Năutul este unul dintre cele mai recomandate alimente și se poate consuma preparat în multe feluri, cel mai cunoscut fiind humusul , cu sau fără tahina, cunoscuta pastă din semințe de susan. Boabele de năut crocant se pot mânca dimineața, de exemplu, cu castraveți, roșii, ardei, sau pot fi o gustare ideală. Dar îl putem adăuga și la o salată și mai ales îi putem adăuga într-un fel unic împreună cu alte combinații. Sunt o completare ideală, conțin și proteine, dau și o notă gustoasă, mai ales că se pot condimenta, dau și o notă crocantă. Se pot adăuga inclusiv la paste, eventual cu o minimă cantitate de bacon.
De exemplu, eu am preparat de multe ori vinete în tigaia grill, peste care am adăugat un dressing de tip citronette, cu ulei, lămâie și pătrunjel; apoi, am completat fiecare felie cu foarte puțin prosciutto, mergea și brânză feta sau parmezan, și le-am servit cu năut crocant – o cină completă, gustoasă și echilibrată.
Pot fi și acompaniate cu o salată de crudități și două bruschette sau două tartine, sunt practic unul din cele mai versatile preparate din tot ce putem prepara rapid în casă. Se poate porni de la zero din năut uscat, ținut 24 h în apă și apoi fiert, sau, în criză de timp, din conserve.
O bună metodă este aceea de a fierbe o dată mai mult, porționa și ține în congelator. Eu țin mereu și doua cutii de rezervă, dacă se termină cel congelat.
Iată mai jos procedeul de a-l prepara rapid în tigaie, ajustând cantitatea de condimente folosite și combinația după gustul personal. Se pot face și la air fryer, dacă avem unul, se pot face și la cuptor sau la microunde. Dar procedeul cel mai rapid și mai simplu e în tigaie.
Ingrediente
năut fiert sau din conservă, scurs bine – dacă e din conservă îl clătim bine înainte de a-l scurge
paprika iute
paprika dulce
paprika afumată
curcuma
sare, piper
cimbru
coajă rasă de lămâie
ulei, de măsline sau de floarea soarelui
Procedeu
Se tranferă boabele de năut scurse bine într-un bol mare. Peste ele adăugăm toate condimentele pe care le vrem și câteva linguri de ulei. Ideea este că uleiul trebuie să fie suficient pentru ca boabele să se rumenească suficient în tigaie, fără să se ardă.
Se amestecă bine cu ambele mâini, se lasă câteva minute să se întrepătrundă aromele.
Încălzim o tigaie mare antiaderentă la foc mediu și transferăm în ea o cantitate de năut suficientă cât să acopere fundul ei într-un singur strat. Se țin pe foc amestecând cu un bețișor de bambus sau cu o lingură de lemn, în lipsă. Trebuie doar să întoarcem boabele pe toate părțile să se rumenească uniform.
Pentru fiecare serie e nevoie de circa 3-4 minute. Practic în circa 10 minute e gata, și dacă adăugăm și niște crudități, iată masa.
Se servesc imediat pe post de gustare dar și în combinații de genul celor de mai sus, eventual cu suc de lămaie. Se pot conserva în frigider până la 3-4 zile.
Se poate folosi ideea pentru a prepara la fel și boabe de fasole, din soiurile cu bobul mai mare.