Consumul produselor pe bază de roșii poate reduce riscul de cancer / O dietă bogată în acestea a fost asociată și cu un risc mai redus de boli de inimă

rosii, consum, beneficii, cancer Sursa foto: Pixabay/congerdesign

Roșiile sunt un ingredient perfect pentru sandvișuri, salate sau pizza. Deși roșiile cherry, cele în formă de prune sau beefsteak sunt printre cele mai comune soiuri din supermarket, există peste 75 de tipuri de roșii, transmite USA Today.

Nu numai că roșiile adaugă suculență și aciditate unui fel de mâncare, dar sunt și pline de nutrienți, precum potasiu și vitamina C. Roșiile conțin, de asemenea, un compus benefic numit licopen, care are proprietăți antioxidante.

Licopenul este mai disponibil atunci când este expus la căldură, cum ar fi în produsele gătite din roșii, precum sosul de roșii. Și aceasta este o veste bună, deoarece cercetările arată că peste 80% din toate roșiile cultivate comercial sunt folosite în produse din roșii, cum ar fi supa, sucul și sosul.

Nutriția tomatelor

O cană de roșii are:

  • 32 calorii
  • 2 grame de proteine
  • 0 grame de grăsime
  • 7 grame de carbohidrați
  • 2 grame de fibre (7% din valoarea zilnică recomandată)
  • 25 de miligrame de vitamina C (28% din valoarea zilnică)

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale consumului de roșii?

Roșiile sunt o sursă excelentă de vitamina C, un nutrient cunoscut pentru rolul său în sănătatea sistemului imunitar. Vitamina C contribuie la multe alte procese corporale, cum ar fi vindecarea rănilor, sinteza colagenului, metabolismul proteinelor și absorbția fierului. Această vitamină solubilă în apă este, de asemenea, un antioxidant care ajută la eliberarea organismului de radicalii liberi dăunători.

Roșiile sunt bogate în licopen, un compus vegetal care a fost studiat pentru prevenirea cancerului și protecția inimii. O analiză din 2022 a constatat că licopenul joacă un rol în prevenirea cancerului de prostată și a cancerului de sân, două dintre cele mai frecvente forme de cancer. În mod specific, se crede că licopenul încurajează moartea celulelor canceroase.

rosii, consum, beneficii, cancer

O altă analiză arată că licopenul reduce concentrația din sânge a factorului de creștere asemănător insulinei 1 (IGF-1), care joacă un rol în dezvoltarea cancerului de sân la femeile aflate în premenopauză. Totodată, o analiză a peste 30 de articole științifice diferite a ajuns la concluzia că există o asociere inversă între consumul de roșii și riscul de cancer de prostată.

Dincolo de cancer, consumul de roșii a fost legat de sănătatea inimii. O dietă bogată în roșii a fost asociată cu o reducere a riscului de boli de inimă. Mai multe studii au găsit o legătură între consumul de licopen și un risc redus de boală coronariană. O meta-analiză separată a concluzionat că un consum ridicat de licopen a fost legat de o incidență mai mică a mortalității, a bolilor cardiovasculare și a accidentelor vasculare cerebrale.

Roșiile sunt un fruct sau o legumă?

Roșiile conțin semințe și sunt, prin urmare, un fruct. Din punct de vedere tehnic, partea plantei care poartă semințe pentru reproducere este un fruct. Celelalte părți ale plantei, cum ar fi rădăcina, frunzele și tulpinile, sunt clasificate ca legume.

Beneficiile sucului de roșii

Sucul de roșii este o alegere populară de băutură sărată. Deși puteți găsi suc de roșii 100%, multe alte opțiuni de sucuri combină roșiile cu alte legume, cum ar fi morcovii sau sfecla. Sucul de roșii este o sursă bună de nutrienți, cum ar fi potasiu și vitamina C, și are, de asemenea, fier, vitamina A și fibre.

Un lucru de reținut: sucul de roșii este destul de bogat în sodiu. Cantitatea de sare dintr-o porție de suc de roșii variază în funcție de marcă, dar de obicei este de peste 10% din valoarea zilnică. Optați pentru un suc de roșii cu conținut scăzut de sodiu pentru a evita să exagerați cu sarea.

Beneficiile supei de roșii

Supa de roșii este un fel de mâncare simplă, bazată pe plante, preparată de obicei cu roșii, bulion, condimente și, uneori, smântână. Rețeta pentru supa de roșii variază în funcție de faptul că este conservată sau făcută în casă, iar fiecare rețetă este ușor diferită. Dar, în mod obișnuit, supa de roșii este o masă simplă și sănătoasă sau o garnitură care folosește roșiile din conservă ca bază.

În timp ce supa are licopen, vitamina A și vitamina C, felul de mâncare poate fi, de asemenea, bogat în sodiu. Din nou, cel mai bine este să verificați datele nutriționale pentru a vedea cum se încadrează supa de roșii în nevoile zilnice de sodiu.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *