Cum reusește un bar din Torino să mențină cafeaua la prețul de 80 de cenți și atmosfera de altădată. Localul are 150 de ani de existență

cafea espresso la pret mic bar Torino atmosfera vintage foto: torinocronaca.it

Un bar care servește cafea și vin care există de 150 de ani, un loc primitor, pe Corso Racconigi 22 de la Torino, unde mare parte din mobilier și decorațiuni sunt încă cele originale: un pendul din lemn, rafturi cu sticle de vin prețioase, la fel ca și tejgheaua. Pare miraculos, dar micul local reușește să mențină prețul unei cafele espesso la 80 de cenți, scrie publicația locală torinocronaca.it.

Proprietarul, Valter, este același de 40 de ani, și întâmpină dimineața clienții cu un zâmbet cald și cuvinte potrivite. Născut în Asti, aici și-a cunoscut soția, iar când socrul său s-a pensionat, i-a lăsat lui afacerea. S-a îndrăgostit de ea chiar în acel loc.

Un loc cald, primitor, fără decorurile cafenelelor moderne și fără muzică la mare volum din boxe. „Un pahar de vin cu un sandviș e cel mai frumos lucru din lume!”, ne spune Giuseppe, care ia o gustare. „Mă costă mai puțin de doi euro pentru un espresso și un cornetto bun. Obișnuiam să vin aici cu bunicul meu dimineața. Și azi prefer să iau micul dejun aici, decât undeva aproape de casă”, spune un al băiat.

Cum reușesc să mențină prețurile mici

Pentru multe familii din Torino, micul dejun în oraș, un gest care în deceniile trecute era un gest banal, a devenit cumva un lux. Dar Valter încearcă să schimbe această tendință cu prețurile sale mici. Pe aparatul de cafea sunt afișate prețurile: cafea 0,80 euro, cappuccino, 1 euro, și la același preț se vând și cafeaua fără cofeină, cafea cu ginseng sau din orz.

„Aparatul de cafea este al nostru, nu este închiriat, iar aprovizionarea cu materii prime nu e condiționată de niciun fel de contracte, îmi cumpăr singur cafeaua. Așa reușesc să păstrez prețurile mici, pentru ca toată lumea să și le poată permite. Cafeaua este un bun comun, nu un lux, iar toată lumea trebuie să se poată bucura de ea”.

În afară de cafea, mulți clienți, italieni sau etnici străini așezați la aceeași, la un pahar cu vin. „Doar să nu-mi cereți ciocolată caldă, pentru că, dacă nu e soția mea, eu nu știu să o fac”, glumește Valter.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *