Bucătărie și actorie? De ce nu. Giancarlo Bloise este un bucătar și actor de teatru care, prin spectacolul său Cucinar Ramingo, aduce pe scenă valoarea mâncării, explorând mituri și rețete tradiționale. În viața reală, coordonează bucătăria bistroului Degustazione Ristoro Dispensa, din cartierul Brera, la Milano.
Bloise este o figură cu adevărat inedită: un bucătar-actor sau, invers, un actor care aduce bucătăria în spectacolele sale. Originar din Calabria, stabilit apoi timp de 18 ani la Florența, a ajuns în final la Milano, un fel de terra promessa locală a italienilor. Lucrează în bucătăria bistroului Degustazione Ristoro Dispensa din Milano, situat în complexul Casa degli Artisti din cartierul Brera, care reunește ceea ce a mai rămas din boema capitalei financiare a Italiei. Publicația gastronomică cibotoday.it a încercat să reconstruiască fidel povestea sa și să explice legătura dintre bucătărie și artă.
În paralel cu jobul său de zi cu zi, el a pus în scenă un spectacol teatral personal, Cucinar Ramingo, unde îmbină povești mitologice cu gătitul folosind pe scenă obiecte inventate de el, pentru a sublinia importanța mâncării. Cucinar Ramingo îl putem traduce prin Gătind hălăduind, ca să folosim o formulă în spiritul celei originale.
Povestea lui Giancarlo Bloise: între teatru și gastronomie
„Tot ce am făcut până acum a făcut să devin ceea ce sunt astăzi”, spune Bloise. A început cu studiile de arhitectură la Florența, unde a descoperit urbanismul, teatrul și arta spectacolului. „Atunci am înțeles puterea poveștilor, explorând atât regia, cât și actoria.” A lucrat alături de artiști cu notorietate în Italia, precum Giuliano Scabia, dramaturg și scriitor, și Mimmo Cuticchio, unul dintre cei mai mari păstrători ai tehnicii păpușilor siciliene.
În paralel, însă, avea să pătrundă și în lumea gastronomiei. „La Florența, în timpul facultății, lucram ca ospătar, iar mai târziu am început să lucrez în bucătăria singurului restaurant evreiesc din oraș.” Acolo avea să deprindă rigoarea bucătăriei kosher și să își lărgească orizonturile, intrând în contact cu bucătari din întreaga lume. „Pentru mine, un puștan venit din Calabria, a fost un univers complet nou, plin de influențe diverse, rețete străvechi și o profundă valoare spirituală și umană.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Cum s-a născut spectacolul în care gătește pe scenă iar spectatorii în final urcă să guste
În bucătăria aceluași restaurant, Bloise avea să facă și cunoștință cu lumea teatrului. Proprietarul, un păpușar polonez, aducea frecvent în local regizori, poeți, scriitori și actori. „Am început să lucrez ca bucătar dar și să joc în primele mele spectacole, mai întâi la Teatrul Limonaia din Florența, apoi în toată Italia”, povestește Giancarlo.
Spectacolul Cucinar Ramingo avea să fie montat în premieră în 2012, sub forma unui performance de tip mixed arts. Reprezentațiile continuă până astăzi, aducându-i și unele premii. Bloise combină în cadrul spectacolului texte dramaturgice, mitologie antică, rețete kosher și obiecte scenice inventate de el, cu care încearcă să imite o bucătărie nomadă.
„Tigăi, flăcări, cuțite, rețete evreiești, toate se împletesc cu o voce narativă care descrie universuri îndepărtate sau apropiate, povești și basme, subliniind importanța mâncării pentru omenire”, explică el. Lui Giancarlo îi place să își spună un povestitor care gătește, mai ales că pe scenă chiar gătește, printre multele digresiuni culturale evocate. Iar la final, spectatorii pot degusta preparatele, urcând pe scenă.
Ce gătește în timpul unui spectacol? De exemplu, pui kosher preparat cu țelină, ceapă, condimente și orez, într-o coregrafie unde gătitul devine o succesiune de gesturi care se îmbină cu textul, reflectând cele două pasiuni ale lui Bloise.
Un continuu periplu între teatru și bucătărie
„Am renunțat la bucătăria restaurantului evreiesc pentru teatru, dar apoi m-am întors la gastronomie”, povestește Bloise. Din 2020, este bucătar-șef la Degustazione Ristoro Dispensa, un proiect conceput de Lorenzo Castellini, aflat în Casa degli Artisti. „Locul e în perfectă armonie cu povestea mea, fiind un centru internațional de rezidență artistică. În plus, îmi lipsea să îmi folosesc mâinile”, mai spune el.
Meniul bistroului este axat pe preparate vegetale și produse lactate, o moștenire din experiența sa cu bucătăria kosher. Se folosesc legume de sezon, pește și foarte puțină carne, toate produsele provenind de la mici producători artizanali. Printre preparate vedetă ale sale se regăsesc păstrăv marinat, caracatiță la grătar și calamari umpluți cu ou gătit la temperatură scăzută, însoțite de o selecție de vinuri naturale.
„Și aici încerc să creez un spectacol culinar. Oaspeții aud sunetele bucătăriei, urmăresc mișcările din spatele tigăilor și, în final, gustă preparatele noastre”, mărturisește bucătarul-actor®izor&scenarist&scenograf.