Croque Madame și Croque Monsieur sunt preparatele clasice ale micului dejun gătit din bistro-urile pariziene. Pentru că frumos este să dăm întâietate doamnelor, vom începe cu Croque Madame și vom continua cu Croque Monsieur mâine dimineață.
Ingrediente pentru două sandwich-uri
4 felii de pâine de toast (eu am folosit integrală)
2 felii de șuncă
2 felii de brânză emmental (sau gruyere)
2 ouă
puțină brânză rasă
unt.
Prepararea Croque Madame
Se ung feliile de pâine cu unt. Peste prima felie se așează șunca și felia de brânză. Se pune capac a doua felie cu untul în înterior. Se unge cu unt și partea superioară a feliei cu care am acoperit.
Eu am un grătar din acela „parte peste parte”, pentru sandwich-uri, dacă nu aveți puneți puțin unt și un fir de ulei într-o tigaie la încins. Sandwich-ul se așează cu untul în jos pe grătar sau în tigaie și se unge rapid partea de deasupra și ea cu unt.
Dacă este în grătar, acesta se închide și totul se va coace un minut; dacă e în tigaie după 1 minut, întoarceți sandvich-ul pe partea opusă și îl mai lăsați 1 minut.
Scoateți-l pe o farfurie. În tigaie mai adăugați un vârf de cuțit de unt și prăjiți un ou. Puneți oul deasupra sandwich-ului. Când îl tăiați interiorul oului trebuie să curgă.
Poftă bună!
Cum spuneam, de-a lungul timpului imaginația bucătarilor a dezvoltat acest sandwich, așa că există zeci de variante. Cu carne, peste, brânză, variate legume… puneți-vă gustul și mintea la treabă.