Oțeturile infuzate cu fructe, plante aromatice sau note picante sunt deosebit de bine venite de-a lungul întregului an pentru că oferă aromă și rafinament salatelor dar și altor preparatele. Există și versiuni comerciale, dar plăcerea preparării lor e inegalabilă, dincolo de faptul că știm precis ce conțin.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Sunt exact ceea ce sugerează numele: oțet infuzat cu arome din ierburi, fructe sau condimente. Pot fi folosite în aceleași preparate de zi cu zi în care folosim oțet simplu – pentru a da savoare dressingurilor pentru salată, legumelor sotate rapid în tigaie sau marinatelor pentru carne.
Pașii principali pentru a prepara oțet aromatic
Alege ingredientul folosit pentru a da aromă
Poți folosi o singură aromă sau combinații de ierburi, condimente, fructe, printre care:
-
Plante aromatice proaspete: busuioc, oregano, rozmarin, mărar, cimbru, salvie – 3–4 crenguțe per 500 ml oțet.
-
Condimente: boabe de piper, cuișoare, scorțișoară, usturoi, ghimbir, chimen – ½–2 lingurițe la 500 ml oțet.
-
Fructe: căpșuni, zmeură, pere, piersici, coajă de citrice – 1–2 căni de fructe sau coaja de 1 portocală/lămâie la 500 ml oțet.
-
Legume: ceapă, usturoi, ardei iuți – 3-4 linguri per 500 ml oțet.
Alege tipul de oțet
-
Pentru aromele de fructe: oțet de mere
-
Pentru plantele aromatice mai delicate: oțet alb distilat
-
Pentru condimente intense: oțet de vin roșu
Pregătește sticlele
Spală și sterilizează sticlele prin fierbere în apă sau la cuptor. Capacele și dopurile trebuie și ele sterilizate.
Pregătește ingredientele
-
Curăță, feliază sau pisează ușor fructele/ierburile.
-
Clătește-le cu apă rece, apoi trece-le printr-o soluție cu puțin clor alimentar (1 linguriță la 6 căni de apă) și apoi clătește din nou.
-
Poți folosi bețe de bambus pentru a le introduce mai ușor în sticle.
Umple sticlele
-
Pune ingredientele în sticlele calde și adaugă oțet la temperatura camerei. Unele persoane îl încălzesc la 90°C pentru a extrage mai bine aromele, ambele metode sunt valabile.
-
Lasă 0,5–1 cm spațiu liber deasupra. Închide bine capacul.
Infuzează 3–4 săptămâni
Păstrează sticlele într-un loc răcoros și întunecat. Agită ușor la câteva zile. Gusta cu o picătură pe o bucățică de pâine.
Strecoară
După ce aroma s-a intensificat, strecoară prin tifon sau filtru de cafea. Aruncă ingredientele și transferă oțetul în sticle curate și sterilizate și lipește pe ele etichete.
Păstrează oțetul la frigider sau în cămară
Cel mai bine este să fie păstrat în frigider (6–8 luni). La temperatură scăzută în cămară rezistă circa 2–3 luni. Aruncă oțetul dacă apare la suprafață mucegai sau spumă sau devine tulbure, semn că a început un proces de fermentație necontrolată.