Plantele aromatice sunt în general tolerante la greșelile pe care le facem în cultivarea lor, însă nu fără limită, spune Bob Westerfield, horticultor și specialist în legume la Colegiul de Științe Agricole și de Mediu al Universității din Georgia. „Plantele aromatice sunt mult mai tolerante la greșeli sau la «abuzul în grădină», dacă vreți, decât legumele”, spune el. Nici măcar nu aveți nevoie de o curte mare pentru a cultiva plante aromatice. De altfel, puteți cultiva ierburi și în recipiente în interiorul casei sau pe balconul unui apartament, notează Parade Home and Garden.
În plus, plantele aromatice sunt o modalitate excelentă de a vă îmbunătăți propriile feluri de mâncare. „Unul dintre cele mai bune lucruri despre cultivarea propriilor plante este că aveți acces la cei mai proaspeți potențatori de aromă posibili pentru gătit”, spune Jen Bruning, MS, RDN, LDN, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. Deci, de ce să nu încercați? Iată ce trebuie să știți despre începerea propriei grădini de plante medicinale.
Cum să alegeți ierburile de plantat
Puteți încerca aproape orice. Iată care sunt factorii care vă pot influența alegerile mai mult decât orice altceva:
- Preferințele dvs. personale
- Spațiu disponibil pentru cultivarea ierburilor
- Clima din zona în care locuiți
„Aș recomanda să luați răsaduri de la o pepinieră dacă e vorba despre plante perene precum oregano, cimbru, rozmarin sau salvie”, spune Bruning. „Aceste plante sunt puțin greu de ucis și pot fi recoltate pe tot parcursul anului. Ele pot fi aduse în interior în timpul iernii în climat mai aspre. În plus, începerea cu un răsad poate ajuta la asigurarea succesului, deoarece pornirea plantelor din semințe poate fi mai dificilă și mai ușor de ratat”, mai arată el.
Cu toate acestea, dacă doriți să creșteți plante din semințe, atunci recomandarea este să începeți cu plante mai ușor de cultivat precum arpagicul, busuiocul sau pătrunjelul, spune Sarah Rautio de la Universitatea de Stat din Michigan.
Încă ceva de luat în considerare: dimensiunea viitoarei grădini de plante aromatice. Nu trebuie să plantați o grădină imensă. „În cazul în care sunteți intimidat de gândul de a începe o grădină mare de plante, este perfect în regulă să plantați doar una sau două plante. De fapt, în unele cazuri este chiar recomandat să începem cu una sau doua plante, mai ales dacă spațiul este limitat. Grădinăritul implică multe încercări și erori, chiar și în rândul grădinarilor experimentați. Gândiți-vă ce ierburi vă plac cu adevărat, cercetați puțin cel mai bun mod de a le îngriji și apoi încercați! În plus, să începi cu puțin înseamnă, de obicei, să investești mult mai puțini bani și timp”, mai spune Rautio.
Greșeli de evitat în grădinărit
Să spunem că încercați să cultivați una sau două plante aromatice, doar ca să vedeți ce se întâmplă. Iată o posibilitate: vă treziți cu o plantă firavă de busuioc într-un ghiveci mic de ceramică, pe pervazul ferestrei din bucătărie. Planta se înclină într-o parte, iar multe dintre frunzele rămase sunt ofilite sau încrețite. Ce nu este în regulă în această imagine?
Majoritatea experților în grădinărit vă vor spune că este ușor să cultivați ierburi… atâta timp cât evitați să faceți câteva greșeli cheie, adică. Iată ce probabil a mers prost cu acea plantă de busuioc (sau cu alte ierburi pe care ați putea încerca să le creșteți):
Este folosit solul greșit
O greșeală de începător este să încercați să cultivați ierburi într-un tip greșit de sol. Înainte de a încerca să plantați orice ierburi, măsurați aciditatea solului pe care intenționați să-l utilizați și aflați cu ce pH lucrați. Puteți cumpăra un kit de testare a solului. „Aproape tuturor ierburilor le place să aibă un sol ușor acid”, spune Westerfield. „Dacă 7 este neutru, orice sub 7 este acid și tot ce este mai sus este bazic. Ierburilor le va plăcea orice de la 6,2 la 6,8, undeva în acest interval”, spune el.
Cu toate acestea, există unele plante care preferă de fapt un sol mai alcalin. De exemplu, rozmarinul și lavanda tind să se descurce bine în sol cu un pH de aproximativ 7,5.
O altă sugestie vine de la Bruning: poate fi necesar să adăugați din când în când puțin pământ proaspăt pentru ghivece la plantele cultivate în recipient. „Ierburile din containere au acces doar la ceea ce se află în ghiveciul lor, în timp ce ierburile de grădină pot accesa o mulțime de nutrienți prin intermediul sistemelor lor radiculare”, spune ea.
Nu este suficientă lumină solară
Nu presupuneți doar că ierburile primesc suficientă lumină. Dacă ierburile devin subțiri și pur și simplu nu înfloresc, este posibil să nu primească suficientă lumină, iar plantele trebuie să primească suficientă lumină pentru a se dezvolta. „Unele ierburi se descurcă bine doar cu lumina parțială a soarelui, dar cel puțin șase ore pe zi este ideal”, spune Bruning.
Și asta poate fi o mare provocare cu o grădină interioară de plante aromatice. „De aceea aveți nevoie de obicei de lumină artificială”, spune Rautio. „LED-urile sunt cea mai bună opțiune, urmate de iluminatul fluorescent.”
De asemenea, poate fi necesar să rotiți plantele, pentru a vă asigura că primesc suficientă lumină pe toate părțile, conform Herbs in Southern Gardens.
Nu au drenaj
Aruncați o privire mai atentă la recipientele pe care le folosiți pentru plante. „Vasele ar trebui să aibă o gaură de drenaj pentru a vă asigura că plantele nu au prea multă umezeală,” spune Bruning.
Iată de ce acele găuri de drenaj sunt atât de importante. Dacă udați planta și apa nu are unde să meargă, ea va sta doar în partea de jos a recipientului, sufocând în esență rădăcinile. „Dacă rămâne prea umedă zona rădăcinii, acestea vor începe să putrezească. Nu vor putea absorbi nutrienții de care ar avea nevoie planta”, spune Westerfield.
Grădinile de plante în aer liber trebuie, de asemenea, să aibă un drenaj adecvat.Ar trebui să vă asigurați că plantați ierburile pe un sol bine drenat, evitând locurile umede din curte, unde apa tinde să se adune.
Udarea excesivă
Specialiștii avertizează împotriva udării excesive și recomandă să udați ierburile de interior numai atunci când sunt uscate. „Dacă solul este umed la un centimetru sub suprafață, nu udați planta”, recomandă ei. „Udarea excesivă crește riscul de îmbolnăvire și, în cele din urmă, blochează oxigenul necesar către rădăcini.”
Important de reținut: dacă prima încercare de a cultiva ierburi nu are rezultatele la care sperați, puteți încerca din nou. Și cu aceste lecții învățate, aproape sigur veți avea mai mult succes cu cultivarea ierburilor la următoarea încercare.
„Chiar și grădinarii experimentați au probleme cu plantele”, spune Rautio, arătând că grădinăritul însemană permanent de muncă și de învățat.