Cum să alegi cele mai sănătoase rondele de orez? / Tania Fântână (nutriționist): Nu trebuie să uităm că ce provine din cereale, ce e crocant e și caloric, și procesat în același timp

Tania Fântână / Colaj foto Tania Fântână / Colaj foto

Foarte populare printre oamenii de orice vârstă și chiar printre copii, produsele expandate din orez sunt prezente la gustările noastre și chiar la mesele principale.

Nu știu cum de le asociem cu ceva curat, sănătos, de dietă. Probabil pentru că sunt marketate ca fiind fără gluten și că nu sunt din făină, dar știm oare să ne uităm corect la ele sau să le folosim astfel încât să ne ajute în obiectivul nostru de remodelare corporală?

Toți avem impresia că sunt produse cu conținut scăzut de calorii, nu-i așa? De fapt, capcana este că sunt produse foarte ușoare, o felie de orez expandat cântărește aproximativ 10 grame, adică aprox. 40 kcal. Dar cine se poate opri oare la doar 1 felie? Când te apuci să ronțăi, uiți ce faci cu mâinile și tot întinzi mâna către pachet și mai iei o rondea și încă una și tot așa…

Calorii la 100 g de rondele de orez:

  • Rondele simple din orez alb → 380-400 kcal
  • Rondele din orez integral → 350-380 kcal (puțin mai puține calorii, dar mai multe fibre)
  • Rondele cu ciocolată sau caramel → 450-500 kcal (din cauza zahărului și grăsimilor adăugate)

Ce sunt rondelele de orez?

  • Sunt obținute prin expandarea boabelor de orez (alb sau integral), care sunt apoi presate în formă de discuri.
  • Pot conține doar orez și sare, dar unele variante includ arome, ciocolată, semințe sau cereale suplimentare.

Trebuie să te gândești foarte bine atunci când le cumperi la cum le vei utiliza. Vrei să înlocuiești pâinea cu ele și atunci ai nevoie de rondele simple? Alege-le pe cele integrale și cu semințe adăugate, de exemplu cu chia.

Vrei să înlocuiești ciocolata, biscuiții și alte ronțăieli din viața ta? Atunci poți opta pentru varianta cu ciocolată neagră, de exemplu, dar ai grijă la câte rondele mănânci. O rondea împreună cu un măr îți poate da doza de ceva bun, „interzis”, pe post de desert, dar nu îți va crește glicemia și nu îți impactează procesul slăbitului.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Avantaje

✅ Sărace în calorii dacă ții cont de cantitate – O rondea simplă are aproximativ 30-50 kcal, ceea ce le face o alegere ușoară pentru gustări.
✅ Fără grăsimi și zahăr adăugat (dacă sunt simple, fără arome).
✅ Potrivite pentru diete fără gluten, deoarece orezul nu conține gluten în mod natural.
✅ Ușor digerabile, ceea ce le face potrivite și pentru copii sau persoane cu probleme digestive. În cazul copiilor mici trebuie să aveți grijă la riscul de înec. Nu le oferiți atunci când sunt în mișcare, când sunt agitați și nu se pot concentra pe mestecatul mâncării.

Dezavantaje

❌ Indice glicemic ridicat (IG 70-90) – Se digeră rapid, cresc rapid glicemia și pot da senzația de foame la scurt timp după consum. Nu țin de foame, pe scurt. Ronțăi la ele, dar în stomac nu simți nimic. Nu simți că te-ai săturat.
❌ Puține fibre și proteine – Nu sunt foarte sățioase, mai ales dacă sunt din orez alb. Cerealele nu oferă aportul proteic al produselor animale, drept urmare nici senzația de sațietate a acestora.
❌ Risc de conținut de arsenic – Orezul poate conține arsenic anorganic, un contaminant natural absorbit din sol și apă.
❌ Variantele cu adaosuri pot fi nesănătoase – Cele cu ciocolată, caramel sau alte arome conțin zahăr și grăsimi nesănătoase. Cum de consumăm produse ce au ciocolată pe ele și ne așteptăm ca ele să ne slăbească nu am idee.

Cum să alegi cele mai sănătoase rondele de orez?

✔ Optează pentru cele din orez integral, care au mai multe fibre.
✔ Alege variante fără sare sau cu puțină sare, mai ales dacă ai probleme cu tensiunea.
✔ Evită cele cu glazuri dulci sau adaosuri artificiale, chiar dacă în denumirea acestor glazuri intră și cuvinte atrăgătoare precum iaurt, căpșuni, alte fructe. Vă asigur că ele sunt într-o cantitate infimă.
✔ Combină-le cu proteine și grăsimi sănătoase, precum unt de arahide, hummus sau guacamole/avocado, pentru un echilibru mai bun al nutrienților. Pune-le alături de o salată de legume diverse cu ton sau de zacuscă sau de salată de vinete sau pur și simplu pune-le într-o cană cu iaurt ca mic dejun sau cină.

Nu trebuie să uităm că ce provine din cereale, ce e crocant (apă extrasă – deci conținutul caloric crește progresiv) e și caloric și procesat în același timp.

Folosim cu atenție tot ce ne oferă o pauză de la regulile stricte ale mâncatului sănătos și, în felul acesta, combinăm și utilul (menținerea sănătății) și plăcutul (minunatele momente ale ronțăitului de ceva dulce).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *