Dacă până la vârsta de un an alegerile sunt simple și cunoscute părinților, pentru că opțiunile sunt clare – lapte matern, de departe cea mai bună și mai sigură soluție, cel puțin până la vârsta de 6 luni, și/sau, ca alternativă, formule de lapte, perfect adaptate nutrițional pentru nevoile copiilor între 0 și 12 luni – după acest moment, laptele de vacă sau alte tipuri de lapte vegetal intră pe lista opțiunilor bune pentru copilul tău.
Cum alegi laptele pentru copii. 5 reguli principale
Laptele de origine animală este un aliment complet, care poate fi inclus în dieta copilului mai mare de un an. Excepție fac situațiile în care cel mic nu-l tolerează sau are anumite contraindicații, iar atunci sfatul medicului pediatru este cel care face legea.
Sunt trei reguli de bază, toate importante, de la care nu te poți abate, pentru ca acest aliment să fie un beneficiu real pentru copil.
- Laptele de origine animală, cu sau fără lactoză, este interzis copiilor mai mici de un an. Compoziția lui este improprie pentru că sistemul digestiv imatur nu-l poate asimila, este prea gras și conține prea multe proteine și sodiu și este lipsit sau sărac în unii dintre nutrienții esențiali (cum ar fi fierul, vitamina E și zincul), de care bebelușii au nevoie pentru a crește și a se dezvolta, în primul an de viață.
- Totuși, în mai 2022, Academia Americană de Pediatrie (AAP), a actualizat unele dintre recomandările anterioare și acceptă că laptele de vacă poate fi o alternativă ocazională pentru bebelușii mai mari de 6 luni, în cazul în care nu ai o altă soluție. În această situație este indicat ca laptele de vacă integral să fie diluat cu ⅓ apă sau să fie utilizat lapte degresat. Soluția este una aplicabilă pe termen scurt și doar ocazional și nu trebuie să devină o rutină.
- Organizația Mondială a Sănătății, în acord cu asociațiile medicilor pediatrii recomandă laptele matern ca fiind cea mai bună alternativă la oricare alt tip de lapte, până la vârsta de 2 ani, în paralel cu o alimentație diversificată, începând de la 6 luni.
- Dacă luăm în calcul oferta de produse pentru copiii mai mari de un an, de la sucuri și alte băuturi lactate cu probiotice, ai putea crede că există foarte multe opțiuni. În realitate, aceiași Academie Americană de Pediatrie limitează oferta lichidelor pentru copiii de până la 2 ani, la apă și lapte, acestea fiind singurele băuturi care le sunt necesare.
- AAP recomandă ca pentru copiii cu vârste cuprinse între 1 și 2 ani consumul de lapte integral pe zi, să fie cuprins între 450 și 700 mililitri, iar celor cu vârste între 2 și 5 ani, le sunt indicate aceleași cantități, dar cu un conținut redus de grăsimi. Laptele este doar un aliment, parte dintr-o dietă diversificată, care să conțină cereale integrale, legume și fructe, carne, ouă, pește și alte derivate din lapte (iaurt, brânză proaspătă).
De ce este laptele un aliment de bază
Combinația de nutrienți pe care laptele o oferă îl face o băutură ideală pentru copiii sub 5 ani. Laptele integral este recomandat pentru copiii de până la 2 ani pentru aportul de calciu, grăsimi și proteine pe care-l furnizează. În plus, laptele fortificat, oferă o cantitate suplimentară de vitamina D – care, combinată cu calciul, ajută la formarea unor oase puternice și sănătoase la copii. Condiția importantă este aceea de a respecta cantitățile maxime, pentru că mai mult, nu înseamnă mai bine.
Prea mult lapte, poate determina refuzul altor alimente nutritive, tocmai pentru că este un aliment sățios. Totodată un consum exagerat de lapte integral poate interfera și chiar bloca capacitatea intestinului copilului de a absorbi fier, cauzând anemie feriprivă.
Limitarea aportului de grăsimi, după 2 ani, prin utilizarea laptelui cu un conținut mai redus de grăsimi (1,5-2%), are ca scop evitarea instalării excesului ponderal. Laptele integral rămâne o soluție bună și necesară pentru copiii cu o greutate mai mică sau alte probleme medicale, mai ales dacă medicul pediatru îl recomandă.
Este important de știut că nu procentele de grăsime din lapte sunt cele care dau valoare nutritivă acestui aliment, ci combinația dintre apă, minerale și proteine. Laptele degresat are același nivel de calciu și proteine ca și cel integral, dar este mai ușor asimilabil și, din unele puncte de vedere chiar mai indicat copiilor, și nu doar lor.
La fel de important este ca laptele pentru copii să fie integral, respectiv degresat la maxim 2% grăsimi, pasteurizat și lipsit de orice adaosuri (zahăr sau arome). Varianta fortificată cu vitamina D este cea mai bună, alternativa fiind un aport de suplimente de vitamina D, conform indicațiilor medicului pediatru.
Standardele de calitate din Uniunea Europeană impun ca laptele pentru consum să respecte o serie de criteri, printre care cea mai importantă este absența compușilor chimici secundari din lapte și un control foarte strict al reziduurilor de antibiotice. În aceste condiții, este sigur pentru consum laptele standardizat. Cu alte cuvinte laptele din comerț, cu garanții de calitate este mai sigur decât laptele crud, indiferent de sursă, tocmai pentru că este analizat și garantat din punct de vedere al conținutului organoleptic.
Laptele crud și produsele din lapte crud pot conține bacterii dăunătoare și alți germeni pe care sistemul digestiv al copiilor nu-i pot anihila și care-l pot îmbolnăvi. Laptele crud poate fi tolerat de adult, dar este impropriu pentru copii. Fierberea acestuia nu distruge decât parțial microorganismele și poate modifica structura proteinelor. Nici produsele fermentate (iaurt sau brânză proaspătă) din lapte crud nu sunt recomandate copiilor mai mici de 2 ani și trebuie oferite cu prudență celor mai mici de 5 ani.
Laptele produs în condiții ecologice, mai scump decât cel „clasic”, nu are beneficii reale în plus, dar poate oferi un anume confort psihic părinților.
Alternative pentru laptele de vacă
Sunt diverse motive pentru care părinții sunt nevoiți să se orienteze către o alternativă pentru laptele de vacă. Fie că este vorba despre alergii la proteinele din laptele de vacă, fie că este vorba despre intoleranță la lactoză, ori o altă abordare alimentară. Indiferent de cauză, există soluții care pot înlocui cu succes laptele de origine animală în dieta copiilor.
Sunt câteva aspecte foarte importante de care trebuie ținut cont, astfel:
- alternativele la laptele de vacă nu trebuie oferite înainte de vârsta de 12 luni;
- băuturile din soia fortificate sunt singura alternativă, care ajută la satisfacerea nevoilor recomandate de lactate ale copilului.
- optează pentru un tip de băutură vegetală neîndulcită, fără arome adăugate;
- verifică atent etichetele, pentru ca produsul să corespundă nutrițional și să nu conțină adaosuri;
- cere sfatul medicului pediatru cu privire la alternativa pentru care optezi, deoarece vitaminele și mineralele din aceste tipuri de lapte sunt diferite de cele din laptele de vacă;
- alege produse din surse sigure, etichetate și care respectă normele de siguranță UE, de departe cele mai stricte, ca o măsură de siguranță suplimentară;
- testează produsul pentru a avea garanția că nu produce alergii sau intoleranțe copilului – după prima porție de lapte vegetal nu mai oferi nimic nou de băut sau mâncat copilului și așteaptă 24 de ore; produsul este tolerat de copil, dacă nu apar niciun fel de simptome sau reacții alergice, în acest interval.
Tipuri de lapte vegetal
Lapte de soia. Acest tip de lapte este obținut din boabe de soia și reprezintă cea mai bună alternativă, pentru conținutul de minerale și proteine aproape identic cu cel de origine animală. Din păcate, mulți copii care au reacții alergice sau intoleranță la laptele de vacă pot reacționa și la soia, din cauza asemănărilor dintre unele proteine care-l compun. Un beneficiu suplimentar este că poate fi preparat ușor, acasă.
Lapte de migdale. Este o sursă bună de vitamine și minerale, inclusiv vitamina E și calciu, și este echilibrat în aportul de grăsimi, dar are un conținut de proteine mai redus, și este doar o alternativă de compromis, nu o recomandare pentru consum curent.
Lapte de ovăz. Obținut din ovăz, este o sursă bună de fibre și nutrienți. Are un gust ușor dulce, cu o notă de nucă, și poate fi o opțiune bună pentru copiii alergici la soia. Are un nivel scăzut de proteine și grăsimi și poate conține urme de gluten, în funcție de sursa de ovăz. Este o alternativă viabilă în cadrul unei alimentații care să completeze necesarul de proteine și grăsimi.
Laptele de cocos. Este obținut din miezul nucilor de cocos și are o textură bogată și cremoasă. Este bogat în grăsimi și are un nivel echilibrat de proteine, fiind o alternativă bună pentru intervalul de vârstă 1-2 ani, dar trebuie utilizat cu moderație a copiii mai mari, ca urmare a riscului de exces ponderal.
Laptele de mazăre. Obținut din mazăre galbenă este a doua cea mai bună alegere după cel de soia. Oferă un aport echilibrat de proteine și minerale și are un nivel optim de carbohidrați. Este sărac în grăsimi, ceea ce-l face ideal pentru copiii cu probleme de greutate și celor peste 2 ani.
Laptele de cânepă. Este obținut din semințe de cânepă măcinate și reprezintă o sursă bună de acizi grași omega-3. De fapt, raportul de 3:1 dintre acizii grași omega-6 și omega-3 în cânepă este aproape ideal. Are un nivel foarte redus de proteine, ceea ce-l face o soluție recomandată ocazional.
3 lucruri importante
- Alternativele de lapte vegetal trebuie completate cu un aport de grăsimii și proteine din alte alimente permise în dieta copiilor. Totodată, trebuie evaluat corect aportul de calciu furnizat de diferitele tipuri de lapte vegetal, precum și cel de vitamina D.
- Laptele de orez este contraindicat copiilor cu vârsta mai mică de 10 ani, ca urmare a conținutul ridicat de arsenic.
- Cantitățile de lapte vegetal oferite copiilor ar trebui să fie mai mici decât cele de lapte de vacă, pentru a putea completa dieta celor mici cu alte alimente care să aducă un aport nutrițional echilibrat pe care variantele vegetale nu le pot acoperi.
Laptele de vacă sau vegetal este necesar în dieta copiilor, dar acesta trebuie adaptat corect la vârsta și nevoile celui mic. În acest context sfatul medicului pediatru este mereu util.
Surse:
https://www.healthline.com/health/childrens-health/how-much-milk-should-a-toddler-drink