Cum pot să-mi reduc aportul de sare? Ce alimente au un conținut mare de sare? – Tania Fântână, nutriționist

sare Sursa foto: Pixabay / Bru-nO

Auzim în jurul nostru că mâncăm mult prea mult zahăr. Că până și pâinea și laptele conțin zahăr și că nu prea mai există aliment fără zahăr.
Haideți să vă mai dau o veste proastă: cam același lucru este valabil și cu sarea. Până la urmă, dulcele cu săratul se echilibrează, nu?

Auzi prima dată întrebări despre consumul tău de sare dacă te duci la medic și ai tensiunea crescută: „Mâncați sărat?” Fără să te gândești prea mult, o să răspunzi că nu. Pe drum, însă, o să te gândești: „Băi, oare mănânc prea sărat?”

Treaba cu mâncatul sărat e ca treaba cu alcoolul. Nu o să vezi alcoolic care să recunoască deschis că bea. Mâncatul sărat e ceva ce dobândim încă din copilărie și se așează comod în noi până la maturitate. Dacă mama gătea sărat că așa îi plăcea mâncarea, dacă lua solnița și mai adăuga sare înainte să guste, dacă brânza sărată de oaie era invitat permanent în frigiderul nostru, dacă fiecare bucată de ceapă verde era înmuiată în sare, atunci asta devine normalitatea noastră. Ca și copil, îți închipui că toți fac așa, că e ceva normal.

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, te apuci și de fumat, de băut câte un pahar, îți place și mâncarea cu carne de porc, realizezi că ai acumulat kilograme în plus, că ai stări în care nu te simți chiar cel mai în formă om de pe pământ și tot așa…

Partea bună este că nu trebuie să eliminăm sarea de tot din bucătărie. Are și ea rolul ei bun, atât la bucătărie, cât și în corpul nostru. Mai ales pe perioada verii, când pierdem cantități mari de apă, mai ales dacă facem sport etc.

Dacă ai probleme cu tensiunea și ți se pare că tu chiar nu mănânci sărat, revizuiește ideile de mai jos:

  • Cât de des mănânci produse lactate maturate? Telemea, cașcaval, emmentaler, brânză cu mucegai, brie, brânză de burduf, unt sărat…
  • În câte zile din șapte ai măsline la tine pe masă? Indiferent de proveniență, puritate, mod de conservare, în foarte puține cazuri sarea nu a fost deloc adăugată.
  • Cât de des folosești conservele în alimentația ta? Conservă de roșii la borcan, fasole, năut, sardine, macrou, ton, murături etc.
  • Cât de des comanzi mâncare? Probabil că ați observat deja că mâncarea comandată, în general, este mai sărată, mai grasă, mai plină de cartofi și orez… etc. Din dorința ca ea să fie gustoasă se adaugă aceste elemente, deloc scumpe. Dacă le consumi din când în când, este în regulă. Dar orice exces se contabilizează de organism.
  • Dacă atunci când gătești adaugi cuburi de „Delikat” sau concentrate de supă, contribui astfel cu un aport mare de sare în alimentația ta. Adaugă mai bine legume de sezon, proaspete sau congelate (nu sunt sărate deloc).
  • Sosul de soia, recent intrat în bucătăria noastră, este și el un aliment foarte sărat. Pentru că atunci când mâncăm sushi ne bucurăm de gustul lui divin, am început să-l adăugăm în tot mai multe preparate. Inclusiv ca marinată înainte de a găti carnea.
  • Mezelurile și peștele uscat vin și ele cu un aport mare de sare în alimentația noastră. Acestea nu pot fi desărate și, drept urmare, dacă le mâncăm trebuie să ne asumăm și acest lucru.
  • Cât de des desfaceți seara, la televizor, o pungă cu chipsuri/popcorn/nuci sărate?

Dacă totuși vă plac alimentele de mai sus și nu vreți să le ocoliți în dieta voastră, măcar nu le îngrămădiți pe toate odată în aceeași zi. De exemplu: dacă vreți să mâncați sushi la prânz, nu mâncați telemea cu roșii dimineața, ci alegeți mai degrabă o brânzică proaspătă sau mozzarella în zer sau ouă.

Mâncarea din ingrediente proaspete, cât mai neprocesate, gătită cu suflet, cu ierburi aromatice adăugate, mâncată într-o atmosferă plăcută, cu calm, nu necesită sare în exces pentru a avea gust.

Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *