Explicația unui nutriționist/ De ce bărbații depun grăsime pe burtă și femeile pe șolduri/ „E legat de hormoni. Ideal este să găsești echilibrul și să cauți o versiune mai bună a ta, fără să te compari cu alții”

grasime foto: pexels.com
Nutriționistul Roberto Vidal explică într-un podcast la ABC, o serie de aspecte despre grăsimea care se acumulează în corpul bărbaților și al femeilor. În esență răspunde la eterna întrebare: „De ce bărbații depun grăsime pe burtă și femeile mai mult pe șolduri?”. „Când consumăm grăsimi, acestea ajung în adipocite, cu excepția cazului în care urmezi o dietă ketogenă. Carbohidrații se transformă în glucoză, care este cea mai mică moleculă a carbohidraților. Aceasta este forma în care sunt absorbite în intestin, călătoresc prin sânge pentru a ajunge la diverse țesuturi și a fi utilizate ca sursă de energie. Când nu este necesară, glucoza se stochează sub formă de glicogen”, explică Vidal.

El adaugă că glicogenul este modalitatea prin care stocăm carbohidrații pentru a obține energie rapid. „La fel cum stocăm grăsimi pentru rezervă energetică, stocăm și glicogen pentru a răspunde la o nevoie energetică imediată. Putem stoca o cantitate semnificativă de glicogen în ficat și mușchi”.

De asemenea, Vidal menționează că, atunci când depozitele de glicogen sunt pline, corpul, printr-un proces numit lipogeneză, transformă acești carbohidrați în grăsimi, sub formă de trigliceride, care se vor acumula în țesutul subcutanat, explică el.

Ce influențează acumularea de grăsime în anumite zone ale corpului? De ce bărbații depun grăsime pe burtă și femeile mai degrabă pe șolduri?

Depinde foarte mult de hormoni. „Insulina predispune la acumularea de grăsime în zona abdominală, adică așa-numita „burtă de bere”, iar estrogenii tind să favorizeze acumularea în șolduri, coapse și fese. În concluzie, hormonii influențează zona în care se depozitează grăsimea. Există, de asemenea, și o predispoziție genetică”, precizează Vidal. În plus, țesutul adipos îndeplinește o funcție de rezervă energetică, endocrină și protectoare.

Vezi detalii

Ce procent de grăsime este considerat ideal? Nu este sănătos să copiezi silueta manechinelor de pe Instagram

Studiile sugerează că femeile ar trebui să aibă între 15% și 20% grăsime corporală, iar bărbații între 10% și 15%. Vidal subliniază că aceasta depinde de capacitatea fiecăruia de a menține aceste valori fără eforturi excesive. „Fără să te stresezi dacă ai o săptămână mai puțin activă și să nu fie o problemă dacă apare o mică creștere a grăsimii corporale”.

Vidal explică, de asemenea, că există trei piloni de echilibru: sănătatea, performanța și estetica. Cu cât te apropii de sănătate, cu atât te îndepărtezi de performanță și estetică. Ideea este să găsești echilibrul și să cauți o versiune mai bună a ta, fără să te compari cu alții din rețelele sociale. „Acest lucru este deja suficient de satisfăcător și realist și îți permite să ai un obiectiv realizabil, făcând parcursul mai ușor de suportat”, conchide Vidal.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *