Toamna în regiunile colinare din Italia, și mai la nord, și mai la sud, aduce cu ea, printre altele, și tezaurul inegalabil al trufelor albe – cele mai aromate și valoroase pe piață și aproape imposibil de cultivat, spre deosebire de toate celelalte varietăți, circa 30 în total.
Sunt cunoscute încă de pe vremea grecilor și a romanilor, pentru care reprezentau un mister, întrucât nu reușeau să le înțeleagă originea. Trufele aparțin categoriei tuberculilor, chiar dacă au început să fie nuite și ciuperci. Nu sunt în realitate ciuperci, pentru că acestea au nevoie de oxigen pentru a se dezvolta și cresc la suprafața pământului. În timp ce trufele, de orica ar fi ele, cresc în pământ, la întuneric, în simbioză cu o plantă pe ale cărei rădăcini se dezvoltă și în condiții anaerobe.
Iar descoperirea lor în pământ, atunci când omul vrea să respecte pământul este apanajul câinilor dresați de mici special pentru asta, și nu al oamenilor, spun italienii care se ocupă în mod tradițional cu asta. Cei mai mulți dintre căutătorii de trufe, inevitabil, sunt și mari iubitori de animale: așa cum trufele cresc în simbioză pe rădăcinile copacilor din pădure, la fel căutătorul de trufe trăiște în simbioză cu câinele sau câinii săi. Unii dintre ei învață și să îi dreseze de mici, în acest fel legătura fiind mult mai puternică. Nu e același lucru să cumperi un exemplar încă mic sau deja adult dresat de altcineva sau să îl dresezi tu imediat ce poate învăța.
Când durează dresajul și care e diferența între femele și masculi
Pentru ca un câine să devin campion la trufe este important să fie dresat de mic și să perceapă totul ca o joacă. În acest fel, căutarea va asocia toată viața căutarea lor cu joaca, conform explicațiilor unei publicații italiene specializate. Iar pentru a rezista în timp, au nevoie o alimentație, hidratare și îngrijire generală adecvate, care să îi permită să susțină efortul fizic. Apoi, au nevoie de ricompense și de pauze – exploatarea peste limita normală de efort poate da rezultate pe termen scurt, dar pe termen lung este dăunătoare sănătății și eficacității animalelor.
„Dresajul e foarte complicat, e un joc și pare totul simplu, dar în realitate e o acțiune complexă și e nevoie de o mare afinitate între câine și stăpân. Femelele sunt mai predispose în mod natural la căutare, învață mai repede, dar intervalul de căutare durează mai puțin, de regulă până la vârsta de 5 ani. Masculii au nevoie de mai mult timp pentru a fi dresați, de regulă până la doi ani, sunt foarte imprevizibili și jucăuși. Dar dacă îi acorzi timp poate aduce mari satisfacții. Pot găsi trufele la adâncimi mai mari decât femelele și sunt mult mai rezistenți de-a lungul timpului”, explică pentru revista La cucina italiana Luca Aloi, deținătorul a cinci câini dresați să caute trufe, căutător și dresor.
Un căutător de succes are nevoie de mai mulți câini
Ca și oamenii, spune el, unii sunt mai talentați și devin adevărate fenomene, alții, mai puțin. Dacă vrei să devii căutător de trufe, trebuie să ai mai mulți câini: în funcție de anotimp, de tipul de trufe și de cantitatea disponibilă, de rasa, varsta și sexul câinelui. Dresajul trebuie să înceapă foarte devreme, când sunt încă pui, înainte să împlinească un an. Se începe chiar ungând mameloanele mamei cu ulei aromatizat cu trufe, pentru a simți această aromă împreună cu laptele. În acest fel, asociază aroma trufelor cu ceva plăcut.
Pasul următor, explică dresorul, este să îi dai să guste trufele, amestecând puțin în mâncarea sa, dar mai ales ca joc, în paralel. I se ascunde o trufă sub o pernă pe canapea sau sub preșul de la intrare și îl stimulezi să o găsească. În acest fel i se testează capacitățile, iar dacă sunt mai mulți trebuie stimulați să se ia la întrecere și astfel se poate face o selecție a celor mai talentați.
Apoi, o dată ce a fost dresat să caute și să recunoască mirosul de trufe, trebuie educat să le respecte, adică să nu le mănânce. Iar asta se face ascunzând trufa în ceva ce el poate lua în gură dar care totodată o protejează: poate fi învelișul de la un ou de ciocolată, sau un infuzor metalic folosit pentru ceai. În acest fel simte mirosul trufelor dar învață că nu poate musca din ele.
Lagotto, rasa cea mai bună, dar succesul depinde mai mult de stăpân decât de pedigree
Fiecare câine are un timp al său de învățate și are un caracter al său bine definit. Spre vârsta de 6-7 ani un mascul ajunge la gradul de maximă maturitate, explică pentru aceeași publicație Jurij Marchetti, un alt căutător și dresor cunoscut. El spune că rasa cea mai bună este lagotto, inclusiv pentru că are blana lungă și deasă. Primul său câine de trufe a fost tot un lagotto și a găsit prima sa trufă la vârsta de 52 de zile. A trăit 18 ani, iar Jurij îl descrie ca pe un tovarăș de viață și de aventuri, nu un simplu câine de trufe.
Mai sunt și alte rase care se descurcă bine în această activitate, dar el spune că nu pedigree-ul unui câine este secretul pentru reușită, ci felul interacțiunea cu omul, felul în care este dresat, îngrijit și respectat. Un câine de trufe poate costa în Italia între 5.000 și 15.000 de euro, în funcție de experiență. În timp ce afecțiunea de care are nevoie nu are preț.