Oficialii americani i-au întrebat pe producătorii italieni dacă îi pot ajuta să asigure aprovizionarea cu ouă în contextul penuriei și al sărbătorilor pascale care se apropie, scrie Bloomberg, reluat de Economedia.
Gian Luca Bagnara, șeful asociației italiene a producătorilor de ouă Assoavi, a declarat că a fost surprins să audă în ultimele zile de la un reprezentant al ambasadei SUA, care a întrebat câte ouă ar putea expedia fermierii italieni în SUA în următoarele șase luni.
„Am crezut că sunt la Camera Ascunsă”, a declarat Bagnara vineri pentru Bloomberg News. Odată ce a fost asigurat că apelul era real, tonul s-a schimbat.
Cu aproximativ 13 miliarde de ouă pe an, Italia este al patrulea mare producător din Europa, potrivit Unaitalia, o asociație locală a producătorilor de carne și ouă. Aproximativ un sfert din producție provine din nordul regiunii Veneto, potrivit cotidianului Corriere della Sera, care a scris în premieră despre discuțiile dintre SUA și asociația italiană Assoavi.
Solicitarea vine în contextul în care Statele Unite s-au confruntat cu cea mai gravă epidemie de gripă aviară din istoria lor, care a ucis milioane de găini și a dus la creșterea prețurilor cu amănuntul. Președintele american Donald Trump a declarat joi, pe platforma sa socială Truth Social, că prețul ouălor este în prezent „MULT MAI JOS decât prețurile cauzate de Biden de acum câteva săptămâni”.
Grupuri industriale din țări precum Polonia și Indonezia au menționat solicitări din partea ambasadelor SUA și a Departamentului Agriculturii al SUA cu privire la ouăle destinate exportului.
Italia caută dar nu prea găsește un surplur de producție pentru export
Din punctul de vedere al italienilor, pare greu, dacă nu imposibil, de onorat cererea americană. Unele asociații de producători spun că și în Italia producția de ouă este sensibil diminuată din cauza gripei aveiare și producția actuală abia acopertă, la limită, consumul intern.
Potrivit today.it, acum o săptămână, ambasada SUA la Roma s-a adresat Unaitalia, Uniunea Națională a Lanțurilor Agroalimentare pentru Carne și Ouă, pentru o aprovizionare care să acopere următoarele șase luni. Totuși, asociația a respins cererea, deoarece Italia nu dispune de o mare capacitate de export, întrucât producția este suficientă doar pentru a satisface piața națională.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
„Avem o autosuficiență care abia atinge 97%, nu există disponibilitate și nu ne putem permite livrări suplimentare”, a comentat Ruggero Moretti, președintele Comitetului pentru Ouă din cadrul Unaitalia.
„Ambasada Italiei în SUA a primit o cerere exploratorie”
Lara Sanfrancesco, directoarea Unaitalia, a explicat însă modul în care ambasadele americane analizează capacitatea de export a ouălor de consum sau destinate industriei în mai multe țări europene. În prezent, spune conducerea Unaitalia, ambasada italiană a primit doar o cerere exploratorie pentru a verifica capacitatea și disponibilitatea eventuală a companiilor membre ale asociației italiene, responsabile pentru 30% din producția totală a țării.
Conștienți de șansele reduse de succes, oficialii americani s-au deplasat apoi în Veneto, una dintre regiunile fruntașe în producția de ouă din Italia, dezvăluie aceeași sursă. Confirmarea a venit de la Michele Barbetta, președintele sectorului avicol din Confagricoltura Veneto: „Au sosit multe cereri pentru fermierii din această regiune, de la Verona la Padova, dar și noi suntem la limită cu producția și nu putem garanta o aprovizionare. Epidemia de gripă aviară a avut un impact puternic și în Italia, chiar dacă nu la nivelul Statelor Unite. Din toamnă, au fost sacrificate 4 milioane de găini ouătoare dintr-un total de 41 de milioane, în principal în fermele din Veneto, Lombardia și Emilia-Romagna, echivalentul a 10% din total. Asta înseamnă o pierdere de 1,4 miliarde de ouă dintr-un total de 14 miliarde.”
Ceea ce rămâne, a adăugat el, este destinat aproape în totalitate consumului național. Mai mult, din cauza ofertei la limită, prețul continuă să crească și în Italia, deși nu la nivelul din SUA.