Crema de lapte este una dintre cele mai versatile creme și este simplu de preparat. Este perfectă pentru a fi servită ca atare, alături de fructe și pișcoturi, pentru un desert simplu și ușor, sau poate fi folosite pentru rulade și torturi. Există mai multe rețete de crema de lapte, în funcție de ingredientele pe care le folosești și modul de preparare care poate fi la rece sau la cald. Ingredientul principal este laptele sau derivate ale acestuia: lapte condensat, smântână sau unt în combinație cu laptele, dar fără ouă.
1. Cremă de lapte fiartă cu amidon
Este o variantă economicoasă și rapidă. Rezultatul este stabil și poate fi utilizat ca atare pentru diverse umpluturi, poate fi combinată cu unt, pentru mai multă cremozitate sau colorată fie cu aditivi alimentari, fie cu cacao, pudră de matcha ori siropuri.
Ingrediente:
- 1 litru lapte gras (3-3,5%)
- 150 gr zahăr
- 100 gr amidon de porumb
- Esență de vanilie sau alte arome (rom, lămâie, migdale)
- Un praf de sare
- 100 gr unt (opțional)
Mod de preparare:
- Dizolvă zahărul într-un sfert din cantitatea de lapte.
- Adaugă treptat amidonul și amestecă bine.
- Restul de lapte se încălzește-l până la punctul de fierbere.
- Toarnă laptele cald peste amestecul de lapte, zahăr și amidon și omogenizează bine.
- Pune pe foc și fierbe laptele, amestecând continuu, până când se îngroașă. Este gata când are consistența unei smântâni groase și va fi mai densă atunci când se va răci.
- Dă deoparte, acoperă cu folie alimentară și lasă la răcit.
- Bate crema cu mixerul pentru câteva minute înainte de a o folosi ca atare pentru a o aera. Adaugă aromele. Poti adauga un strop de lapte rece.
- Opțional poți adăuga untul, pentru a-i da cremozitate.
2. Cremă cu lapte condensat și unt
Rețeta acesta este deosebit de simplă, iar rezultatul versatil. Poate fi utilizat ca a atare, aromatizat sau poate fi completată cu ciocolată topită, pentru un rezultat absolut delicios. Beneficiul acestei variate de cremă de lapte este stabilitatea, ceea ce o face ideală pentru torturi și prajituri cu cremă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ingrediente:
- 200 g unt la temperatura camerei
- 200 g lapte condensat îndulcit
- 1 linguriță esență de vanilie (opțional)
Mod de preparare:
- Într-un bol, bate untul până devine cremos și pufos.
- Adaugă treptat laptele condensat, mixând continuu până la omogenizare.
- Încorporează esența de vanilie, dacă o folosești, și amestecă bine.
- Continuă să mixezi până obții o cremă fină și omogenă.
Sfat: dacă vrei o cremă mai dulce adaugă zahăr suplimentar în laptele condensat și omogenizeaza până se dizolvă, înainte de utilizare.
Poți folosi lapte caramelizat (dulce de leche) și vei avea o cremă de lapte caramel.
3. Cremă de lapte după rețeta bunicii
Este varianta cea mai stabilă, ideală pentru a fi folosită la torturi, pentru decorarea cupcakes sau pentru a umple eclerele. Partea cea mai bună a acestei variante de cremă de lapte este că nu se taie niciodată. În plus, poate fi combinată perfect cu suc de lămâie, portocală, cacao sau ciocolată topită.
Ingrediente:
- 240 ml lapte integral (de preferat gras)
- 25 g făină
- 230 g unt, min 62% grăsime înmuiat la temperatura camerei
- 200 g zahăr tos
- 5 ml esență de vanilie (1 linguriță)
- 1 praf de sare
Mod de preparare:
- Într-o cratiță mică, pune laptele și făina și amestecă bine cu un tel pentru a le combina. Gătește la foc mediu spre mediu-mare, amestecând continuu, până când amestecul devine foarte gros și are o textură asemănătoare unui lipici. Oprește focul și lasă compoziția să se răcească la temperatura camerei. Pe măsură ce se răcește, amestecul va deveni foarte dens și greu de amestecat.
- Într-un bol mare, combină untul, zahărul, esența de vanilie și sarea. Mixează timp de 2-3 minute, până când compoziția devine foarte aerată și pufoasă.
- Adaugă amestecul răcit de lapte și făină, puțin câte puțin, peste crema de unt și mixează pentru a încorpora totul uniform. La final mixează la viteză mare câteva minute, pentru a aera crema. Acesta este momentul când poți adăuga suc de lămâie, ciocolată topită sau cacao.
- Pune crema la rece pentru minim 30 de minute.