Criză pe piața ouălor din Polonia: Magazinele importă din străinătate fără a informa consumatorii despre țara de origine, acuză crescătorii de păsări

oua Foto: Freepik

Polonia se confruntă cu un deficit de ouă provenite din sisteme alternative de creștere, cum ar fi cel la sol sau cel ecologic. În acest context, marile lanțuri de retail, care anterior anunțaseră eliminarea din ofertă a ouălor provenite din crescătorii în cuști, au început să importe ouă din străinătate fără a informa consumatorii despre țara de origine, potrivit Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz (KIPDiP – Camera Națională a Producătorilor de Păsări și Furaje), conform publicației Fafmer.pl.

Directorul KIPDiP, Katarzyna Gawrońska, susține că problema nu este lipsa producției locale, ci strategia unor rețele comerciale care au decis să renunțe la vânzarea ouălor provenite din fermele cu cuști.

„Deși în Polonia există focare de gripă aviară, producția internă de ouă este suficientă pentru a acoperi necesarul național. Din păcate, unii comercianți au luat decizii riscante de a renunța la vânzarea ouălor din crescătorii în cuști, ceea ce duce în prezent la situația în care centrele poloneze de ambalare a ouălor sunt nevoite să importe ouă din alte țări”, a declarat Gawrońska.

Aceasta a subliniat că încă din momentul în care retailerii, hotelurile și cofetăriile și-au anunțat retragerea ouălor din sistemul de creștere în cuști, Camera a avertizat asupra riscurilor pe care le implică această decizie, inclusiv un posibil deficit de ouă alternative.

Schimbarea tipului de producție este costisitoare

Polonia este unul dintre cei mai mari producători de ouă din Europa, însă majoritatea fermelor utilizează sistemul convențional de creștere în cuști. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în 2023, aproximativ 72% dintre găinile ouătoare erau crescute în cuști, în timp ce doar 20% se aflau în sistem free-range, 5,8% în sistem de creștere la sol, iar producția ecologică reprezenta mai puțin de 1%.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Tranziția către sisteme alternative necesită investiții majore și o perioadă lungă de adaptare. În plus, un alt factor care a afectat producția este epidemia de gripă aviară, care a dus la sacrificarea a peste 4,5 milioane de păsări doar în acest an.

„Dacă luăm în considerare faptul că producătorii au ezitat să își refacă efectivele în 2024, ceea ce a dus la o scădere a numărului de găini cu aproape 5 milioane anul trecut, numărul acestora este acum cu aproape 20% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut”, a subliniat Camera.

SUA caută alternative pentru aprovizionare

Problema penuriei de ouă nu afectează doar Polonia. În Statele Unite, lipsa acestora a determinat autoritățile federale să analizeze posibilitatea de a suspenda interdicțiile impuse de unele state privind vânzarea ouălor din fermele cu cuști.

În acest context, SUA explorează opțiunea de a importa ouă din Polonia. „Partea americană analizează în prezent, împreună cu KIPDiP, posibilitățile de export de ouă poloneze către SUA. Producătorii polonezi declară că pot furniza cantități mari de produse procesate din ouă, însă exportul ouălor în coajă rămâne limitat”, a explicat Gawrońska.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *