătoasă. Cele proaspete sunt cele mai bune, motiv pentru care deseori facem provizii de vegetale în frigider. Doar că, dacă nu le consumăm imediat, ne trezim în câteva zile că acestea nu doar că nu mai au același aspect, dar uneori nici nu mai pot fi neconsumate. Specialiștii însă ne învață cum să păstrăm fructele și legumele proaspete pentru mai mult timp.
De altfel, oamenii de știință spun că risipa alimentară are legătură în primul rând cu modul în care păstrăm alimentele. Multe fructe și legume sunt aruncate, contribuind la risipa alimentară, doar pentru că nu știm cum să le păstrăm mai mult timp în stare bună.
Oxigenul și lumina transformă alimentele
Oxigenul este, de fapt, cel care le dăunează atât de mult, prin reacțiile de oxidare ce au loc și fac mărul, de exemplu, să devină maro, atunci când e tăiat, arată CNN.
Lumina, uneori, mai are efecte asupra vegetalelor. Cartofii spre exemplu vor începe să încolțească dacă sunt ținuți la lumină. Pentru a evita încolțirea lor, aceștia trebuie păstrați într-un loc întunecos și răcoros, în recipiente care permite aerului să circule și departe de fructe precum bananele. Ca și merele și perele, bananele produc un gaz numit etilenă care face ca alte fructe din apropiere să se coacă mai repede. Dacă nu doriți să coaceți alte fructe, depozitați-le separat.
O banană poate fi păstrată în frigider pentru câteva ore, dar va rezista mai mult dacă este învelită în folie de aluminiu.
Bacteriile, dușmanii salatei
Salata are, de asemenea, nevoie de condiții speciale de păstrare. Dar un mic secret o va ajuta să rămână proaspătă mai mult timp. Pentru asta este necesar să fie spălată în apă în care s-a adăugat puțin oțet. Astfel, oțetul va distruge bacteriile care sunt responsabile de deteriorarea rapidă a frunzelor de salată. Apoi excesul de apă trebuie eliminat, pentru ca bacteriile să nu aibă mediu pentru a se dezvolta.
Se poate așeza într-un castron frunzele de salată în straturi separate cu șervețele care vor absorbi apa.
Pătrunjelul sau alte plante aromatice se păstrează chiar mai ușor. Acestea trebuie pur și simplu puse, precum florile, într-un pahar cu apă. Este recomandat ca înainte de asta să fie tăiat puțin din codițe, pentru a se elimina părțile care au intrat, eventual, în putrefacție. Astfel, tăietura proaspătă va permite absorbirea apei mai eficient. Pentru a putea fi păstrate timp mai îndelungat este recomandată acoperirea plantelor. Puteți pune o pungă obișnuită, care să formeze o cupolă deasupra frunzelor și o fixați cu un elastic pe pahar