A doua ediție a campaniei #YoComoFresa din Huelva (#EuMănâncCăpșunidinHuelva) s-a ținut, în plin sezon al acestor fructe, în Praza do Obradoiro, în Santiago de Compostela, unde au fost distribuite gratuit 2.000 de caserole cu căpșuni și alte 2.000 cu afine pentru a susține producția națională de căpșuni, realizată în condiții de muncă și de mediu corespunzătoare normelor europene. Campania a început în urmă cu o lună la Madrid, a continuat în marile orașe spaniole Sevilla, Barcelona, Santiago de Compostela etc și va ajunge până la Bruxelles.
Chiar dacă prețul căpșunilor din Huelva, un brand național spaniol, este puțin mai mare decât al celor importate din țări aflate în afara Uniunii Europene, cu siguranță nivelul pesticidelor este mai redus, gustul mai aromat și mirosul specific se simte de la distanță. Fructele nu sunt de dimensiuni mari și nici supuse unei creșteri forțate. În plus, muncitorii care le îngrijesc și le recoltează sunt plătiți la nivelul codului muncii spaniol, fie ei localnici sau străini, cu acte în regulă.
Căpșunile din Huelva – brand național spaniol și european
Huelva este cel mai important și cel mai mare producător european de căpșuni și acest lucru se datorează faptului că are, în medie, 248 de ore de soare pe lună în timpul primăverii, o oscilație termică foarte mică între zi și noapte și – ceea ce este foarte important – terenuri fertile, care fac ca 95% din producția de căpșuni din Spania să provină din această provincie.
Cum se cultivă căpșunile din Huelva
Înainte de a planta căpșuni, este foarte important să ținem cont de câteva lucruri. În primul rând, terenul trebuie pregătit corespunzător: solul trebuie să fie lipsit de buruieni și bine fertilizat. Căpșunile sunt plante perene, ceea ce înseamnă că produc fructe de-a lungul vieții. Totuși, pentru a obține fructe de calitate, cultura trebuie schimbată la fiecare trei ani.
Căpșunile au nevoie de îngrijire specifică, în special două condiții esențiale: o temperatură caldă și o bună expunere la soare.
Atât timp cât planta nu are încă fructe, este benefic ca temperatura să fie sub 10°C pentru o bună dezvoltare. Odată ce începe să dezvolte fructe, este important ca temperatura să se situeze între 14 și 21°C, și să nu scadă sub 12°C în timpul coacerii fructului.
Soiuri și tipuri de căpșuni din Huelga, Spania
Poate nu știați, dar există peste 600 de soiuri diferite de căpșuni, care se deosebesc prin mărime, culoare, textură și gust. În Huelva, însă, se cultivă patru soiuri principale:
-
Reina de los Valles: cel mai comun soi. Fructe mici, foarte dulci, cu o culoare ce variază de la roșu albicios la roșu intens.
-
Camarosa: un soi originar din California, este primul care se recoltează. Are o culoare foarte strălucitoare, gust plăcut și o textură fermă.
-
Pájaro: fructe de un roșu foarte intens și uniform. Probabil cel mai gustos tip de căpșună.
-
Selva: acest soi este specific verii. Se recoltează de la mijlocul lunii iulie până în septembrie.