Crezi că dacă mănânci orez vei depune imediat grăsime pe burtă? Mâncat în mod corect, acesta nu îngrașă / Un dietetician dezvăluie câteva trucuri despre cum să incluzi orezul în alimentație fără să te alegi cu kilograme în plus

orez burtaBUN Sursa foto: Pexels

Multe diete pentru pierderea în greutate interzic consumul de orez, dar orezul chiar favorizează depunerea de grăsime pe burtă? Mâncat în mod corect, acesta nu duce, potrivit healthshots.com, la creșterea în greutate. Mai mult, consumul unei porții corecte de orez te poate ajuta să eviți grăsimea de pe burtă.

Orezul, un aliment de bază pentru miliarde de oameni din întreaga lume, a fost, adesea, învinuit pentru creșterea în greutate, în special în zona abdomenului. Dar orezul favorizează depunerea de grăsime pe burtă? Adevărul este că, asemenea oricărui aliment, acest superaliment nu este nici bun, nici rău, în mod intrinsec. Impactul său asupra siluetei depinde de o varietate de factori, inclusiv tipul, mărimea porției și modelele generale de alimentație. În timp ce orezul alb rafinat, cu un indice glicemic ridicat, poate contribui la creșteri bruște ale glicemiei și la posibila creștere în greutate, cerealele integrale, cum ar fi orezul brun, oferă o alternativă sănătoasă. Așadar, poți să te bucuri de un bol de orez fără să te îngrijorezi de o burtică proeminentă. Cheia stă în moderare, alimentație conștientă și o dietă echilibrată.

Valoarea nutrițională a orezului

Cheia pentru a răspunde la întrebarea „Orezul favorizează depunerea de grăsime pe burtă?” stă în înțelegerea a ceea ce conține. Iată detaliile valorii nutriționale pentru 100g de orez alb fiert, conform Asociației Americane pentru Alimentație și Medicină (FDA):

  • Apă: 68.8 grame
  • Energie: 130 kcal
  • Energie: 544 kJ
  • Proteine: 2.69 grame
  • Lipide totale (grăsimi): 0.28 grame
  • Carbohidrați: 2.82 grame
  • Fibre totale: 0.4 grame
  • Zahăr total: 0.05 grame
  • Calciu: 10 miligrame

Orezul favorizează depunerea de grăsime pe burtă?

Deși acest superaliment nu provoacă, direct, depunerea de  grăsime pe burtă, anumiți factori legați de consumul său pot contribui la creșterea în greutate, în special în zona abdomenului.

  • Indicele glicemic și creșterile bruște ale glicemiei – Orezul alb, fiind un carbohidrat rafinat, are un indice glicemic ridicat și poate cauza creșteri bruște ale glicemiei, conform unui studiu publicat în British Journal of Nutrition. Acestea, la rândul lor, duc la eliberarea insulinei, un hormon care promovează depozitarea grăsimilor, în special în zona abdomenului. Așadar, pentru a înțelege dacă orezul îți face burtica grasă, trebuie să analizezi ce tip de orez consumi. Spre deosebire de orezul alb, orezul brun, un aliment integral, are un indice glicemic mai scăzut, ceea ce duce la o creștere mai lentă și constantă a nivelului de insulină. Acest răspuns scăzut al insulinei reduce probabilitatea depozitării grăsimii, mai ales în zona abdominală.
  • Consumul caloric și controlul porțiilor – Orezul favorizează depunerea de grăsime pe burtă? Poate, dacă nu controlezi porțiile și îl combini cu curry-uri și sosuri grase. Orezul este un aliment dens caloric, care poate contribui la creșterea în greutate dacă este consumat în exces, așa cum se menționează într-un studiu publicat în Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. Consumul total de calorii crește semnificativ atunci când este combinat cu toppinguri bogate în calorii. Dacă nu sunt arse, aceste surplusuri de energie sunt stocate sub formă de grăsime în întregul corp, inclusiv în zona abdominală. Pentru a evita acest lucru, este esențial să controlezi porțiile și să fii atent la conținutul caloric al meselor tale.
  • Lipsa fibrei – Orezul este sărac în fibre și poate perturba digestia. Așadar, pentru a înțelege dacă orezul favorizează depunerea de grăsime pe burtă trebuie să te uiți la cât de repede îți este din nou foame după ce l-ai mâncat. „Lipsa fibrelor poate duce la senzația de foame și la supraalimentare”, spune dieteticianul Gauri Anand. Totuși, orezul brun, un aliment integral, este bogat în fibre. Aceste fibre ajută la menținerea senzației de sațietate, adică te mențin sătul pentru o perioadă mai lungă. Prin alegerea unui orez brun, poți regla apetitul, sprijini digestia și, în cele din urmă, să-ți gestionezi mai eficient greutatea.

Cum să mănânci orez fără să acumulezi grăsime pe burtă?

Orezul favorizează depunerea de grăsime pe burtă? Nu dacă îl mănânci în acest mod:

  • Alege orez brun: Este un aliment integral, bogat în fibre, care promovează sațietatea și ajută digestia. Indicele său glicemic mai scăzut duce la o creștere mai lentă și constantă a nivelului de zahăr din sânge, reducând riscul de creșteri ale insulinei și de depozitare a grăsimii.
  • Controlează porțiile: Fii atent la mărimea porției. O porție obișnuită de orez ar trebui să fie de aproximativ o jumătate până la o cană de orez fiert. Evită supraalimentarea, deoarece consumul excesiv poate duce la un surplus de calorii și la creșterea în greutate.
  • Combină cu legume și proteine: Asociază acest superaliment cu o varietate de legume și o sursă bună de proteine, cum ar fi linte, năut sau pui. Acest lucru ajută la echilibrarea mesei, oferă energie constantă și previne supraalimentarea.
  • Gătește orezul prin aburire sau fierbere: Modificarea modului de gătire poate influența efectul asupra greutății. Aburirea sau fierberea sunt cele mai sănătoase metode, deoarece ajută la eliminarea excesului de amidon. Evită să-l prăjești sau să adaugi prea mult ulei sau ghee, deoarece acest lucru poate crește conținutul caloric.
  • Timpul de consum: Încearcă să-l consumi în prima parte a zilei, de exemplu, la prânz. Carbohidrații consumați în prima pparte a zilei, cel mai probabil, vor fi folosiți pentru a furnizaenergie organismului, decât să fie stocați sub formă de grăsime.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *