Crescătorii de păsări pentru consum sunt obligați să facă săptămânal supraveghere prin programe de autocontrol / Cum sunt controlați de autoritățile sanitare veterinare

carne de pui, hormoni, antibiotice, UCPR foto: pexels.com/Leelou The First

„Metodele de analiză și control utilizate în laboratoarele de stat sunt cele recomandate și verificate anual de către Comisia Europeană. Recoltarea probelor pentru analize se face periodic, inopinat, de către reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, fără ca producătorii să fie informați. 

Pe lângă Programul de Control oficial realizat de ANSVSA în baza Planului Național de control reziduuri, crescătorii de păsări și fermierii sunt obligați să facă săptămânal supraveghere prin programe de autocontrol”, precizează Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, într-un comunicat transmis, joi, 18 aprilie. 

UCPR informează că rezultatele celor 2721 de probe analizate prelevate din carne de pasăre și 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni și alte reziduuri, date publicității prin Raportul EFSA din data de 26 februarie 2024 ( aferent anului 2022, n.m. ), reconfirmă faptul că românii au acces la ouă și carne de pasăre sigure, produse de producătorii români. De altfel, toți membrii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), producători de carne de pasăre și ouă consum din România, respectă cu strictețe legislația în vigoare, fiind monitorizați permanent de ANSVSA.

 „Numărul de probe pentru control este aprobat, conform Directivei 96/23/CE, de către Comisia Europeană în funcție de numărul de păsări din fiecare țară. Numărul de probe analizate în 2022 pentru România este superior numărului mediu de probe analizate în UE, fiind efectuate 2721 de teste pentru hormoni și alte substanțe reziduale în carnea de pasăre, 481 de probe prelevate din ouă de consum precum și 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice. Rezultatele analizelor au arătat că din cele 2721 de probe prelevate din carne de pasare și 481 probe prelevate din ouă de consum, analizate pentru hormoni și alte reziduuri arată că nu a fost depistată nici o probă neconformă, iar din cele 269 de probe pentru reziduurile de antibiotice doar o probă a fost neconformă”, asigură președintele UCPR, prof. univ. dr. Ilie Van.

În ceea ce privește utilizarea antibioticelor,  acestea sunt folosite doar în scop curativ, ca tratament în diferite boli ale păsărilor, sub prescripția și supravegherea medicului veterinar. De la data finalizării tratamentului cu antibiotice și până la abatorizare este respectat „timpul de așteptare”, astfel încât în carne să nu existe reziduuri de antibiotice. 

„În fiecare exploatație avicolă din România, există un registru în care se menționează obligatoriu denumirea antibioticului administrat, perioada de tratament și timpul de așteptare necesar eliminării antibioticelor din organism. Totodată, după sacrificare, se prelevează din nou probe, atât din carne, cât și din furaje, care se analizează ”, precizează reprezentanții UCPR.

”Cu toate că rezultatele analizelor arată clar faptul că ouăle și carnea de pui produse în România sunt sigure pentru consum, din păcate, există numeroase știri false și declarații nechibzuite care colportează neadevăruri despre sector. „Declarațiile iresponsabile ale unor persoane care se pretind specialiști în diverse domenii, preluate și în presă, aduc grave prejudicii consumatorilor care sunt îndepărtați de produsele sigure, de bună calitate și la prețuri rezonabile oferite de producătorii români. Informațiile denigratoare la adresa sectorului avicol din România aduc grave prejudicii și producătorilor autohtoni cărora le este afectată relații cu parteneri din piețele externe care folosesc scandalurile și dezinformările care apar în mass-media pentru a pune presiuni”, declară reprezentanții UCPR.

Programul de control al siguranței produselor avicole are la bază legislația europeană în domeniu:

  • Pentru interzicerea utilizării hormonilor în creșterea păsărilor, operează Directiva 96/22, transpusă în legislația noastră prin Ordinului ANSVSA 199/2006, cu modificările și completările ulterioare;
  • Pentru interzicerea folosirii antibioticelor în hrana păsărilor, operează Regulamentul 1831/2003;
  • Pentru depistarea substanțelor farmacologic active, operează Regulamentul 37/2010;
  • Pentru depistarea pesticidelor în carne, operează Regulamentul 396/2005;
  • Pentru depistarea diferiților contaminanți și micotoxinelor în carne, operează Regulamentul 1881/2006.

UCPR este o asociație cu caracter profesional, fără scop lucrativ, non-guvernamentală, autonomă, cu personalitate juridică, construită pe criteriul specificului activității de ramură avicolă. Constituită în anul 1993 cu scopul realizării unității organizatorice a crescătorilor de păsări din România, UCPR îndeplinește rolul de liant între agenții economici care activează în domeniul aviculturii, reprezentând şi comunicând interesele societăților avicole în relația cu instituțiile statului, precum și în relația cu publicul larg.

Citește și: Carnea de pui din România: o singură probă neconformă (cu reziduuri de antibiotice) din peste 2.500 de probe analizate, în cadrul Programului european de control / Nicio probă cu hormoni

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *